Tuduhaké menu pokok

Owah-owahan

4 bèt wis ditambahake ,  2 taun kepungkur
→‎top: éjaan, replaced: bangunan → yasan, Mei → Mèi (6), sanes → sanès
[[Gambar:Statue of Zeus.jpg|thumb|300px|Patung Zeus.]]
 
'''Reca Zeus''' punika [[reca]] déwa Olimpiade [[Yunani]] ( negari ingkang dipunkurmati amargi seninipun).<ref name="comunity"/> reca punika kondhang amargi dipunsepuh kaliyan emas, ugi dipundamel saking gadhing.<ref name="indonesia"/> inggilipun watawis 12 ngantos 13 [[mèter]], reca Zeus punika agengipun ngebaki sadaya ruang wonten kuil.<ref name="madia"/><ref>[http://www.lintasberita.com/Dunia/Berita-Dunia/-patung-zeus-patung-terbsar-di-dunia-salah-satu-keajaiban-dunia_1 lintas berita] dipununduh tanggal 27 MeiMèi 2011</ref>
inggilipun bangunanyasan kuil punika 40 ''kaki''<ref name="comunity">[http://www.eocommunity.com/printthread.php?tid=8425 kajaiban dunya] dipununduh tanggal 27 MeiMèi 2011</ref>, posisinipun patung Zeus lenggahan.<ref name="madia">[http://www.mediahidup.co.cc/2010/12/7-keajaiban-dunia-kuno.html www.mediahidup.co] dipununduh tanggal 27 MeiMèi 2011</ref>
Reca Zeus punika dipundamel déning pamatung ingkang kondhang, inggih punika [[Phidias]] (abad ka-5 sadèrèngipun masèhi) kinten-kinten taun 432 sadèrèngipun massehi wonten ing tlatah [[Olympia]], [[Yunani]].<ref name="madia"/>
dipunsimpen wonten kuil zeus ingkang dipunbangun wonten tlatah [[Olympia]], [[Yunani]].<ref name="kajaiban">[http://www.mediaindonesia.com/mediatravelista/index.php/read/2010/08/25/1284/2/Mengunjungi-Tujuh-Keajaiban-Dunia-Kuno Tujuh Keajaiban Dunia Kuna] dipununduh tanggal 27 MeiMèi 2011</ref>
Wonten nalika taun 435-433 saderengipun masehi.<ref name="indonesia">[http://www.mediaindonesia.com/mediatravelista/index.php/read/2010/08/25/1284/2/Mengunjungi-Tujuh-Keajaiban-Dunia-Kuno www.mediaindonesia.com] dipununduh tanggal 27 MeiMèi 2011</ref>
warisan saking jaman [[Athena]] biyen.<ref name="ann">[http://www.anneahira.com/patung-bersejarah.htm patung bersejarah] dipununduh tanggal 27 MeiMèi 2011</ref>
 
Patung kasebut dipunpitados nyimpen rahasia [[Yunani kuna]].<ref name="ann"/>
Miturut cariyos ingkang kondhang wonten [[masarakat]], dipunmangertosi punapa patung kasebut dipunrusak watara taun 5 AD, nalika dipunpendet ugi dipunbekta [[Konstantinopel]], ananging wonten [[Konstantinopel]] patung kasebut kabakaran.<ref name="kajaiban"/>
Wonten cariyos sanesipun ingkang nyariosaken bab Patung punika, patung Zeus punika dipunrusak kaliyan kuilipun nalika taun 426 AD.<ref name="kajaiban"/>, dipunrusak ''aparat'' [[Romawi Theodosius II]].<ref name="kajaiban"/>
sumber sanessanès nyebataken manawi patung Zeus nate cobi dipunpendhet kaliyan [[Kaisar Romawi Caligula]].<ref name="comunity"/>
Nalika taun 522 kaliyan taun 551, wonten lindhu ingkang andadosaken ambrukan kuil kasebut kekubur ugi remuk luwih parah kemalih.<ref name="kajaiban"/>
Ananging kuil Zeus ingkang kondhang dados kaajaiban donya kasebut tasih saged dipunpirsani.<ref name="kajaiban"/>
348.872

besutan