Amangkurat IV: Béda antara owahan

4 bèt wis dibusak ,  2 taun kepungkur
éjaan, replaced: keraton → karaton, mbangun → yasa, Sadéréngipun → Sadèrèngipun, Sejarah → Sajarah (2)
(→‎Kadadosan saking Pangangkatanipun: éjaan, replaced: dhukungan → panyengkuyung (2))
(éjaan, replaced: keraton → karaton, mbangun → yasa, Sadéréngipun → Sadèrèngipun, Sejarah → Sajarah (2))
Nama aslinipun inggih punika Raden Mas Suryaputra, putra saking [[Pakubuwana I]] ingkang lair saking permaisuri Ratu Mas Blitar (keturunan Pangeran Juminah, putra [[Panembahan Senopati]] kaliyan Retno Dumilah putri Madiun).
 
Amangkurat IV kagungan putar-putra ingkang ing antawisipun dados tokoh-tokoh ingkang wigati, kados ta, saking permaisuri lair [[Pakubuwana II]]<ref name="internet 1">[http://jogjanyadita.blogspot.com/2008/09/amangkurat-iv-leluhur-raja-jawa.html]</ref> pendiri keratonkaraton [[Surakarta]],saking selir Mas Ayu Tejawati lair [[Hamengkubuwana I]] raja kapisanan ing [[Yogyakarta]], lan saking selir Mas Ayu Karoh lair [[Arya Mangkunagara]], bapa saking [[Mangkunagara I]].
 
=Kadadosan saking Pangangkatanipun==
Pangeran Blitar lajeng nyerang istana kanthi panyengkuyung saking kaum ulama ingkang boten remen kaliyan VOC. Pangeran Purbaya lan Arya Mangkunagara (putra Amangkurat IV) kagabung ing salebeting pemberontakan punika. Ananging amargi pihak Amangkurat IV langkung kiat, para pemberontak pungkasanipun nyingkir ninggalaken Kartasura.
 
Pangeran Blitar lajeng mbangunyasa malih kutha Karta (bekas istana Mataram jaman Sultan Agung). Piyambakipun ngangkat piyambakipun dados raja kanthi gelar Sultan Ibnu Mustafa Paku Bawana, lan kerajaanipun dipunsebut Mataram Kartasekar.
 
Pakdhé Amangkurat IV, inggih punika Arya Mataram ugi ninggalaken Kartasura pinuju [[Pati]] ing pundi piyambakipun ngangkat piyambakipun dados raja ing mrika.<ref name="internet 3">[http://wongwedoknusantara.blogspot.com/2011/07/ratu-amangkurat.html]</ref>
Hubungan kaliyan Cakraningrat IV lajeng saé malih sabibaripun dipunpendhet minangka mantu Amangkurat IV. Samangké Cakraningrat IV punika mbrontak dhateng [[Pakubuwana II]], gantosipun Amangkurat IV.
 
Amangkurat IV piyambak gerah nalika wuan [[Maret]] [[1726]] amargi dipunracun. SadéréngipunSadèrèngipun sampet manggihaken pelakunipun, piyambakipun séda nalika tanggal 20 [[April]] [[1726]].
 
Amangkurat IV dipungentosi putranipun ingkang nembé 15 taun kanthi gelar [[Pakubuwana II]] minangka raja Kartasura salajengipun.
== Kapustakan ==
* ''Babad Tanah Jawi, Mulai dari Nabi Adam Sampai Tahun 1647''. (terj.). 2007. Yogyakarta: Narasi
* M.C. Ricklefs. 1991. ''Sejarah IndonésiaIndonesia Modern'' (terj.). Yogyakarta: Gadjah Mada University Press
* Moedjianto. 1987. ''Konsep Kekuasaan Jawa: Penerapannya olèh Raja-raja Mataram''. Yogyakarta: Kanisius
* Purwadi. 2007. ''SejarahSajarah Raja-Raja Jawa''. Yogyakarta: Media Ilmu
 
==Cathetan suku==
348.872

besutan