Pandhawa: Béda antara owahan

22 bèt wis ditambahake ,  3 taun kepungkur
éjaan, replaced: dene → déné (2), Dene → Déné, dewa → déwa (7), Dewa → Déwa (6), dhewe → dhéwé, sanesipun → sanèsipun
(éjaan, replaced: asmanipun → namanipun, biasa → biyasa, diwenehi → diwènèhi, nglairake → nglairaké, saengga → saéngga, Sawise → Sawisé (3), sifat → sipat)
(éjaan, replaced: dene → déné (2), Dene → Déné, dewa → déwa (7), Dewa → Déwa (6), dhewe → dhéwé, sanesipun → sanèsipun)
Para '''Pandhawa Lima''' ([[basa Sansekreta]]: ''Pañca Pāṇḍava'') iku Prabu [[Yudhistira]], [[Bima]], [[Arjuna]], [[Nakula]] lan [[Sadewa]].
 
Lima paraga iki turunané Prabu [[Pandhu Dewanata]] kang dadi [[raja]] ing [[Astina]]. Prabu Pandhu disepata déning dewadéwa bakal mati yèn saresmi karo garwané. Pandhu nerjang wewaler lan banjur mati. [[Dewi Madrim]], garwané, mèlu belapati, kamangka nalika iku lagi nggarbini. Nalika suduk salira iku lair Nakula lan Sadewa kang kembar. Déné Yudhistira, Bima lan Arjuna lair saka Dewi Kunti. Sadurunge karo Pandhu, Dewi Kunthi nate nglairaké bayi kang banjur diwènèhi jeneng [[Karna|Suryatmaja]].
 
Pandhawa dadi satru/mungsuh [[Kurawa]] ing [[Bharatayudha]]. DeneDéné, Suryatmaja ([[Karna]]) melu Kurawa nglawan sedulur-sedulure dhewedhéwé.
 
Pandhawa ing Kapercayan Kabudayan Jawa, mlebu perangan wong-wong kang kudu diruwat. Yèn ora di[[ruwat]] bakal dipangan [[Bathara Kala]].
== Silsilah ==
 
Pandhawa punika cacahipun gangsal sedherek, tiga antawisipun ([[Yudistira]], [[Bima (tokoh Mahabharata)|Bima]], lan [[Arjuna]]) punika putra Pandu saking ibu [[Kunti]], denedéné ([[Nakula]] lan [[Sadewa]]) punika putra saking ibu [[Madrim]].
 
<center>
== Panitisan ==
 
Miturut tradhisi [[Hindhu]], Pandhawa punika panitisanipun dewadéwa:
* [[Yudistira]] titisan DewaDéwa [[Yama (Hindhu)|Yama]], dewadéwa akhirat;
* [[Bima (tokoh Mahabharata)|Bima]] titisan DewaDéwa [[Bayu]], dewadéwa angin;
* [[Arjuna]] titisan DewaDéwa [[Indra]], dewadéwa perang;
* [[Nakula]] lan [[Sadewa]] titisan dewadéwa kembar [[Aswin]], dewadéwa tabib.
 
===Puntadewa===
 
===Arjuna===
Inggih punika Ksatria [[Madukara]], raja [[Tinjomaya]] ugi. Kagungan julukan ingkang kathah antawisipun : Janaka, Parta, Panduputra, Kumbawali, Margana, Kuntadi, Indratanaya, Prabu Kariti, Palgunadi, Dananjaya. Priyantung ingkang remen lung tinulung, remen tapabrata, cerdik lan pinter, ahli ing kabudayan lan kesenian. Arjuna inggin punika ksatria ingkang sekti mandraguna. Kekasining para DewaDéwa, panjalmaning [[DewaDéwa Wisnu]]. Kagungan gawra ingkang kathah kamangkan kagungan julukan “Lelananging jagad”, kagungan paras ingkang gagah lan boten wonten tandhingane. Prameswarinipun ing Arcapada ya iku [[Sumbadra|Wara Sumbadra]] dan [[Srikandi|Wara Srikandi]]. Lan prameswari ingkang sanesipunsanèsipun inggih punika Rarasati, Sulastri, Gandawati, Ulupi, Maeswara, lsp. Ing Jonggrang Saloka panjenengane gadah prameswari inggih punika [[Supraba|Dewi Supraba]], [[Dersanala|Dewi Dersanala]] inggih punika widodari ing [[Tinjomaya]]. Priyantun ingkang kagungan watak ksatria, luhur budinipun, remen lung tinulung, sarta demenaning para DewaDéwa.
 
===Nakula===
Inggih punika putra kapapat [[Pandhu|Prabu Pandu Dewanata]] kaliyan [[Dewi Madrim]] ingkang lair sesarengan kaliyan [[Sadewa]]. Rama lan ibunipun tilar donya nalika penjenengane tasih alit. Mangka penjenengane dipunrawat déning [[Dewi Kunti]] kanthi boten mbenten-bentenaken. Sawisé perang [[Bharatayuda]] [[Nakula]] lan [[Sadewa]] dados raja ing [[Mandraka]] kaliyan [[Sadewa]]. Kagungan julukan Raden Pinten. [[Nakula]] prigel ing pertanian. Nalika perang [[Bharatayuda]], panjenengane ingkang saged ngluluhaken manahipun [[Prabu Salya]]. Sebab [[Prabu Salya]] tasih sederekipun [[Dewi Madrim]], lan sejatina panjenengane tansah sarujuk ing kabecikan Pandhawa. Mangka [[Prabu Salya]] maringi pirsa tumrap [[Nakula]] lan [[Sadewa]] denedéné ingkang saged ngalahaken panjenengane inggih punika [[Puntadewa]], sebab[[Puntadewa]] kagungan getih pethak.
 
===Sadewa===
351.333

besutan