Tuduhaké menu pokok

Owah-owahan

5 bèt wis ditambahake ,  2 taun kepungkur
éjaan, replaced: bangunan → yasan, cairan → cuwèran, industri → indhustri (2), kepengin → kepéngin, liyane → liyané, nembe → nembé, ngasilake → ngasilaké, siap → siyap, spésiés → spésies
{{Taxobox_end}}
 
'''Krambil''' utawa '''klapa''' iku sawijining [[tanduran]] saka kulawarga ''[[Arecaceae]]''. [[Wit]] iki siji-sijining spésiésspésies ing genus ''Cocos'', lan wité bisa nganti [[30]] [[mèter]] dhuwuré. Krambil utawa [[klapa]] uga ngarané wohé wit iki sing kulité atos lan dagingé awerna [[putih]]. [[Wit]] '''krambil''' kalebu tanduran saka laladan [[tropis]], bisa tuwuh kanthi apik ing laladan pesisir senajan uga bisa urip ing laladan nggunung kang dhuwure [[1000]] saka segara nanging asile kurang apik.
 
[[Kembang]] klapa arané [["manggar"]].<ref name="internet5"/>
Banjur [[godhong]] '''krambil''' uga dienggo dadi [[bungkus]] panganan lan kagunan liya-liyané.<ref name="internet5"/>[[Godhong]] krambil sing isih [[enom]] lan wernané [[kuning]] diarani [["janur"]], sauntara sing wis [[ijo]] wernané utawa wis tuwa diarani [["blarak"]].<ref name="internet5"/>
 
Saliyané iku [[wit]] [[klapa]] kang aran [[glugu]] uga dienggo dadi bahan [[bangunanyasan]] sing cukup apik.<ref name="internet5"/> Kayu wit klapa diarani [["glugu"]] ing [[Tanah Jawa]].<ref name="internet5"/>
 
== Arane Perangan wit klapa ==
== Asil olahan ==
=== Santen klapa ===
[[Santen]] klapa kalebu cairancuwèran kang bébas [[kolésterol]], awit [[lemak]] kang ana ing [[santen]] [[klapa]] kalebu [[lemak]] [[nabati]].<ref name="internet1">[http://www.kohalal.com/content/santan-kelapa-m-s](dipunundhuh tanggal 18 April 2011)</ref>
[[Santen]] bisa digunakaké ing akèh masakan.<ref name="internet1"/> [[Santen]] uga bisa dadi bahan dhasar masakan.<ref name="internet1"/> Tuladhané masakan [[kari]],[[nasi lemak]],[[kuih-muih]],[[kek]], [[biskut]], [[kaya]], lan liya-liyané.<ref name="internet1"/> Saliyané iku uga akèh masakan [[tradisional]] kang nggunakaké [[santen]] kanggo kuah utawa bahan dhasar kanggo ngencéraké.<ref name="internet1"/> Kayata sega gandhul, [[sega gandhul]] iki masakan khas [[Pati]].<ref name="internet1"/> Conto liyané ya iku soto.<ref name="internet1"/> Méh saben laladan nduwé masakan [[soto]], dadi ana kang diarani soto [[Kebumén]], soto [[Kudus]], soto [[kebo]], [[soto]] [[ayam]], soto [[kanjengan]] lan liya–iyané.<ref name="internet1"/> Soto kang nggunakaké santen biyasané diarani soto [[butheg]], déné soto [[bening]] biyasané soto kang ora nganggo santen.<ref name="internet1"/>
 
Santen kang wis di[[stéril]] luwih gampang digunakaké.<ref name="internet1"/> Santen iki biyasané diarani santen instan.<ref name="internet1"/> Saiki akèh pabrik-pabrik kang mroduksi [[santen]] [[instan]].<ref name="internet1"/> Santen instan luwih praktis amarga ora usah [[marut]] lan [[meres]] [[klapa]], mung kari nyuwék bungkusé lan dicampur ing masakan.<ref name="internet1"/>
Santen instan utawa santen siapsiyap paké iki bisa awét nganti telung dina sawisé dibukak, nanging kudu disimpen ing kulkas supaya ora mambu.<ref name="internet1"/> Sadurungé nyampuraké santen masakan , kudu diocak-ocak dhisik.<ref name="internet1"/> Tujuwané supa sari utawa santen bisa nyampur kabéh ora menep utawa pecah yèn dimasak.<ref name="internet1"/>
[[Santen]] [[instan]] rasane uga ora kalah [[gurih]] karo santen kang asalé saka peresan langsung.<ref name="internet1"/>
[[Santen kani]] ya iku santen kang [[kenthel]].<ref name="internet1"/> Biyasane santen iki asil peresan kang sepisanan.<ref name="internet1"/> Dadi klapa kang wis diparut utawa diselépna banjur diperes nganggo [[banyu]], asil peresan kang sepisanan iki kang diarani [[santen]] [[kani]].<ref name="internet1"/> Santen kani rasané luwih [[gurih]] lan luwih [[butheg]] utawa [[kenthel]].<ref name="internet1"/>
=== Gula Jawa ===
[[Gula]] [[jawa]] biyasané diarani uga [[gula]] [[abang]], [[gula]] [[palem]] lan [[gula]] [[arèn]].<ref name="internet2"/> Gula iki asale saka deresan [[kembang]] klapa utawa kang diarani [[manggar]].<ref name="internet2"/> Dèrèsan [[manggar]] banjur diolah utawa dimasak nganti pekat lan dicithak dadi setengan lingkaran.<ref name="internet2"/> [[Gula]] [[jawa]] rasané [[legi]] rada [[gurih]].<ref name="internet2"/> [[Gula]] [[jawa]] biyasane digawé [[bumbu]] [[rujak]] lan kanggo [[bumbu]] masakan liyaneliyané.<ref name="internet2"/> Gula jawa uga kena kanggo campuran bumbu lan marakaké [[sedhep]].<ref name="internet2"/> Umpamané [[bumbu]] [[cemedhing]], [[bumbu]] [[oséng]]-[[oséng]] [[kangkung]], lan liya-liyané.<ref name="internet2"/>
 
Kanggo para wanita [[gula jawa]] uga kena kanggo perawatan wajah.<ref name="internet2"/> Umumé wong wadon kepenginkepéngin nduwé praupan kang resik lan cerah.<ref name="internet2"/> Ananging kadang thukul [[jerawat]], [[pori-pori]] wajah kang gedhé lan [[penuaan dini]].<ref name="internet2"/> Akéh-akéhé para wadon nggunakaké perawatan salon kaya ta [[''facial'']] lan [[totok wajah]].<ref name="internet2"/> Nanging ana cara [[alami]] kang ora mbebayani kanggo ngatasi pori-pori besar lan rai kang rada kusam. Carane ya iku nggunakake [[gula]] [[jawa]].
Umumé [[gula jawa]] pancén kanggo gawé jajanan utawa bolu lan kanggo nggawé juruh bubur blowok.<ref name="internet2"/> Ananging saliyne iku, gula palem uga kena kanggo peremajaan [[kulit]], saéngga kulit katon luwih [[seger]].<ref name="internet2"/> Gula iki bisa kanggo nyilikake pori-pori saéngga [[kulit]] katon luwih [[alus]].<ref name="internet2"/>
 
== Jinis ==
=== Klapa sawit ===
Klapa sawit [[''Elaeis'']] ya ikun [[tanduran]] kang bisa ngasilaké [[lenga]] [[karbolin]].<ref name="internet5"/> Lenga iki bisa digunaké kanggo ngoréng panganan.<ref name="internet5"/> Klapa sawit uga kalebu tanduran industriindhustri kang penting awit bisa ngasilaké lenga masak lan lenga industriindhustri, uga bahan bakar [[''biodiese'']].<ref name="internet5"/> Indonesia kalebu nagara kang ngasilakengasilaké klapa sawit paling akèh ing donya.<ref name="internet5"/> Klapa [[sawit]] bisa urip ing [[Indonésia]] kaya ta ing laladan [[Acéh]], pasisir timur [[Sumatra]], [[Jawa]] lan [[Sulawesi]].<ref name="internet5">[http://www.sinartani.com/agriprosesing/jenis-kelapa-bahan-baku-makanan-ringan-1266292176.htm](dipunundhuh tanggal 18 April 2011)</ref>
=== Klapa kuning ===
Klapa [[kuning]] ya iku [[klapa]] kang kulité wernané [[kuning]].<ref name="internet5"/>
Gambar:Coconut_wall.jpg|tumpukan [[sepet]]
Gambar:Coconut_Palm_flowers.jpg|[[Manggar]], kembang krambil
Gambar:Coconut_germinating_on_Black_Sand_Beach,_Island_of_Hawaii.JPG|[[Cikal]], krambil kang nembenembé thukul
</gallery>
 
348.872

besutan