Energi kinetis: Béda antara owahan

5 bèt wis ditambahake ,  3 taun kepungkur
éjaan, replaced: dasar → dhasar, perubahan → owah-owahan, benten → bènten (2)
(éjaan, replaced: dipunginaaken → dipun-ginakaken, energi → ènergi (15), ginaaken → ngginakaken, mekaten → makaten, ngelampahi → nglampahi, Sejarah → Sajarah, sifat → sipat)
(éjaan, replaced: dasar → dhasar, perubahan → owah-owahan, benten → bènten (2))
{{rapèkaké}}
[[Gambar:Wooden roller coaster txgi.jpg|thumb|Energi kinetis dari kereta [[roller coaster]] akan maksimum saat berada pada lintasan terendah (dasardhasar).]]
 
'''Energi kinetis''' utawi '''ènergi gerak''' (ugi dipunsebat '''ènergi kinetik''') inggih punika [[ènergi]] ingkang dipungadahi déning benda amergi [[gerak]]nipun.
Tembung sipat ''kinetik'' asalipun saking basa [[Yunani Kuno]], ''κίνησις'' ([[kinesis]]) yang artinya ''gerak''.
 
Aturan ing salebeting [[mekanika klasik]] ingkang nyataaken manawi ''E ∝ mv²'' pertama kali dipunrembagaken kaliyan [[Gottfried Leibniz]] lan [[Johann Bernoulli]], ingkang nyataaken manawi ènergi kinetik punika inggih punika yang ''gaya ingkang gesang '', ''[[vis viva]]''. [[Willem 's Gravesande]] saking [[walanda]] nglampahi percobaan kanggé buktiaken saminipun. Kaliyan jatuhaken benda saking kainggilan ingkang bentenbènten-bentenbènten ing blok lemah , [[Willem 's Gravesande|'s Gravesande]] nyataaken manawi jeroning lemah dipunbandingaken kaliyan kuadrat kecepetan. [[Émilie du Châtelet]] nyadari implikasi eksperimen punika lan muplikasiaken dados penjlentrehan.<ref>{{Cite book|author=Judith P. Zinsser |title=Emilie du Chatelet: Daring Genius of the Enlightenment|publisher=Penguin|year= 2007|isbn=0143112686}}</ref>
== Mekanika klasik ==
=== Benda bertranslasi ===
Amergi punika total diferensial (namung gumantung ing kahanan pungkasan), mila saged ngintegralkan persamaan punika lan ngasilaken rumus ènergi kinetik:
:<math> E_k = \int \mathbf{F} \cdot d \mathbf{x} = \int \mathbf{v} \cdot d (m \mathbf{v}) = \int d \left(\frac{m v^2}{2}\right) = \frac{m v^2}{2}. </math>
Persaan punika nyataaken bahwa ènergi kinetik (''E<sub>k</sub>'') sami kaliyan [[integral]] [[perkalian dot]] antawis [[kecepatan]] ('''v''') lan perubahanowah-owahan [[momentum]] suatu benda ('''p'''). Diasumsuken bahwa benda punika bergerak tanpa ènergi kinetik awal (boten gerak utawi mendel).
 
== Cathrtan Suku ==
352.737

besutan