Francisco Pizarro: Béda antara owahan

7 bèt wis dibusak ,  3 taun kepungkur
→‎top: éjaan, replaced: dene → déné, nggadhahi → gadhah (3)
(→‎top: éjaan, replaced: asmanipun → namanipun, ekspedisi → èkspèdhisi (3), Sejarah → Sajarah)
(→‎top: éjaan, replaced: dene → déné, nggadhahi → gadhah (3))
|nationality = [[Orang Spanyol|Spaniard]]
}}
'''Francisco Pizarro''' lair taun 1475 ing [[Trujillo]], [[Spanyol]] inggih punika tiyang ingkang saged nelukaken kraton Inka ing nagari [[Peru]], [[Amérika Kidul]].<ref name="buku1">[Michael H. Hart. 1978. Seratus Tokoh yang Paling Berpengaruh dalam Sajarah. Jakarta: Dunia Pustaka Jaya]</ref><ref name="internet1">[http://www.enchantedlearning.com/explorers/page/p/pizarro.shtml Francisco Pizarro: Explorer] dipunundhuh tanggal 25 Juni 2011)</ref> Saking taun 1502 ngantos 1509, Pizarro manggèn ing Hispaniola, Kapuloan [[Karibia]], ing laladan ingkang sapunika mlebet nagari Républik [[Dominika]] lan [[Haiti]].<ref name="buku1"/><ref name="internet1"/> Taun 1513, panjenenganipun dados anggota èkspèdhisi kanthi dipunpandhegani déning [[Vasco Nunez de Balboa]], ingkang nemokaken Samodra [[Atlantik]].<ref name="buku1"/> Taun 1519, panjenenganipun manggèn ing [[Panama]].<ref name="buku1"/> Nalika Pizarro nembé yuswa sekawan dasa pitu taun, Pizarro mangertos wonten satunggalipun kraton ingkang naminipun Kerajaan Inca, ingkang wonten ing wewengkon Amérika Kidul. Pizarro nggadhahigadhah krenteg pengin nelukaken kraton punika, kados denedéné [[Hernando Cortes]] ingkang saged nelukaken [[Mexico]].<ref name="buku1"/> Pizarro nyobi dhateng Kerajaan Peru ingkang sepisanan ing taun 1524-1525, ananging boten kasil. Ingkang kaping kalihipun taun 1526-1528, panjenenganipun kasil tindak dhateng Peru lan saged mbekta wangsul [[emas]] lan tiyang-tiyang suku Indian.<ref name="buku1"/>
 
Taun 1528, Pizarro kondur dhateng Spanyol. [[Raja Charles V]] paring dhawuh dhateng Pizarro supados saged nelukaken Peru minangka dados jajahanipun Spanyol.<ref name="buku1"/> Pizarro dipunparingi senjata, dana, lan sadaya piranti kanggé èkspèdhisi punika.<ref name="buku1"/> Pizarro lajeng tindak dhateng [[Panama]] saperlu nyamektakaken sadaya piranti kanggé èkspèdhisi. Ekspedisi punika dipunlaksanakaken taun 1531.<ref name="buku1"/> Kakiyatan ingkang dipunbekta Pizarro namung 200 tiyang, kamangka Kerajaan Inca nggadhahigadhah enem yuta tiyang.<ref name="buku1"/>
 
Pizarro dugi ing Peru wonten ing sasi September 1532, namung mbekta 177 tiyang lan jaran ingkang cacahipun 62.<ref name="buku1"/> Kanthi kakiyatan ingkang sawontenipun, Pizarro mlebet dhateng laladan pagunungan Andes kanthi kutha Cajamarca ingkang dados jujukanipun.<ref name="buku1"/> Kutha punika dados panggènipun panguwasa Inca ingkang namanipun [[Atahualpa]] ingkang nggadhahigadhah 14.000 tamtama.<ref name="buku1"/> Tentara “liliput” Pizarro dugi ing Cajamarca tanggal 15 Nopember 1532.<ref name="buku1"/> Kanthi siasat ingkang “brilian”, Pizarro saged nelukaken Kerajaan Inca.<ref name="buku1"/> Saderengipun, Atahualpa dipunperjaya ngantos pejah déning Pizarro lan tamtamanipun.<ref name="buku1"/>
 
== Cathetan suku ==
350.349

besutan