Amangkurat IV: Béda antara owahan

4 bèt wis dibusak ,  2 taun kepungkur
éjaan, replaced: istana → pura (2), Sejarah → Sajarah
(éjaan, replaced: keraton → karaton, mbangun → yasa, Sadéréngipun → Sadèrèngipun, Sejarah → Sajarah (2))
(éjaan, replaced: istana → pura (2), Sejarah → Sajarah)
Déné, Amangkurat IV ugi wonten perkawis kaliyan kalih rayinipun, inggih punika Pangeran Blitar lan Pangeran Purbaya. Kekalih pangeran punika lajeng dipuncabut hak lan kasugihanipun déning Amangkurat IV.
 
Pangeran Blitar lajeng nyerang istanapura kanthi panyengkuyung saking kaum ulama ingkang boten remen kaliyan VOC. Pangeran Purbaya lan Arya Mangkunagara (putra Amangkurat IV) kagabung ing salebeting pemberontakan punika. Ananging amargi pihak Amangkurat IV langkung kiat, para pemberontak pungkasanipun nyingkir ninggalaken Kartasura.
 
Pangeran Blitar lajeng yasa malih kutha Karta (bekas istanapura Mataram jaman Sultan Agung). Piyambakipun ngangkat piyambakipun dados raja kanthi gelar Sultan Ibnu Mustafa Paku Bawana, lan kerajaanipun dipunsebut Mataram Kartasekar.
 
Pakdhé Amangkurat IV, inggih punika Arya Mataram ugi ninggalaken Kartasura pinuju [[Pati]] ing pundi piyambakipun ngangkat piyambakipun dados raja ing mrika.<ref name="internet 3">[http://wongwedoknusantara.blogspot.com/2011/07/ratu-amangkurat.html]</ref>
== Kapustakan ==
* ''Babad Tanah Jawi, Mulai dari Nabi Adam Sampai Tahun 1647''. (terj.). 2007. Yogyakarta: Narasi
* M.C. Ricklefs. 1991. ''SejarahSajarah Indonesia Modern'' (terj.). Yogyakarta: Gadjah Mada University Press
* Moedjianto. 1987. ''Konsep Kekuasaan Jawa: Penerapannya olèh Raja-raja Mataram''. Yogyakarta: Kanisius
* Purwadi. 2007. ''Sajarah Raja-Raja Jawa''. Yogyakarta: Media Ilmu
348.872

besutan