RNA: Béda antara owahan

2 bèt wis ditambahake ,  3 taun kepungkur
éjaan, replaced: secara → kanthi (2), benten → bènten, sanesipun → sanèsipun
(éjaan, replaced: Saklajengipun → Salajengipun, saklajengipun → salajengipun)
(éjaan, replaced: secara → kanthi (2), benten → bènten, sanesipun → sanèsipun)
== Sintesis Protein ==
'''Sintèsis protèin''' kadadosan wonten ing kelompok-kelompok [[partikel]] sitoplasmik ingkang alit sanget ingkang dipunsebat '''ribosom'''.<ref name="RNA2">Kimball, John W.1983.''Biology''.Jakarta:Erlangga.282-283</ref> Partikel-partikel punika inggih punika rakitan makromolekular RNA ribosom (rRNA) saha protèin-protèin.<ref name="RNA2"/> Saben ribosom kadadosan saking kalih subunit : ingkang ageng saha ingkang alit.<ref name="RNA2"/> Subunit ingkang alit nggadhahi satunggal molekul rRNA.<ref name="RNA2"/> Subunit ingkang ageng wonten ing ribosom ekariotik nggadhahi satunggal copy saking saben tiga molekul rRNA ingkang berlainan<ref name="RNA2"/>.<br />
Wonten ing [[ékariota]], molekul-molekul RNA ribosom dipunsintesis wonten ing nukleus, kaliyan ngginakaken templat (gen) DNA.<ref name="RNA2"/> Sel-sèl ingkang secarakanthi aktif terlibat wonten ing sintèsis sejumlah ageng protèin tunggal saged nggadhahi kathah sanget RNA mirunggan kanthi ukuran ingkang bentenbènten saking rRNA utawi tRNA.<ref name="RNA2"/>
[[Gambar:Protein.png|thumb|200px|Protein]]
 
 
=== Inisiasi ===
Ribosom ngiketaken piyambakipun wonten ing situs inisiasi mirunggan wonten molekul mRNA.<ref name="RNA3"/> Situs punika kawontenan ing nukleotida "lawan arus" saking kawiwitan pesenipun.<ref name="RNA3"/> Salajengipun '''tRNA inisiator''' ingkang mirunggan ngiketaken piyambakipun wonten ing kodon (limrahipun AUG)ingkang miwiti saben pesen.<ref name="RNA3"/> Pangiketan kadadosan wonten situs ing ribosom ingkang dipunsebat situs P.<ref name="RNA3"/> Asam amino ingkang dipunbekta tRNA inisiator inggih punika metionin (utawi wonten ing baktèri, wujud termodifikasi secarakanthi [[kimia]] ingkang dipuntandai fMet).<ref name="RNA3"/>
 
=== Pemanjangan ===
Molekul tRNA ingkang mampu berpasangan basa kaiyan kodon mRNA salajengipun ngantos wonten situs ingkang langkung caket wonten ing ribosom.<ref name="RNA3"/> [[Asam amino]] sadèrèngipun (Met wonten ngajeng translasi) dipunrantai wonten ingkang nembé mlebet ngagem ikatan [[peptida]].<ref name="RNA3"/> tRNA inisiator dipunbébasaken saking situs P saha ribosom nggéséraken satunggal kodon arah arus.<ref name="RNA3"/> Bab punika mindahaken tRNA ingkang langkung mutakhir datengipun wonten kaliyan [[dipeptida]] nipun ingkang nemplek wonten situs P saha mbikak situs A kanggé kadatenganipun tRNA sanesipunsanèsipun ingkang mbekta asam amino ingkang nomer tiga kanggé polipeptida ingkang tumbuh.<ref name="RNA3"/> Kados makaten, pesen ingkang wiwitipun ''dipuntransripsi'' tumuju wonten molekul mRNA ''dipuntranslasi'' tumuju ing runtunan pasti asam-asam amino wonten polipeptida kasebut.<ref name="RNA3"/>
 
=== Terminasi ===
352.737

besutan