Vampir: Béda antara owahan

1 bèt wis ditambahake ,  2 taun kepungkur
→‎Étimologi: éjaan, replaced: sanesipun → sanèsipun
(→‎Étimologi: éjaan, replaced: menawi → manawi)
(→‎Étimologi: éjaan, replaced: sanesipun → sanèsipun)
 
== Étimologi ==
Wiwitanipun tembung ''vampire'' wonten ing [[basa Inggris]] nembé wonten ing taun [[1734]] wonten ing satunggalipun cariyos kanthi irah-irahan ''Travels of Three English Gentlemen'' ingkang kawedalaken ''[[Harleian Miscellany]]'' ing 1745.<ref>{{cite encyclopedia|title=Vampire|encyclopedia=Oxford English Dictionary|editor=J. Simpson, E. Weiner (eds)|year=1989|edition=2nd edition |location=Oxford |publisher=Clarendon Press|id=ISBN 0-19-861186-2}}</ref> Sasampunipun [[Austria]] nguwasani laladan [[Serbia]] lan [[Oltenia]] ing 1718, pejabat ing laladan punika mangertosi manawi ing masarakat wonten praktik nggali kuburan lan rajapejah Vampir.<ref name=barber5/> Laporan ini kemudian disebarkan ke masarakat luas.<ref name=barber5>Barber, ''Vampires, Burial and Death'', hlm. 5.</ref> Istilah basa Inggris, ''vampire'', asalipun saking basa [[Jerman]] ''vampir'' (kadosipun saking basa [[Prancis]]: ''vampyre''). Basa Jerman mendhet istilah vampir ing abad ke-18 saking [[basa Serbia]], вампир/''vampir''. Tembung ingkang saking Serbia kasebat meh sami kaliyan [[basa Slavia]] sanesipunsanèsipun: вампир (''vampir'', [[Basa Bulgaria]]), ''upir'' /''upirina'' ([[Basa Kroasia]]), ''upír'' ([[Basa Ceko]] lan Basa [[Slovakia]]), ''wąpierz'' ([[basa Polen]]), упир (''upyr'', basa [[Ukraina]]), упырь (''upyr'', [[basa Rusia]]), упыр (''upyr'', [[basa Belarusia]]).
 
== Cathetan suku ==
348.872

besutan