Kanker: Béda antara owahan

5 bèt wis ditambahake ,  4 taun kepungkur
éjaan, replaced: alat → piranti, bebas → bébas (3), hubungan → gayutan, kaperang → kapérang, panyebab → jalaran
(→‎Cathetan suku: éjaan, replaced: Cathethan Suku → Cathetan suku)
(éjaan, replaced: alat → piranti, bebas → bébas (3), hubungan → gayutan, kaperang → kapérang, panyebab → jalaran)
== Bentenipun tumor kaliyan kanker ==
Béntenipun tumor kaliyan kanker inggih punika:
Tumor kaperangkapérang dados kalih inggih punika tumor ganas kaliyan tumor jinak. Tumor jinak namung gesang saha wujudipun éwah ageng, boten sanget bahaya, saha boten nyebar ing [[jaringan]]. Manawi tumor ganas inggih punika kanker ingkang gesang kathi cepet, boten terkendali saha ngrusak jaringan sanésipun.<ref name="internet 2">[http://www.cancerhelps.com/kanker.htm Bentenipun tumor kaliyan kanker](dipununduh 01 November 2012)</ref>
== Jinis Kanker ==
* [[Karsinoma]] ya iku kanker kang urip lan nyebar ing [[sel epitel]]
=== Virus ===
Virus kang dipuncurigani nyebabaken kanker, inggih punika:
* Virus Papilloma nyebabaken kutil alatpiranti kelamin(genitalis), minangka salah satunggaling panyebabjalaran kanker leher rahim wonten ing tiyang éstri.
* Virus Sitomegalo nyebabaken Sarkoma Kaposi (kanker sistem pembuluh darah kang dipuntengeri lesi kulit warnanipun [[abrit]]).
* Virus Hepatitis B nyebabaken [[kanker hati]].
=== Faktor perilaku ===
* ngrokok, ngonsumsi panganan kang kathah [[lemak]], ombénan alkohol ugi minangka faktor perilaku.
* perilaku seksual inggih punika nglakokaken hubungangayutan intim ing usia dini saha gantos-gantos pasangan.
=== Gangguan kaseimbangan hormonal ===
Hormon estrogen fungsinipun ngrangsang gesanganing [[sel]] kang cenderung nyebabaken kanker, progesteron nglindungi pagesanganing sel kang langkung, biyasanipun nyebabaken risiko kanker payudara, kanker leher rahim, kanker rahim saha kanker prostat saha buah zakar ing tiyang jaler.
=== Faktor kejiwaan, emosional ===
Stres, nyebabaken ganggguan kaseimbangan seluler sarira.
=== Radikal bebasbébas ===
Radikal bebasbébas inggih punika atom, gugus atom, utawi molekul ingkang kagungan electron bebasbébas kang boten pasangan ing bundheran sekitaripun.<ref name="internet 3">[http://www.cancerhelps.com/penyebab-kanker.htm Panyebab Kanker] (dipununduh 01 November 2012)</ref>
 
== Cathetan suku ==
352.737

besutan