Broad Peak: Béda antara owahan

8 bèt wis ditambahake ,  4 taun kepungkur
éjaan, replaced: ekspedisi → èkspèdhisi (2), enggal → énggal, Mei → Mèi, nembe → nembé, . → .
(éjaan, replaced: kangge → kanggé, seda → séda (3))
(éjaan, replaced: ekspedisi → èkspèdhisi (2), enggal → énggal, Mei → Mèi, nembe → nembé, . → .)
''' Broad Peak '''( Urdu : بروڈپیک;Chinese : 布洛阿特峰;pinyin : Bùluòātè feng), ugi misuwur kanthi nama [[K3]]. Broad Peak inggih punika salah satunggaling gunung ingkang paling inggil wonten ing donya. Inggilipun kinten-kinten 8.051 meter (26.414 kaki). Manawi dipuntegesi “Broad Peak” punika manawi kanggé Faichan Kangri (ཨིྰན་ཨངརི་) boten dipuntampi kaliyan antawisipun tiyang Balti. Broad gadhah tigang puncak, inggih mneika puncak utama 8.047 meter, pusat puncak 8.016 meter, dan utara puncak 7.550 meter.<ref name="internet 1">[http://en.wikipedia.org/wiki/Broad_Peak](dipunundhuh tanggal 22 September 2012)</ref>
== Geografi ==
Broad Peak inggih punika satunggal perangan saking [[Gasherbrummassif]] wonten ing tlatah pinggiran antawisipun [[Pakistan]] kaliyan [[China]]. Broad Peak manggenipun wonten ing kinten-kinten 8 kilimeter (5 mil) saking [[K2]]. Gunung punika gadhah langkung saking 1,5 kilometer KTT (0,93) panjangipun .<ref name="internet 1"/>
 
== Sajarah Pendakian ==
* Pendakian Broad Peak ingkang angka pisan kalaksanakaken nalika tanggal 9 Juni 1957 kaliyan Fritz Wintersteller, Marcus Schmuck, Kurt Diemberger kaliyan Hermann Buhl saking [[Austria]] ekspedesi punika dipunpandegani kaliyan Marcus Schmuck.
* Usaha ingkang angka pisan dipunlaksanakaken kaliyan Fritz Wintersteller kaliyan Kurt Diemberger nalika tanggal 29 MeiMèi, piyambakipun saged dumugi forepeak (8.030 m). Ekspedesi punika saged dipunlaksanakaaken tanpa bantuan oksigen tambahan utawi porter ketinggian tinggi kaliyan tanpa base camp.<ref name="internet 1"/>
* Wonten ing ekspedisièkspèdhisi ingkang sami, Marcus Schmuck kaliyan Fritz Wintersteller ndamel flash pendakian ingkang kaping pisan saking Skil Brum puncak (7.360 m) nalika tanggal 19 Juni 1957 wonten ing murni gagrag Alpine ning 53 jam.<ref name="internet 1"/>
* Herman Buhl nalika tanggal 27 Juni 1957. Ananging piyambakipun séda.<ref name="internet 1"/>
* Nalika wulan Juli 2007 tim gunung Austria minggah Broad Peak kanti ancas mundhut mayatipun Markus Kronthaler, ingkang séda setaun saderengipun. Sedanipun wonten ing inggil antawisipun 8000 meter.<ref name="internet 1"/>
* nalika nembenembé mangsa adem kaliyan mangsa panas taun 2009 boten wonten puncakipun. Wonten satunggal mangsa ekspedisièkspèdhisi kaliyan tim Polen-Kanada. Wonten ing mangsa punika, wonten ingkang séda setunggl, inggih punika [[Cristina Castagna]].<ref name="internet 1"/>
== Jalur Wekdal ==
:1954 kaping satunggal kaliyan Dr Karl Herligkoffer saking Jerman, ananging misi punika saged kawastanan gagal amargi wonten badai kaliyan adem ingkang ekstrim<ref name="internet 2">[http://arus-nirwana.blogspot.com/2011/02/puncak-broad.html](dipunundhuh tanggal 22 September 2012)</ref>
: 1994 nalika tanggal 9 Juli, Carlos Carsolio angsal KTT ndamel rute enggalénggal, sapunika misuwur kanthi nama rutenipun Route Carsolio.<ref name="internet 2"/>
 
== Cathetan suku ==
352.737

besutan