Pembuluh Darah: Béda antara owahan

6 bèt wis ditambahake ,  2 taun kepungkur
éjaan, replaced: cairan → cuwèran (2), cepet → rikat (2), kaperang → kapérang (6), ngelampahi → nglampahi (6), secara → kanthi (2), sanesipun → sanèsipun (2)
(éjaan, replaced: kangge → kanggé (5), kanggè → kanggé, utaminipun → mliginipun (2))
(éjaan, replaced: cairan → cuwèran (2), cepet → rikat (2), kaperang → kapérang (6), ngelampahi → nglampahi (6), secara → kanthi (2), sanesipun → sanèsipun (2))
[[Gambar:Microvessel.jpg|thumb|Blood vessel with an erythrocyte (red blood cell, E) within its lumen, endothelial cells forming its ''tunica intima'' (inner layer), and pericytes forming its ''tunica adventitia'' (outer layer)]]
# Pembuluh Darah Arteri (Pembuluh Nadi)
Pembuluh darah Arteri dipunsebat ugi kaliyan pembuluh nadi. Pembuluh jinis punika inggih punika pembuluh darah ingkang asalipun saking bilik jantung ingkang gadahi dinding kandel lan kaku. Pembuluh darah arteri kaperangkapérang saking kalih jinis inggoh punika [[aorta]] lan [[pembuluh pulmonalis]]. Pembuluh aorta punika pembuluh arteri ingkang dateng saking bilik jantung ing sisih kiwa lan gadahi tugas ngangkat oksigen kanggé ngedaraken ing sadaya salira. Sakwalike pembuluh pulmonalis punika pembuluh arteri ingkang asalipun saking bilik tengen. Pembuluh polmonalis fungsinipun mbeta getih ingkang sampun terkontaminasi kaliyan sadaya salira pinuju ing peru-paru.
# Pembuluh darah Vena (Pembuluh Balik)
Pembuluh darah vena dipuntepang kaliyan asma pembuluh balik. Pembulug darah inggih punika inggih punika jinis pembuluh darah ingkang nuju serambi jantung igkang asifat tipis lan cekap elastis. Sami kaliyan pembuluh arteri, pembuluh vena kaperangkapérang saking kalih pérangan, inggih punika pembuluh darah vena kava anteriod lan pembuluh darah vena kava pulmonalis. Pembuluh darah vena kava anterior inggih punika pembuluh darah bilik ingkang asalipun saking pérangan inggil salira.
# Pembuluh Darah Kapiler
Pembuluh darah kapiler inggih punika pérangan ing pungkasan saking pembuluh arteri kapiler. Jaringan pembuluh darah kapiler merdamel wujud anyaman ingkang kaperangkapérang saking jaringan kaliyan nagdut kirang langkungipun 2000 kapiler darah per millimeter.<ref name="internet1"/>
== Gejala wontenipun Gangguan ing jantung la Pembuluh Darah ==
# Nyeri, manawi otot boten angsal getih ingkang cekap (ing kahanan dipunsebat iskemi), mila oksigen ingkang boten madai lan kasil metabolisme ingkang kaluwehan nyebapaken [[kram]] utawi [[kejang]]. Kadasta [[angina]] punika perasaan sesak ing dhadha utawi perasaan dhadha dipunkremas-remas, ingkang tukul manawi ing otot jantung boten ngasilaken getih ingkang cekap. Wonten tiyang ingkang kalampahan ngalemi kekirangan aliran getih saged ngerasaake nyeri sami kaliyan (ing kahanan ngkang dipunsebat ''Silent ischemia''). Manawi getih ngalir ing otot lan sanesipunsanèsipun (mliginipun ing betis) namung kedhik, biasanipun badhé karaos nyeri otot nyesek.
# Sesak nafas, gejala punika saged dipuntemuaken ing gagal jantung, punika sebap mlebete cairancuwèran ing rongga udara ing paru-paru [[Kongesti pulmoner]] utawi [[edema pulmoner]]. Ing stadium miwit saking gagal jantung, penderita ngeraosaken sesak nafas namung ing aktivitas fisik.
Kelelahan lan Kepenatan, inggih punika manawi jantung boten efektif anggene ngompo, mila aliran getih ing otot selami ngelampahinglampahi aktivitas manawi kirang, nyebapaken penderita ngeraos lemes lan kesel. Gejala punika asring asifat enteng, kanggé ngatasi penderita biasanipun ngurangi aktivitas secarakanthi tahap.
# Palpitasi (jantung debar-debar), biasanipun tiyang ingkang boten mertelaake denyut [[jantung]], ananging ing kahanan katamtu (tuladhane manawi ingkang séhat ngelampahinglampahi [[ulah raga]] abot utawi ngelampahinglampahi hal ingkang dramatis), punika saged ngeraosaken denyut jantung. Jantung punika saged denyut kuat utawi cepetrikat utawi boten teratur.
# Ngelu lan pingsan, amergi penurunan aliran getih, denyut utawa irama jantung ingkang abnormal utawi amergi kemampuan ngompo ingkang ala, saged nyebapaken ngelu lan pingsan. Gejala punika saged dipunsebap kaliyan penyakit [[polo]] utawi [[saraf balung wingking]] utawi saged tanpa sebap ingkang serius.<ref name="internet1"/>
Pembuluh darah inggih punika pérangan saking sistem sirkulasi lan fungsi ngalir getih ing sadaya salira. Jinis-jinis ingkang wigati, [[erteri]] lan [[vena]], ugi dipunsebat amargi sadaya punika mbeta getih medhal utawi mlebet ing jantung. Merdamel pembuluh getih bantu jantung kanggé ngedaraken sel darah abrit utawi [[eritrosit]] ing sadaya salira. Lan ngedaraken sari panganan, oksigen lan mbeta medal karbon dioksida. Fungsi pembuluh darah arteri inggih punika ngedaraken getih saking jantung ing sadaya salira, ananging fungsi pembuluh darag vena ingggih punika ngaliraken getih saking jantung ing sadaya salira.<ref name="internet1"/>
== Fungsi Pembuluh darah Arteri lan Vena saha Kapiler ==
# Pembuluh Darah Arteri (Pembuluh Nadi)
Pembuluh darah Arteri dipunsebat ugi kaliyan pembuluh nadi. Pembuluh jinis punika inggih punika pembuluh darah ingkang asalipun saking bilik jantung ingkang gadahi dinding kandel lan kaku. Pembuluh darah arteri kaperangkapérang saking kalih jinis inggoh punika [[aorta]] lan [[pembuluh pulmonalis]]. Pembuluh aorta punika pembuluh arteri ingkang dateng saking bilik jantung ing sisih kiwa lan gadahi tugas ngangkat oksigen kanggé ngedaraken ing sadaya salira. Sakwalike pembuluh pulmonalis punika pembuluh arteri ingkang asalipun saking bilik tengen. Pembuluh polmonalis fungsinipun mbeta getih ingkang sampun terkontaminasi kaliyan sadaya salira pinuju ing peru-paru.
# Pembuluh darah Vena (Pembuluh Balik)
Pembuluh darah vena dipuntepang kaliyan asma pembuluh balik. Pembulug darah inggih punika inggih punika jinis pembuluh darah ingkang nuju serambi jantung igkang asifat tipis lan cekap elastis. Sami kaliyan pembuluh arteri, pembuluh vena kaperangkapérang saking kalih pérangan, inggih punika pembuluh darah vena kava anteriod lan pembuluh darah vena kava pulmonalis. Pembuluh darah vena kava anterior inggih punika pembuluh darah bilik ingkang asalipun saking pérangan inggil salira.
# Pembuluh Darah Kapiler
Pembuluh darah kapiler inggih punika pérangan ing pungkasan saking pembuluh arteri kapiler. Jaringan pembuluh darah kapiler merdamel wujud anyaman ingkang kaperangkapérang saking jaringan kaliyan nagdut kirang langkungipun 2000 kapiler darah per millimeter.<ref name="internet1"/>
== Gejala wontenipun Gangguan ing jantung la Pembuluh Darah ==
# Nyeri, manawi otot boten angsal getih ingkang cekap (ing kahanan dipunsebat iskemi), mila oksigen ingkang boten madai lan kasil metabolisme ingkang kaluwehan nyebapaken [[kram]] utawi [[kejang]]. Kadasta [[angina]] punika perasaan sesak ing dhadha utawi perasaan dhadha dipunkremas-remas, ingkang tukul manawi ing otot jantung boten ngasilaken getih ingkang cekap. Wonten tiyang ingkang kalampahan ngalemi kekirangan aliran getih saged ngerasaake nyeri sami kaliyan (ing kahanan ngkang dipunsebat ''Silent ischemia''). Manawi getih ngalir ing otot lan sanesipunsanèsipun (mliginipun ing betis) namung kedhik, biasanipun badhé karaos nyeri otot nyesek.
# Sesak nafas, gejala punika saged dipuntemuaken ing gagal jantung, punika sebap mlebete cairancuwèran ing rongga udara ing paru-paru [[Kongesti pulmoner]] utawi [[edema pulmoner]]. Ing stadium miwit saking gagal jantung, penderita ngeraosaken sesak nafas namung ing aktivitas fisik.
Kelelahan lan Kepenatan, inggih punika manawi jantung boten efektif anggene ngompo, mila aliran getih ing otot selami ngelampahinglampahi aktivitas manawi kirang, nyebapaken penderita ngeraos lemes lan kesel. Gejala punika asring asifat enteng, kanggé ngatasi penderita biasanipun ngurangi aktivitas secarakanthi tahap.
# Palpitasi (jantung debar-debar), biasanipun tiyang ingkang boten mertelaake denyut jantung, ananging ing kahanan katamtu (tuladhane manawi ingkang séhat ngelampahinglampahi ulah raga abot utawi ngelampahinglampahi hal ingkang dramatis), punika saged ngeraosaken denyut jantung. Jantung punika saged denyut kuat utawi cepetrikat utawi boten teratur.
# Ngelu lan pingsan, amergi penurunan aliran getih, denyut utawa irama jantung ingkang abnormal utawi amergi kemampuan ngompo ingkang ala, saged nyebapaken ngelu lan pingsan. Gejala punika saged dipunsebap kaliyan penyakit [[polo]] utawi [[saraf balung wingking]] utawi saged tanpa sebap ingkang serius.<ref name="internet1"/>
 
348.872

besutan