Reca: Béda antara owahan

13 bèt wis dibusak ,  4 taun kepungkur
→‎top: éjaan, replaced: Budha → Buda, endah → éndah (2), kewan → kéwan, sejarah → sajarah, nggadhahi → gadhah (5)
(→‎top: éjaan, replaced: kangge → kanggé, maneka → manéka)
(→‎top: éjaan, replaced: Budha → Buda, endah → éndah (2), kewan → kéwan, sejarah → sajarah, nggadhahi → gadhah (5))
[[Gambar:Michelangelos David.jpg|thumb|Patung [[David (Michelangelo)|David]] riptaanipun [[Michelangelo]], salah satunggalipun karya patung ingkang misuwur]]
'''Reca''' utawi '''patung''' inggih punika wewujudan tiron wujud [[manungsa]] lan [[kewankéwan]] ingkang cara damelipun kanthi dipunpahat,dicor lan dipunbobok.<ref name="buku1"/> Pangertosan punika adhedhasar tarjemahan saking ''sculpture'' [[pahatan]] amargi pamatung jaman rumiyin kathahipun ngginakaken teknik mahat.<ref name="buku1"/> Ing wekdal sapunika [[seni]] reca ugi dipunsebat ''plastic art'', inggih punika seni plastis utawi seni wewujudan, maksudipun wewujudan ingkang endahéndah.<ref name="buku1"/> Reca minangka seni plastis nggadhahigadhah teges ingkang jembar, amargi boten namung wujud manungsa utawi kéwan kemawon, ananging wujud menapa kemawon ugi saged dipunsebat reca, syaratipun kedah nggadhahigadhah unsur kaendahan.<ref name="buku1"/> Wonten ugi ingkang negesi, bilih reca inggih punika karya tigang dimensi ingkang dipundamel kanthi teknik tartemtu.<ref name="internet1">[http://www.viadeo.com/en/event/0065euv62iesf4q/seni-patung-contemporer ''Seni Patung Kontemporer Indonesia''] dipunundhuh tanggal 16 Agustus 2011)</ref>
Reca minangka karya [[seni]] sampun wonten wiwit manungsa. Ing jaman pra[[sejarahsajarah]], ugi ing jaman [[Mesir Kuno|Mesir Kina]], [[Yunani Kuno|Yunani Kina]], lan karajan [[Hindhu]] [[BudhaBuda]].<ref name="buku1"/> Kathahipun reca dipundamel saking [[watu]] utawi [[kayu|kajeng]].<ref name="buku1"/> Reca punika wonten ingkang ageng lan wonten ugi ingkang alit lan kathahipun nggadhahigadhah sipat religius lan dipun-ginakaken kanggé kabutuhan [[adat]]. Ananging wonten ugi ingkang nggadhahigadhah mangfaat minangka hiasan.<ref name="buku1"/> Reca ing jaman samangke dipundamel saking manéka warni bahan lan nggadhahigadhah sipat estetis (endahéndah wujudipun).<ref name="buku1">[Sugiyanto, S.Pd. dkk. 2004. Kesenian untuk SMP kelas VII. Jakarta:Erlangga; kaca 27]</ref>
 
== Cathetan suku ==
352.737

besutan