John Rawls: Béda antara owahan

7 bèt wis ditambahake ,  4 taun kepungkur
éjaan, replaced: bebas → bébas (3), enggal → énggal, Februari → Fèbruari (2), mekaten → makaten, saengga → saéngga (2), . → .
(éjaan, replaced: judul → judhul (3))
(éjaan, replaced: bebas → bébas (3), enggal → énggal, Februari → Fèbruari (2), mekaten → makaten, saengga → saéngga (2), . → .)
}}
 
'''John Rawls''' (miyos tanggal [[21]] [[FebruariFèbruari]] [[1921]] wonten ing [[Baltimore]], [[Maryland]], [[Amérika Sarékat]]) inggih punika [[filsuf]] saking [[Amérika Sarékat]] ingkang misuwur nalika abad kaping 20 wonten ing babagan [[filsafat pulitik]].<ref name="Audi">Samuel Freeman. 1999. "Rawls, John". In ''The Cambridge Dictionary of Philosophy''. Robert Audi, ed. 774. London: Cambridge University Press.</ref> Bukunipun ingkang judhul "Teori Babagan Kaadilan" (wonten ing basa Inggris ''A Theory of Justice'') minangka salah satunggaling teks primer wonten ing filsafat pulitik.<ref name="Audi"/> Rawls sinau wonten ing [[Universitas Princeton]], sarta ngajar wonten ing [[Universitas Cornell]] lan [[Universitas Harvard]].<ref>Ted Honderich, ed. 1995. ''The Oxford Companion to Philosophy''. New York: Oxford University Press. P. 745.</ref>
 
== Pamikiran ==
John Rawls kondhang minangka satunggaling filsuf ingkang saèstu maringi kritik ékonomi pasar bebasbébas.<ref name="Keraf">A. Sonny Keraf. 2005. Etika Bisnis. Yogyakarta: Kanisius. Hal.153.</ref> Tumrap pribadinipun pasar bebasbébas maringi kabebasan tumraping sadaya tiyang, ananging kanthi wontenipun pasar bebasbébas saged ndadosaken kaadilan awrat dipuntengenaken.<ref name="Keraf"/> Adhedhasar punika, piyambakipun ngembangaken sawijining teori ingkang dipunsebut teori keadilan.<ref name="Keraf"/> Miturut Rawls, prinsip paling dhasar saking kaadilan inggih punika bilih saben tiyang kagungan hak ingkang sami saking posisi-posisi ingkang limrah.<ref name="Christoph">Christoph Stuekelberger. 1998. Lingkungan dan Pembangunan .Yogyakarta: Duta Wacana University Press. Hal. 81.</ref> Amargi punika, sipados keadilan saged karengkuh saenggasaéngga struktur konstitusi pulitik, [[ékonomi]], lan peraturan babagan hak milik kedah sami tumraping sadaya tiyang.<ref name="Audi"/> Kahan kados mekatenmakaten dipunsebut "kabut boten mangertosan" (''veil of ignorance''), ing pundi saben tiyang kedah ngentunaken atribut-atribut ingkang mbedakaken kaliya tiyang-tiyang sanès, kados ta kemampuan, kasugihan, posisi sosial, pandangan religius lan filosofis, èwadènè konsepsi babagan nilai.<ref name="Audi"/> Kanggè ngukuhaken kahanan adil kasebut prelu wontenipun jaminan tumraping sajumlah hak dasar ingkang "berlaku" kanggé sadaya, kados ta kebebasan kanggé suka pamanggih, kebebasan pikir, kebebasan berserikat, kebebasan pulitik, lan kebebasan ing mata hukum.<ref name="Audi"/>
Wonten dhasaripun, teori keadilan Rawls meh ngatasi 2 bab, inggih punika [[utilitarianisme]] lan mungkasaken kontroversi babagan dilema antawisipun''liberty'' (kamardikan) lan ''equality'' (kesamaan) ingkang sadangu punika dipunanggep boten mungkin nyawiji.<ref name="Rasuanto"/> Rawls kanthi eksplisit memposisikaken teorinipun kanggé ngadhepi utilitarianisme, ingkang wiwit pertengahan abad 19 ndominasi pamikiran [[moralitas]][[pulitik]] [[normatif]] [[liberalisme]].<ref name="Rasuanto"/>
 
== Karya Wigati ==
Rikala taun [[1971]], John Rawls nerbitaken sawijining buku kanthi judhul ''A Theory of Justice'' (Teori Keadilan).<ref name="Rasuanto">Bur Rasuanto. 2005. Keadilan Sosial: Pandangan Deontologis Rawls dan Habermas. Jakarta: Gramedia Pustaka Utama. Hal. 25,</ref> Pamanggih wonten ing buku punika inggih dipunkemasipun sawijining konsep ingkang déning Rawls dipunsebut minangka konsep ''justice as fairness'' (keadilan minangka sawijining kejujuran).<ref name="Rasuanto"/> Miturut [[Robert Nozick]], ''A Theory of Justice'' inggih punika sawijining karya filsafat pulitik lan filsafat moral ingkang kiyat, lebet, subtil, wiyar, sistematik, ingkang boten nate katingal wonten ing karya-karya filsuf [[Jerman]] sanesipun.<ref name="Rasuanto"/>. Sasampunipun buku ''A Theory of Justice'' dipunterbitaken, saenggasaéngga wonten buku enggalénggal malih karangan Rawls ingkang kagungan judhul ''Political Liberalism'' (Liberalisme Pulitik).<ref name="Rasuanto"/> Buku punika minangka buku panduan kanggé ngandharaken pemikiran babagan ''justice as fairness''.<ref name="Rasuanto"/>
 
== Cathetan suku ==
|ALTERNATIVE NAMES=John Rawls
|SHORT DESCRIPTION=Filsuf Amérika Sarékat
|DATE OF BIRTH=[[21 FebruariFèbruari]] [[1921]]
|PLACE OF BIRTH=[[Baltimore]], [[Maryland]], [[Amérika Sarékat]]
}}
352.737

besutan