Kastil Hiroshima: Béda antara owahan

6 bèt wis ditambahake ,  4 taun kepungkur
éjaan, replaced: zaman → jaman, tasih → taksih (2), Sejarah → Sajarah, sejarah → sajarah (2), mbangun → yasa, kaperang → kapérang, Desember → Dhésèmber (2)
(→‎top: éjaan, replaced: sakdèrèngipun → sadèrèngipun)
(éjaan, replaced: zaman → jaman, tasih → taksih (2), Sejarah → Sajarah, sejarah → sajarah (2), mbangun → yasa, kaperang → kapérang, Desember → Dhésèmber (2))
[[Gambar:HiroshimaCastle.jpg|right|thumb|250 px|Menara utama Istana Hiroshima lan parit dalam]]
 
'''{{nihongo|Kastil Hiroshima|広島城|Hiroshima-jō}}''' utawi asring dipunsebut {{nihongo|astana ikan [[Koi]] |鯉城|rijō}} inggih punika nama sawijining [[Astana Jepang|astana]] ingkang mapan wonten ing kutha [[Hiroshima, Hiroshima|Hiroshima]], [[Prefektur Hiroshima]], [[Jepang]]. Astana Hiroshima punika kapisan dipunbangun nalika [[taun]] 1589 lan dados pusat kuasaning [[daimyo]] wewengkon [[han]] [[Hiroshima]]. Bom atom ingkang dhawah wonten ing [[kutha]] [[Hiroshima]] nalika tanggal 6 [[Agustus]] 1945 ngrusak sadaya yasan [[astana]]. Astana ingkang sapunika wonten ingkang punika ''replika'' kabangun nalika [[taun]] 1958 lan ginanipun minangka [[musiyum]] [[sejarahsajarah]] [[Hiroshima]] periode sadèrèngipun [[Perang Dunia II]]. Menara utami ingkang warni [[ireng]] kados warna [[iwak koi]] utawi paring ing sakiwa tengenipun [[istana]] punika kathah [[iwak koi]]. Punika ingkang dados alesan bilih [[Hiroshima]] kawéntar minangka astana [[iwak koi]]. Tim [[bisbol]] kebanggaan ''Hiroshima Toyo Carp'' amargi ''carp'' wonten [[Basa Inggris]] punika ateges ''ulam koi'' <ref name="istana1">[http://blog.um.ac.id/julieinna/2011/12/06/sejarah-istana-hiroshima-jepang/], (id) SejarahSajarah Istana Hiroshima Jepang (dipun-akses tanggal 24 DesemberDhésèmber 2012).</ref>.
 
Astana Hiroshima wiwit dipunbangun nalika [[abad]] kaping 16 déning [[Klan Mori]]. Ananging bibar risak amargi [[bom atom]] ing kutha [[Hiroshima]] kasebut, astana punika banjur dipunbangun malih kanthi ngginakaken [[beton]] Ferro lan dumugi sapunika tasihtaksih tetep dipertahanaken simbol sejarahsajarah kutha punika. Wonten ing astana punika boten namung mirsani kaéndahan yasan gedung lan pemandanganipun, ananging ugi mirsani masa nalika astana dipunbangun, banjur risak awit saking bom atom [[sekuthu]], lajeng dipunbangun malih <ref name="istana2">[http://jepang.panduanwisata.com/2012/05/27/napak-tilas-aspek-sejarah-istana-hiroshima/], (id) Istana Hiroshima (dipun-akses tanggal 24 DesemberDhésèmber 2012).</ref>.
 
== Konstruksi ==
Astana Hiroshima punika kabangun ing nginggiling lemah delta ingkang lembek, distribusi bobot tembok watu ingkang kedah rata punika ngginakaken tèhnik mirunggan. Bangunan astana ingkang asli kabangun saking [[kayu]] lan kapungkasan kirang langkung taun 1592 utawi taun 1599. Lantai nginggil tembok [[watu]] yasan Honmaru ingkang kaperangkapérang dados 2 ingkat punika ambrol amargi perbaikan déning Fukushima Masanori. Asiling perbaikan ingkang gagal punika tasihtaksih saged dipunpirsani sapunika.
 
== Bangunan ingkang wonten sapunika ==
* Menara utami
Rèplika menara utami ingkang kadamel saking beton saking njawi katingal kados menara utami ingkang asli. Menara punika kabangun sesambetan kaliyan wontening paméran pemulihan kutha Hiroshima nalika taun 1958. Bangunan punika kapérang dados 5 lantai kanthi dhuwur 26,6 [[mèter]] ing sanginggiling watu pondasi kanthi dhuwur12,4 [[mèter]] sanginggiling permukaan lemah.
* Menara pengawas ( Ninomaru Hirayagura, Tamon Yagura, Taiko Yagura ) lan pintu gerbang Omotegomon. Sedaya punika kalebet rèplika saking kayu ingkang kapungkasan anggènipun mbangunyasa ing taun 1994.
* Kuil Hiroshima Gokokujinja. Kuil Shinto ingkang mapan ing tilas Honmaru lan kathah dipuntekani déning tiyang ingkang ngadani [[Hatsumode]] ing wiwitan taun énggal.
* Bangunan sanès kados ta : stasiun TV Chugoku Hoso ( RCC ) ingkang kalebet pérangan jaringan TV [[TBS]], patung [[Ikeda Hayato]] ( politisi ingkang wiyos wonten ing Hiroshima ing zamanjaman Meiji ), lapangan bola [[voli]] lan toya mancur.
 
== Pranala njawi ==
352.737

besutan