Victoria saking Britania Raya: Béda antara owahan

15 bèt wis ditambahake ,  4 taun kepungkur
éjaan, replaced: Mei → Mèi (3), Daftar → Pratélan (4), Belgia → Bèlgi
(éjaan: satunggalipun, mujudaken, désa, manungsa, replaced: setunggal → satunggal)
(éjaan, replaced: Mei → Mèi (3), Daftar → Pratélan (4), Belgia → Bèlgi)
|-
| style="vertical-align: top; text-align: right;" | '''Miyos'''
| style="vertical-align: top; text-align: left;" | [[24 MeiMèi]] [[1819]]
|-
| style="vertical-align: top; text-align: right;" | '''Tilar donya'''
|}
 
'''Victoria''' (Alexandrina Victoria) ([[24 MeiMèi]] [[1819]] – [[22 Januari]] [[1901]]) punika [[Ratu]] saking [[Britania Raya lan Irlandia]] wiwit tanggal [[20 Juni]] [[1837]], lan [[Kaisar India|Ratu India]] wiwit tanggal [[1 Januari]] [[1877]], dumugi sédanipun taun 1901. Pamaréntahanipun langkung saking 63 taun, [[DaftarPratélan ratu lan raja ingkang paling lami nguwaos ing Britania Raya|langkung lami tinimbang raja utawi ratu Britania pundi kémawon]]. Pamaréntahan Victoria dipuntengeri déning èkspansi ageng-agengan saking [[Imperium Britania]]. [[Zaman Victoria]] punika puncak saking [[Révolusi Industri]], satunggiling wekdal éwah-éwahan [[sosial]], [[ékonomi]], lan [[tèknologi]] ingkang wigatos ing Britania Raya. Ing masa kasebat, [[Imperium Britania]] dumugi puncakipun lan dados satunggiling nagari [[adhi kuwaos]] ingkang digjaya.
 
Victoria, ingkang mèh sapenuhipun rahipun [[Jerman]] (kejawi saking leluhuripun [[Sophia saking Hanover]] ingkang arupi wayah saking garis pawèstri saking [[James I saking Inggris|James I]]), punika ratu pungkasan saking [[Dinasti Hanover]]; panggantosipun, [[Raja Edward VII]] asalipun saking [[Saxe-Coburg lan Gotha|Dinasti Saxe-Coburg lan Gotha]].
 
== Awal kagesangan ==
Bapanipun Victoria, [[Pangéran Edward Augustus, Duke saking Kent lan Strathearn|Duke saking Kent lan Strathearn]], punika putra angka sekawan saking Raja [[George III saking Britania Raya|George III]] lan [[Ratu Charlotte]]. Ibunipun punika [[Putri Victoria saking Saxe-Coburg-Saalfeld]]. Putra pambajeng George III, [[Pangéran Wales]] (ing tembé wingking [[Raja George IV]]), namung kagungan satunggal yoga, [[Putri Charlotte Augusta saking Wales]]. Nalika Putri Charlotte Augusta tilar dony aing taun 1817, putra-putra kakung [[Raja George III]] ingkang dèrèng palakrami rebatan palakrami lan pikantuk putra kanggé njamin garis keturunanipun. Ing yuswa 50 taun, Duke saking Kent lan Strathearn palakrami kaliyan [[Putri Victoria saking Saxe-Coburg-Saalfeld]], sedhèrèk putri saking dhudha Putri Charlotte [[Leopold I saking BelgiaBèlgi|Pangéran Leopold saking Saxe-Coburg-Saalfeld]] lan randhanipun [[Karl saking Leiningen|Karl, Pangéran saking Leiningen]].
 
Victoria, putri tunggal saking pasangan wau, dipunwiyosaken ing [[Istana Kensington]], London tanggal [[24 MeiMèi]] [[1819]]. Panjenenganipun dipunbaptisaken ing Ruang Cupola saking [[Istana Kensington]] tanggal [[24 Juni]] [[1819]] déning [[Uskup Agung Canterbury]] ([[Charles Manners-Sutton]]), lan tiyang sepuh baptisipun punika [[George IV saking Britania Raya|Pangéran Regent]], [[Alexander I saking Ruslan|Kaisar Alexander I saking Ruslan]] (kanggé ngurmati panjenenganipun, piyambakipun dipunparingi asma pisanan selaras kaliyan Kaisar Alexander), [[Putri Charlotte, Putri Karajan|Ratu Charlotte saking Württemberg]] lan [[Augusta Reuss-Ebersdorf|Dowager Duchess saking Saxe-Coburg-Saalfeld]].
 
Éwadéné dipunbaptisaken kanthi asma Alexandrina Victoria, wiwit miyos panjenenganipun sacara resmi dipunsebat ''Ingkang Mminulya Putri Victoria saking Kent''.
{{wikiquote}}
{{Commons|Victoria of the United Kingdom}}
* [[DaftarPratélan raja lan ratu Britania]]
* [[DaftarPratélan tiyang kédhé misuwur]]
* [[DaftarPratélan papam ingkang dipunparing nami saturut Ratu Victoria]]
* [[Penny Black]]
* [[Makutha inten alit saking Ratu Victoria]]
352.737

besutan