Louis IX saka Perancis: Béda antara owahan

Gedhéné ora owah ,  3 taun kepungkur
éjaan, replaced: mutusake → mutusaké, klompok → golongan, Katolik → Katulik, didegaké → diyasa, arsitektur → arsitèktur
(éjaan, replaced: Amerika Serikat → Amérika Sarékat, benteng → bètèng, liyane → liyané, mbangun → yasa (2), Sawise → Sawisé, Sujarah → Sajarah)
(éjaan, replaced: mutusake → mutusaké, klompok → golongan, Katolik → Katulik, didegaké → diyasa, arsitektur → arsitèktur)
Ferdinand de Lesseps wiwit dicekel kanthi rikat saka [[Pelabuhan Damietta]] nalika wulan Juni [[1249]].<ref>Tyerman, p. 787</ref> Serangan iki njalari sawetara gangguan ing kaisaran Ayyubiyah Muslim, mliginé amarga Sultan Al Malik as-Salih Najmuddin Ayyub lara. Nanging lampahan saka Damietta tumuju [[Kairo]] ngliwati [[delta]] [[Nil|Kali Nil]] lumaku alon-alon. Mundhaké suhu ing Kali Nil iki ndadèkaké wong-wong ora mungkin bisa maju lan nerusaké mlakuné. Nalika wektu iku, Sultan Ayyubiyah tilar donya. Saéngga garwané, Shajar al-Durr ngatur prastawa kang dialami ratuné. Pungkasane mapanake tentara Mesir dadi panguwasa. Nalika tanggal 6 April [[1250, Louis kelangan pasukan ing perang Fariskur lan dicekel déning wong Mesir.<ref name = Dupuy >{{cite book | title = The Harper Encyclopedia of Military History | author=Trevor N Dupuy | publisher=HarperCollins | year = 1993 | page = 417 }}</ref> Louis akhire bisa diculaké kanthi tebusan 400.000 livre tournois (nalika pamasukan taunan Perancis mung watara 1.250.000 livre tournois), lan dipasrahaké ing kutha Damietta.<ref>Tyerman, pp. 789–798</ref>
 
Sawisé diculake saka kunjara Mesir, Louis ngentekaké wektu patang taun ing klompokgolongan tentara Salib ing Kerajaan Acre, Kaisarea, lan Jaffa.<ref name=brehier>[http://www.newadvent.org/cathen/04543c.htm Bréhier, Louis. "Crusades." The Catholic Encyclopedia. Vol. 4. New York: Robert Appleton Company, 1908. 24 Feb. 2013]</ref> Kanthi nggunakaké bandhané kanggo nulungi Tentara Salib kanggo yasa manèh bètèng pertahanan lan uga anggo nglakokaké ''diplomasi'' kanthi kakuwatan saka Islam Suriah lan Mesir. Sawisé lunga saka Timur Tengah, Louis ninggal garnisum kang wigati ing Kutha Acre kanggo pertahanan saka serangan Islam. Tuwuhé prastawa sujarah ing Timur Tengah iki banjur digunakaké minangka mbeneraké Mandat Perancis.
 
=== Perang Salib Kawolu ===
Ing parlemen kang dianakaké ing Paris, 24 Maret [[1267]], LOuis lan anaké telu njupuk salib. Krungu lapuran saka para ''misionaris'', Louis mutusakemutusaké kanggo mudhun ing [[Tunisia]]]. Louis mrentah adhiné, [[Charles saka Anjou]] kanggo nggabung karo dhèwèké ing Tunisia. Tentara Salib. ya iku ing antarané ana Pangéran [[Edward saka Inggris]], mudhun ing [[Carthage 17 Juli [[1270]]. Nanging, penyakit pecah ing téndha. Ing tanggal 25 Agustus, digawa dhéwé déning sawijining mungsuh.<ref name=brehier/>
 
== Sipat Religius ==
Anggepan biih Louis IX minangka dadi patuladhan pangeran [[Kristen]] disengkuyung déning gumregah agamané. Louis ya iku wong KatolikKatulik kang taat lan dhèwèké uga yasa Sainte-Chapelle ([[Kapel Kudus]]) kang dumunung ing jero komplek [[istana]] (saiki jenengé ''Paris Hall of Justice'') ing [[Île de la Cité]] ing pusat kutha Paris. Sainte-Chapelle ya iku tuladha sampurna saka gaya arsitekturarsitèktur ''Gothic'', kang didegakédiyasa minangka papan suci kanggo Mahkota Duri lan sawijining ''fragmen'' saka salib. Louis nuku papan iki taun 1239-1241 saka Kaisar Baldwin II saka Kekaisaran Latin Konstatinopel. Kanggo gunggung sng akèh ya iku 135.000 livre.
 
Louis IX njupuk misi kanthi temenan minangka "letnan Allah ing Bumi", kang dinobataké nalika ing Rheims. Kanggo ngganepi ayahané, dhèwèké nglakoni rong perang salib lan sanadyan ora kasil nanging bisa mènèhi sumbangan kang gedhé. Ing taun [[1230]], Raja menging akbèh wujud riba. Ing endi bathi saka [[Yahudi]] lan [[Lombard]] wis akèh banget, lan sing asli nyilih ora bisa tinemu. Banjur Louis dituntut saka rentenirtumrap perang saling kang nalika iku [[Paus Gregorius]] nyoba miwiti supaya Louis bisa mréntah. Amarga dhesekan saka Paus Gregorius IX, pembakaran ing Paris ing taun [[1243]] kang mbakar watara 12.000 lembar naskah Talmud lan buku-buku Yahudi liyané.
352.737

besutan