Abad Renaisans: Béda antara owahan

2 bèt wis dibusak ,  4 taun kepungkur
→‎top: éjaan, replaced: . → . (2)
(→‎top: éjaan, replaced: kabudhayan → kabudayan, Kabudhayan → Kabudayan)
(→‎top: éjaan, replaced: . → . (2))
[[Gambar:Antonello_da_Messina_008.jpg|thumb|200px|Lukisan déning Antonello da Messina saka jaman Renaisans]]
 
'''Abad Renaisans''' utawa '''Jaman Renaisans''' ya iku jaman lair ulang kabudayan [[Yunani]]-[[Romawi]] ing [[Éropah]] nalika abad kaping 15 nganti 16 M.<ref name="Simon">Simon Petrus L. T. .2004.Petualangan Intelektual. Yogyakarta.Kanisius.176-180.</ref> Kadadéan iku kawiwitan sawisé ana prabawa saka [[agama Kristen]] ing kabudayan sing wis ana.<ref name="Simon"/> Nanging, [[wong|wong-wong]] ing jaman saiki wis nggolèki pathokan utawa panutan anyar kanggo ngganti kabudayan [[Yunani-Romawi]] kang wis misuwur kanthi apik.<ref name="Simon"/> Kabudayan klasik iki uga dipuja lan didadèkaké panutan kabèh ''peradaban'' manungsa kang ana.<ref name="Simon"/><ref name="Gordon" >Campbell, Gordon. The Oxford Dictionary of the Renaissance. (2003). 862 .</ref>
 
Kabudayan Yunani-Romawi iku kabudayan kang manggonaké manungsa dadi ''subjèk'' utawa sing nglakoni kang utama.<ref name="Simon"/> Salah sijiné ya iku [[Filsafat Yunani]], ing kono nuduhaké yèn [[manungsa]] iku makluk kang duwé pikiran lan mikir salawasé ngenani donya lan nentokaké apa kang kudu dilakoni supaya bisa urip, lan bisa olèh kamulyan (''eudaimonia'').<ref name="Hale">Hale, John. The Civilization of Europe in the Renaissance. (1994). 648.</ref>
352.737

besutan