Arsitèktur: Béda antara owahan

7 bèt wis ditambahake ,  4 taun kepungkur
→‎top: éjaan, replaced: antarane → antarané, bangunan → yasan, contone → contoné, enggal → énggal, gedhe → gedhé, keraton → karaton, ngelmu → ngèlmu (2), sifate → sipaté, sisi → sisih, kegiatan → kagiyatan (2)
(→‎top: éjaan, replaced: kangge → kanggé (2))
(→‎top: éjaan, replaced: antarane → antarané, bangunan → yasan, contone → contoné, enggal → énggal, gedhe → gedhé, keraton → karaton, ngelmu → ngèlmu (2), sifate → sipaté, sisi → sisih, kegiatan → kagiyatan (2))
[[Gambar:המנזר הכרמליתי סטלה מאריס - הכרמל (22).JPG|jmpl|Arsitèktur]]
'''Arsitéktur''' ya iku gabungan ing antaraneantarané ngelmungèlmu lan seni kanggo ngrancang bangunanyasan. Makna sing luwih amba ya iku kabèh gabungan ngelmungèlmu lan [[seni]] kanggo ngrancang perkara-perkara sing sifatesipaté pembangunan skala cilik nganti gedhegedhé, contonecontoné rancangan tata kutha, [[Lansekap]], perabotan lan uba rampene.
 
Rancangan arsitektur kudune nggateake fungsi, kekuatan, [[Estetika]], lan kalebu uga sisisisih [[psikologi]]s sing arep dibangun.
 
Ananging wonten ing perkembangan gagrag enggalénggal pengertian arsitektur berkembang kanggé nyipta wontenipun "ruang". Ruang ingkang fungsional kanggé madhai sawatawis aktivitas utawi kegiatankagiyatan mliginipun kegiatankagiyatan manungsa.
Pranoto utawi kaidah arsitektur wonten ing terapanipun boten sami satunggal laladan kaliyan laladan lintu, upaminipun arsitektur Jawi jegregipun (penampilan) munjer dateng arsitektur keratonkaraton, anangin arsitektur Bali munjer (beroreintasi) dateng Agami Hindhu ngangge pranoto ingkang kasebat Asta Kosala Kosali.
Arsitektur Jawi (dalem) kapara dados tigang bagean inggih punika: Pendopo (ruang publik), pringgitan (ruang semi publik) lan sentong (ruang privat). Arsitektur Bali bagi ruang dados sangang pérangan, saking nisthaning nistha ngantos utamaning utama. Tigang pérangan ageng inggih punika nistha, madya, utama.
 
352.737

besutan