RNA: Béda antara owahan

21 bèt wis dibusak ,  3 taun kepungkur
éjaan, replaced: nggadhahi → gadhah (7)
(éjaan, replaced: secara → kanthi (2), benten → bènten, sanesipun → sanèsipun)
(éjaan, replaced: nggadhahi → gadhah (7))
'''RNA''' (''Ribonucleic Acid'') inggih punika "duta" utawi pambekta pesan [[genetik]] saking [[gen]] kanggé [[ribosom]], inggih punika [[organel]] ingkang sampun dipunmangertosi gegandénganipun kaliyan [[sintésis protéin]] wonten ing lebet [[sitoplasma]] [[sèl]].<ref name="RNA1">Pai, Anna C.1985.''Foundations of Genetics''.Jakarta:Erlangga.127</ref> Saben jinisning RNA nggadhahigadhah kualitas struktural mirunggan ingkang damelaken cocog kanggé fungsi ingkang spèsifik.<ref>[http://library.thinkquest.org/04apr/00217/en/biology/rna/index.html/ library.thinkquest.org](dipununduh tanggal 31 Maret 2011)</ref> RNA nggadhahigadhah basis [[Adenin]] (A), [[Sitosin]] (C), saha [[Urasil]] (U).<ref>[http://www.news-medical.net/health/What-is-RNA.aspx/ news-medical.net] (dipununduh tanggal 31 Maret 2011)</ref>
 
[[Gambar:RNA pol.jpg|thumb|250px|RNA]]
 
== Bèntenipun RNA saha DNA ==
bèntenipun ingkang langkung utami antawis DNA saha RNA inggih punika manawi ingkang kantun punika nggadhahigadhah gendhis (gula) ingkang bènten, inggih punika [[ribosa]].<ref name="RNA1"/> RNA untaianipun tunggal (boten kados DNA ingkang untaianipun ganda) saha nggadhahigadhah [[urasil]] (U), boten [[timim]] (T) dados satunggal saking sekawan basa-nipun.<ref name="RNA1"/><br />
Bukti ingkang kapisan kanggé wontenipun ''[[asam ribonukleat duta]]'' (ARNd) dipunangsal saking studi kaliyan [[baktèri]].<ref name="RNA1"/> Wonten ing baktèria punika gèn-gèn boten pados nyata dipunpindahaken saking piranti-piranti penyintésa (pandamel) [[protein]].<ref name="RNA1"/> Studi-studi lajeng wonten sèl-sèl [[eukariotik]] masthèaken manawi molekul-molekul RNA utawi ARN pancén bergerak saking [[nukleus]] ke [[sitoplasma]].<ref name="RNA1"/> ARNd dipunbentuk manawi sègmén DNA mirunggan, inggih punika satunggal gèn, dados aktif.<ref name="RNA1"/>
 
== Sintesis Protein ==
'''Sintèsis protèin''' kadadosan wonten ing kelompok-kelompok [[partikel]] sitoplasmik ingkang alit sanget ingkang dipunsebat '''ribosom'''.<ref name="RNA2">Kimball, John W.1983.''Biology''.Jakarta:Erlangga.282-283</ref> Partikel-partikel punika inggih punika rakitan makromolekular RNA ribosom (rRNA) saha protèin-protèin.<ref name="RNA2"/> Saben ribosom kadadosan saking kalih subunit : ingkang ageng saha ingkang alit.<ref name="RNA2"/> Subunit ingkang alit nggadhahigadhah satunggal molekul rRNA.<ref name="RNA2"/> Subunit ingkang ageng wonten ing ribosom ekariotik nggadhahigadhah satunggal copy saking saben tiga molekul rRNA ingkang berlainan<ref name="RNA2"/>.<br />
Wonten ing [[ékariota]], molekul-molekul RNA ribosom dipunsintesis wonten ing nukleus, kaliyan ngginakaken templat (gen) DNA.<ref name="RNA2"/> Sel-sèl ingkang kanthi aktif terlibat wonten ing sintèsis sejumlah ageng protèin tunggal saged nggadhahigadhah kathah sanget RNA mirunggan kanthi ukuran ingkang bènten saking rRNA utawi tRNA.<ref name="RNA2"/>
[[Gambar:Protein.png|thumb|200px|Protein]]
 
352.737

besutan