Kenari (manuk): Béda antara owahan

43 bèt wis dibusak ,  2 taun kepungkur
éjaan, replaced: Amerika → Amérika (2), endah → éndah, sejarah → sajarah, . → ., nggadhahi → gadhah (15), ketingal → katingal
(→‎Jinis: éjaan, replaced: spesies → spésies, dèning → déning)
(éjaan, replaced: Amerika → Amérika (2), endah → éndah, sejarah → sajarah, . → ., nggadhahi → gadhah (15), ketingal → katingal)
[[Gambar:Serinus canaria MHNT 223 Tenerife 2000m pin RdN.jpg|thumb|''Serinus canaria canaria'']]
 
Panemu '''Manuk Kenari''' utawi '''Peksi Kenari''' inggih punika pelaut saking [[Perancis]], ingkang nggadhahigadhah asma [[Jead de Berthan Cout]] watawis abad 15 ing kepulauan [[Canary]], [[Azores]], lan [[Madeira]].<ref name="Internet1">[http://www.anneahira.com/jinis-jinis-burung-kenari.htm Jinis-jinis burung kenari](dipunundhuh tanggal 23 April 2011)</ref><ref name="Buku1">Soeseno, Ari.1993. Burung Hias Aneka Jinis dan Perawayannya. Jakarta: PT Penebar Swadaya. Hal 124</ref> Manuk Kenari nggadhahigadhah ukuran ngantos [[14]]cm.<ref name="Buku1"/> Prawakanipun saking badan nggadhahigadhah warna [[kuning sitrun]] kanthi [[garis]] ingkang radi peteng.<ref name="Internet5">[http://somemap.com/news/jinis-kenari.html Jinis Kenari](dipunundhuh tanggal 26 April 2011)</ref> Awaké arupa [[kuning sitrun]] kanthi garis kang luwih peteng.<ref name="Buku1"/> [[Wulunipun]] lan [[buntutipun]] nggadhahigadhah warnanipun [[cemeng]] ingkang pinggiranipun warna [[ijem]] semu [[kuning]].<ref name="Buku1"/> Ing ngandhapipun [[badan]] warnanipun radi [[kuning]].<ref name="Buku1"/> Wujudipun Manuk Kenari punika [[alit]] ugi nggadhahigadhah [[swanten]] ingkang saé.<ref name="Internet1"/>
 
== Jinis ==
Wiwit gangsal abad kepengker, manuk kenari asring kawin silang kaliyan jinis manuk kenari sanèsipun, dadosaken manuk kenari piyambak nggadhahigadhah jinis kados ta:<ref name="Internet1"/>
# [[Kenari Norwich]], punika jinis ingkang nggadhahigadhah sejarahsajarah bènten kaliyan jinis manuk kenari sanèsipun.<ref name="Internet3">[http://kenariku.tripod.com/html/jinis.html Jinis Kenari yang Umum](dipunundhuh tanggal 26 April 2011)</ref><ref name="Internet4">[http://www.wasalam.co.cc/2011/02/jinis-jinis-kenari_17.html Jinis-Jinis Kenari](dipunundhuh tanggal 26 April 2011)</ref> Rikala semanten kathah tiyang nenun saking bangsa [[Flam]] ingkang ngingu manuk kenari jinis punika lan asring dipunasta pindah dhateng [[Inggris]] amargi dipunjajah déning bangsa [[Spanyol]].<ref name="Internet3"/><ref name="Internet4"/> Penenun-penenun punika manggèn wonten dhaérah [[Norwich]] ing [[Norflok]] [[(Inggris)]].<ref name="Internet3"/><ref name="Internet4"/> Pratandha saking manuk kenari jinis punika [[wulunipun]] ingkang [[kandel]] lan wujudipun [[bunder]].<ref name="Internet1"/><ref name="Internet3"/><ref name="Internet4"/> [[Dadanipun]] amba, [[gegeripun]] cekak ugi amba,[[wulunipun]] cekak lan [[buntutipun]] ugi cekak.<ref name="Internet3"/><ref name="Internet4"/> Manuk punika nggadhahigadhah warna [[ijem]]. .<ref name="Internet3"/><ref name="Internet4"/> Dawanipun kinten-kinten [[15-16]]cm.<ref name="Internet3"/><ref name="Internet4"/>
# [[Kenari Cinnamon]], punika mèmper kaliyan Kenari [[Norwich]].<ref name="Internet1"/><ref name="Internet4"/> Manuk punika nggadhahigadhah [[wulu]] ingkang [[kandel]] lan wujud ingkang sarwa [[bunder]].<ref name="Internet3"/><ref name="Internet4"/>
# [[Kenari Border]], jinis punika ingkang paling misuwur ing kalangan kenari sanèsipun.<ref name="Internet1"/><ref name="Internet3"/><ref name="Internet4"/> Manuk jinis punika asalipun saking [[Cumberland Fancy]], lan saking [[Sempadan]] [[(Border)]] antawisipun [[lnggris]] lan [[Scotland]].<ref name="Internet3"/><ref name="Internet4"/> Wujudipun bunder sadaya manawi dipuntingali saking pundi kemawon.<ref name="Internet3"/><ref name="Internet4"/> Dawanipun namung ngantos [[14]] cm.<ref name="Internet3"/><ref name="Internet4"/>
# [[Kenari Lancashire]], punika jinis paling ageng ing nagara [[Inggris]].<ref name="Internet1"/><ref name="Internet4"/> Jaman sapunika Kenari spésies jinis punika ugi angèl dipuntemoni.<ref name="Internet3"/> Manuk jinis punika namung ketingalkatingal manawi nembé ngempal kaliyan jinis kenari sanèsipun.<ref name="Internet3"/><ref name="Internet4"/> Pratandha jinis kenari punika nggadhahigadhah [[mahkota]] utawi jambul ingkang dipunwastani [[Lancashire Coppy]].<ref name="Internet3"/> Ingkang wujudipun bunder ingkang dipunwastani [[Lancashire Plain Head]].<ref name="Internet3"/>
# [[Kenari Gloster]], kenari jinis punika paling alit saking jinis kenari sanèsipun.<ref name="Internet1"/><ref name="Internet3"/><ref name="Internet4"/> Dawanipun boten langkung [[11]]cm.<ref name="Internet5">[http://burungkicauan.net/ciri-kenari-f1/](dipunundhiuh tanggal 26 April 2011)</ref><ref name="Internet3"/> Kenari Gloster warnanipun kuning lan wulunipun warna [[pethak]] semu [[ijem]] sami kaliyan [[buntutipun]].<ref name="Internet3"/><ref name="Internet4"/> ing [[sirah]] wonten ingkang nggadhahigadhah [[jambul]] wonten ugi ingkang boten nggadhahigadhah [[jambul]].<ref name="Internet3"/> Manuk jinis punika ingkang boten nggadhahigadhah jambul saged dipunwastani [[Consort]].<ref name="Internet3"/><ref name="Internet4"/>
# [[Kenari London Francy]], punika jinis kenari ingkang paling [[sepuh]] lan ugi sampun [[cures]].<ref name="Internet1"/><ref name="Internet3"/><ref name="Internet4"/> [5] Manuk jinis punika saé sanget wujudipun.<ref name="Internet3"/><ref name="Internet4"/> [[Wulu]] lan [[buntutipun]] werni semu [[emas]] lan hiasan warni [[cemeng]].<ref name="Internet3"/><ref name="Internet4"/>
# [[Kenari Fite Francy]], Manuk jinis punika nembé dipuntepang déning [[masarakat]].<ref name="Internet3"/><ref name="Internet4"/> miturut kapitadosan masarakat jinis punika renkarnasi saking jinis kenari [[london francy]] ananging nggadhahigadhah ukuran langkung [[alit]].<ref name="Internet1"/><ref name="Internet3"/><ref name="Internet4"/> Kanthi [[wulu]] ingkang [[alus]] lan [[buntutipun]] warna [[pethak]].<ref name="Internet3"/><ref name="Internet4"/> [5] Dawanipun ugi boten langkung [[11]] cm.<ref name="Internet3"/><ref name="Internet4"/>
# [[Kenari American Singer]], kelebet jinis kenari ingkang sacara fisik endahéndah lan nggadhahigadhah swanten ingkang saé. Kenari American Singer punika asil silangan Kenari Border lan Kenari Roller. Sebaran: Kenari American Singer dipunkembangaken taun 1930-an déning sakelompok [[wanodya|wadon]] ingkang salajengipun dipuntepangi kanthi nami “The Eight Boston House Wives”. Kenari American Singer kawitanipun dipunsebat “North American canary” utawi kenari AmerikaAmérika Lor lan diasilaken saking silangan Kenari Roller Jerman (30%) lan Kenari Border (70%). Peksi punika kathahipun sumebar ing AmerikaAmérika.
 
=== Varietas Kenari ingkang dipunkembangaken ===
348.872

besutan