E=mc²: Béda antara owahan

12 bèt wis dibusak ,  2 taun kepungkur
éjaan, replaced: cahaya → cahya (6), Menawa → Manawa, njlentrehaké → njlèntrèhaké, Perubahan → Owah-owahan
(→‎top: éjaan, replaced: sajroning → sajeroning)
(éjaan, replaced: cahaya → cahya (6), Menawa → Manawa, njlentrehaké → njlèntrèhaké, Perubahan → Owah-owahan)
[[Gambar:Relativity3 Walk of Ideas Berlin.JPG|thumb|Rumus [[Einstein]] th 1905 dipajang dhuwuré nganti 3m ning [[Berlin]]]]
 
'''''E = mc''<sup>2</sup>''' sajeroning [[fisika|ngèlmu fisika]] ya iku [[rumus]] kang sering metu lan wigati banget nalika njlentrehakénjlèntrèhaké ''persamaan nilai'' watarané [[ènergi]] (''E'') lan [[massa]] (''m''), kang dipadhakaké sacara langsung nganggo etungan konstanta kuadrat ''[[kecepatan cahayacahya|laju cahayacahya]]'' dalam [[vakum]] ( ''c'' <sup>2</sup> )
 
: '''<math> E = mc^2 \!</math>''',
* ''E'' = [[ènergi]] ([[Joule|J]])
* ''m'' = [[massa]] ([[Kilogram|kg]])
* ''c'' = [[kecepatan cahayacahya]] (m.s<sup>-1</sup>)
 
Faktor ''c'' <sup>2</sup> bernilai 89.88 [[Awalan SI|P]]J/kg = 21.48 [[Ton#Satuan Energi|Mt TNT]] per kg = 149.3 pJ/[[satuan massa atom|u]] = 931.5 [[Awalan SI|M]][[Elektronvolt|eV]]/u.
 
MenawaManawa ènergi kang dimaksud ning [[persamaan]] ning dhuwur ya iku [[ènergi diam]], mula massa kang keitung ya iku [[massa diam]] utawa [[massa invarian]].
 
== Sajarah lan konsekuensiné ==
 
[[Albert Einstein]] nyimpulaké [[formula]] iki didasaraké saka pangamatanné ning taun [[1905]] ngamati [[obyek]] kang obah lan ng[[laju]] nyedhaki laju cahayacahya. Kesimpulan kang kondhang diolihaké saka pangamatan iki, manawa massa [[barang]] asliné iku [[ukuran]] saka [[kandungan ènergi]] barang iku dhéwé. Sawaliké, pepadhanan kang dimaksud ngisyarataké manawa kabèh ènergi kang ana ing [[sistem tertutup]] mengaruhi massa diam saka [[sistem]].
 
:<math>\mathrm{Energi} = \mathrm{Massa}\,\times\,(\mathrm{laju\ cahaya\ dalam\ vakum})^2</math>
 
Miturut pepadhanan iki, gunggungé [[maksimum ènergi]] kang "bakal ditemukaké" saka obyek kanggo nglakoni [[makarya aktif]] ya iku massa obyek dikali kuadrat saka laju cahayacahya.
 
Rumus iki uga digunakaké kanggominangka ngukur gedhené ènergi kang dikasilaké ning [[reaksi nuklir]]. PerubahanOwah-owahan massa [[isotop]] sadhurungé lan sawisé reaksi nuklir diitung. Gunggungé massa kang ilang sawisé reaksi nuklir (''Δm'') dipingaké karo kuadrat kecepatan cahayacahya, kasilé padha karo [[ènergi]] kang diuculaké nalika reaksi nuklir kasebut.
 
:<math>n^1_0 + X_N^A \rightarrow Y_N^B + Energi(\Delta m) \!</math>
348.872

besutan