Edward Bransfield: Béda antara owahan

1 bèt wis ditambahake ,  4 taun kepungkur
→‎top: éjaan, replaced: tasih → taksih, pesisir → pasisir, dunia → donya
(→‎top: éjaan, replaced: dipunpanggihaken → kapanggih (2))
(→‎top: éjaan, replaced: tasih → taksih, pesisir → pasisir, dunia → donya)
'''Edward Bransfield''' (Ballinacurra, County Cork, [[Irlandia]], [[1785]]–[[1852]]) punika satunggiling pelaut lan navigator ing [[Angkatan Laut Krajan Britania Raya]] (''Royal Navy'') ingkang asring dipunanggep minangka pamanggih bawana [[Antartika]].
 
Panjenenganipun mlebet angkatan laut nalika yuswa 18 taun. Bransfield salajengipun mundhut pérangan salebetipun [[Pangeboman Aljir]] nalika taun [[1817]] lan lajeng dipuntugasaken ing [[Chili]]. Sasampunipun [[Kapuloan Shetland Kidul]] kapanggih taun 1819 déning [[William Smith]], panginggilipun Bransfield ngutus Bransfield lan Smith kanggé nylidhiki langkung lebet pulo-pulo ingkang nembé kapanggih kasebat. Kekalihipun lajeng manggihaken [[Pulo King George]] lan tanggal [[30 Januari]] [[1820]], manggihaken [[Ujung Trinity]], titik dharatan Antartika ingkang paling lèr. Tanpa sapangertosan Bransfield, kalih dinten sadèrèngipun, satunggiling panjlajah asal [[Rusia]], [[Fabian Gottlieb von Bellingshausen]] sampun nyathet perkawis pamanggihan garis pesisirpasisir ingkang dipunkebaki ès ing panggènan ingkang sapuniki dipuntepangi minangka [[Antartika Wétan]].
 
Sasampunipun Trinity, Bransfield lajeng manggihaken [[Pulo Elephant]] lan [[Pulo Clarence]]. Nalika kundur dhumateng Chili lan medharaken asil lelampahanipun dhumateng panginggilipun, pihak krajan Britania Raya jebulané boten wigatos kaliyan pamanggihan kasebat lan cathetan dintenan Bransfield sapuniki sampun ical. Namung péta-péta lautipun ingkang tasihtaksih wonten.
 
Bransfield nglampahi sisa gesang tanpa naté dipuntepangi wiyar masarakat senadyan sampun nglampahi pamanggihan wigatos. Panjenenganipun tinar duniadonya taun 1852 lan dipunsarèaken ing [[Brighton]], Inggris.
 
== Réferènsi lan wacan terusan ==
352.737

besutan