Trakéa: Béda antara owahan

3 bèt wis ditambahake ,  4 taun kepungkur
éjaan, replaced: panggenan → panggènan (3)
(éjaan, replaced: dhawa → dawa (3), sanesipun → sanèsipun (2))
(éjaan, replaced: panggenan → panggènan (3))
}}
 
'''Trakéa''' (batang tenggorokan) ménika pipa ingkang dawa kira-kira 9 cm. Tkakèa kasusun atas enem bélas ngantos rongpuluh cincin-cincin tulang rawan ingkang kabéntuk C, cincin tulang rawan punika ing pérangan wingking, botén kasambung ya iku ing panggenanpanggènan trakèa kantèl ing [[esofagus]]. Sapunika migunani kanggé nahanakén supados trakea ajeg kabuka.
Cincin-cincin balung rawan diiket kaliyan jaringan [[fibrosa]], sanèsipun ugi wonten pinten-pinten jaringan otot. Trakea dipunlapisi kaliyan selaput lendir ingkang dipunhasilaken déning [[epitelium bersila]]. Silia-silia punika gerak ing inggil ing arah laring saéngga kaliyan obahan punika debu lan butir-butir lembut sanèsipun ingkang derek mlebet punika ngirup napas saged dipunmedalaken. Ing paru-paru trakea punika nyabang ngantos kalih wujud [[bronkus]].<ref>[http://www.sentra-edukasi.com/2011/08/organ-pernapasan-manusia.html#.UIV3c2dP50s Organ Pernapasan Manusia] (dipununduh Tanggal 22 Oktober 2012)</ref>
Trakea utawi saluran udara inggih punika tiub ingkang ukuran kira-kira 12&nbsp;cm ing panggènipun anterior kaliyan esofagus. Trakea manjang saking rawan krikoid larinks ing inggil tulang vertebra toraks kaping gangsal lan salajengipun bagi ing bronkus primer tengen lan kiwa. Rengka wujud trakea saking 16 20 cecincin rawan hialin ingkang boten jangkep, nyerupai huruf C. Pérangan huruf ingkang boten jangkep punika ngarah ing [[posterior]] lan dipunisi déning otot cincin. Ing panggenanpanggènan trakea nyabang, wonten satunggal sudut ing antawis bronkus primer tengen saha kiwa ingkang dipuntepang dados ''Karina''. Trakea dipunlapisi déning ''Epitelium Kolumna pseudostratum bersilium''.<ref>[http://zulrose.tripod.com/respiratory/id8.html Respiratory] (dipununduh Tanggal 22 Oktober 2012)</ref>
== Fungsi Trakea ==
Fungsi trakea inggih punika kanggé nyediaken panggenanpanggènan kanggé udara ingkang dipunbeta mlebet lan udara ingkang dipunmedalaken. Dados dalan mlebet udara ing paru-paru, ngusir debu-debu alus ingkang lolos saking penyarinagn ing rongga irung.
<ref>[http://www.google.co.id/tanya/thread?tid=4093ecae207a03ea Fungsi Trakea] (dipununduh Tanggal 21 Oktober 2012)</ref>
Organ pernapasan trakea saking faring udara nglampahi laring, pangenane pita swanten, saking laring, udara mlebet trakea. Trakea dipunsebat ugi ''pipa angin'' utawi saluran udara. Trakea gadahi dawa kirang langkungipun 11,5&nbsp;cm kaliyan diameter 2,4&nbsp;cm. Trakea kasusun saking sekawan lapisan, inggih punika lapisan [[mukosa]], lapisan [[submukosa]], lapisan [[tulang rawan]], lan lapisan [[adventitia]]. Lapisan [[mukosa]] punika saking sel-sel epitel berlapis semu bersila ingkang ngandut sel goblet ingkang ngasilaké lendir (mucus). Silia lan lendir gadahi fungsi nyaring debu utawa reget ingkang sampun mlebet. Lapisan [[submukosa]] punika saking jaringan ikat. Lapisan tulang rawan punika kirang langkunge wonten 18 tulang rawan kabentuk horuf C. Lapisan [[adventitia]] punika saking jaringan ikat. Dinding trakea dipunlapisi lendir ing dinding trakea. Lendir punika gadahi fungsi nahan kanggé nahan benda asing ing membran sel epitel.<ref>[http://budisma.web.id/materi/sma/biologi-kelas-xi/sistem-pernapasan-pada-manusia/ Sistem Pernapasan pada Manusia] (dipununduh Tanggal 21 Oktober 2012)</ref>
352.737

besutan