F/A-18 Hornet: Béda antara owahan

1 bèt wis ditambahake ,  5 taun kepungkur
→‎top: éjaan, replaced: déwéké → dhèwèké
(éjaan, replaced: tahun → taun, senajan → sanajan, militer → militèr (3), Februari → Fèbruari, diduwéni → diduwèni, Desember → Dhésèmber, dasar → dhasar, Amerika → Amérika, Lihat pula → Uga delengen)
(→‎top: éjaan, replaced: déwéké → dhèwèké)
[[Gambar:F-18 Take off, Perfomance and landing @ Farnborough Airshow 2008.ogv|thumb|F-18 padha Farnborough Airshow 2008]]
'''F/A-18 Hornet''' gweyan [[McDonnell Douglas]] (saiki gabung sajrone [[Boeing]]) ya iku pesawat tempur [[supersonik]] [[pesawat tempur serbaguna|serbaguna]] kang bisa dioperasikan saka lan [[kapal induk]] ing kabèh cuaca, dirancang supaya bisa [[pertempuran udara|bertempur di udara]] lan [[pesawat serang darat|menyerang sasaran ing darat]] (F/A ya iku inisial kanggo ''fighter'' (tempur) lan ''attack'' (serang)). F/A-18 ya iku turunan saka [[YF-17]] ing dasawarsa 1970-an kanggo digunakaké déning [[Angkatan Laut Amérika Sarékat|Angkatan Laut]] lan [[Korps Marinir Amérika Sarékat]]. Hornet uga digunakaké déning angkatan udara ing pira-pira nagara. Pesawat iki wis dadi pesawat peraga dirgantara kanggo Skuadron Peraga Terbang Angkatan Laut Amérika Sarékat, Blue Angels, awit taun 1986.
Hornet duwé peran minangka pesawat tempur pengawal, [[pertahanan udara]], [[perusak pertahanan udara musuh]], [[larangan udara]], [[pesawat serang antigerilya]], lan [[pesawat intai]]. Keserbagunaan lan keandalané wis mbuktèkaké dadi aset bernilai ing salah sijiné kapal induk, sanajan déwékédhèwèké dikritik amerga kelemahané sajroné hal jelajah lan daya muat ketimbang karo kang diduwèni pesawat-pesawat mutakhir pendahulunya, kaya ta [[F-14 Tomcat]] sajroné hal peran tempur lan serang-tempur, lan [[A-6 Intruder]] lan [[A-7 Corsair II]] sajroné hal peran serang.<ref name="FedAmSci">[http://www.fas.org/man/dod-101/sys/ac/f-18.htm "F/A-18 Hornet."] ''Federasi Ilmuwan Amérika''. Kaunduh 11/1/13.</ref>
 
F/A-18 Hornet dadi dhasar kanggone pengembangan [[F/A-18E/F Super Hornet]], yakni pesawat tempur rancang-ulang F/A-18 kang luwih gedhé lan evolusioner. Ketimbang karo Hornet, Super Hornet berukuran luwih gedhé, luwih abot, lan ana perbaikan sjroné hal daya jelajah lan daya muaté. F/A-18E/F awalé diusulaké minangka alternatif kanggo pesawat tempur kang sama sekali anyar kanggo ngganteni pesawat serang kang isih bertugas kaya ta A-6. Varian kang luwih gedhé uga diarahake kanggo ngganteni F-14 Tomcat kang wis meh uzur, kanti menkono bisa saling berganti-tugas karo Hornet ing Angkatan Laut Amérika Sarékat, lan bertugas ing rentang peran kang luwih amba meliputi pengisian bahan bakar ing udara, lan anjungan pengacau kelistrikan (''electronic jamming platform'').<ref name="NavySuper">[http://www.chinfo.navy.mil/navpalib/aircraft/fa18/shornet2.html "F/A-18E/F Super Hornet ... Penerbangan Angkatan Laut Terkemuka memasuki Abad ke-21."] ''Angkatan Laut Amérika Sarékat'', 28 Fèbruari 2006. Diakses padha: 4 Juli 2008.</ref>
352.737

besutan