Kastil Malbork: Béda antara owahan

4 bèt wis dibusak ,  3 taun kepungkur
éjaan, replaced: dipunbangun → dipunyasa (2)
(éjaan, replaced: Desember → Dhésèmber (2))
(éjaan, replaced: dipunbangun → dipunyasa (2))
}}
 
'''Kastil Malbork''' utawi '''Kastil Marienburg''' punika satunggaling [[kastil]] ingkang mapan wonten ing caketing ''Polen Tri-City Gdansk'', [[Sopot]], lan [[Gdynia]] mliginipun wonten ing pinggiring [[Kali Nogat]] sisih tenggara, [[Polen]] <ref name="internet1">[http://www.diwarta.com/malbork-castle-si-saksi-perkembangan-polandia/989/], Kastil Malbork si saksi perkembangan Polen (dipun-akses tanggal 21 November 2012).</ref>. Kastil Malbork dipunbangundipunyasa ing [[Prusia]] déning [[Orde Teutonik]] minangka [[ordensburg]] nalika [[taun]] 1274. Kastil punika dipunparingi nama ''Marienburg'' ingkang kanthi harfiah ''Mary Castle'' ingkang ateges ''Kastil Maria''. Kutha ingkang madeg wonten ing kiwa tengenipun Kastil Malbork dipunwastani Marienburg. Ananging awit saking [[taun]] 1945 sasampunipun 173 taun kepengker, pérangan saking [[Polen]] kasebut kawéntar kanthi nama '''Malbork'''. Kastil punika tuladha klasik saking [[bètèng]] [[abad]] tengahan lan kalebet [[watu bata]] paling ageng sak-[[donya]] kanggé ''bètèng gothic''. Kastil Malbork kadaftar wonten ing [[UNESCO]] minangka [[bètèng]] lan [[musiyum]] ''(Castle of the Teutonic Order in Malbork)''. ing satungggaling [[Situs Warisan Donya]] nalika [[Dhésèmber]] 1997 <ref name="internet2">[http://www.htysite.com/P-kastil.htm], (id) http://www.htysite.com (dipun-akses tanggal 21 November 2012).</ref>.
 
== Pérangan kastil ==
Kastil ingkang kadamel saking [[watu bata]] punika kapérang dados tiga pérangan ingkang kapisah dados pérangan nginggil, pérangan tengah, lan pérangan ngandhap. Ingkang misahkaken pérangan kasebut punika parit garing lan [[menara]]. Kastil Malbork dinggeni déning 3.000 tentara kanthi wiyaing tembok dumugi 52 [[are]] (21 ha), kaping sekawan langkung ageng tinimbang [[Kadhaton Windsor]]. Wonten ing kastil punika ugi wonten kamar-kamar minangka papan kanggé saré, griya-griya, gudang senjata, [[pawon]] lan [[gréja]] <ref name="internet2"/>.
 
[[Perang Dunia II]] [[taun]] ndadosaken Kastil Malbork risak langkung saking setengahing pérangan yasan. Lajeng tambah parah malih awit saking kobongan ingkang kadadosan nalika taun 1959. Katedral mliginipun kantun puing-puing. Kastil Malbork dipunbangundipunyasa malih nalika [[taun]] 1962. Kathah wisatawan ingkang dugi dhateng Kastil Malbork amargi saben wulan ing papan punika asring wonten aréna pameran [[seni]] lan aréna atraksi wisata <ref name="internet2"/>.
 
Kastil ingkang mapan wonten ing [[Taman Wilhemshole]] punika ugi dipunwastani ''kastil singa''. Dipunbangun déning LandGrave Wilhem IX saking Hessen Kassel, kastil punika dipundesain déning arsitèk kraton anama Heinrich Cristoph Jussow ingkang ahli lan kagungan pengalaman wonten ing proyek pambangunan yasan-yasan ing [[Perancis]], [[Italia]], lan [[Inggris]]. Heinrich ugi naté nggambar rancangan [[Taman Landgrave]] <ref name="internet3">[http://edupaint.com/jelajah/arsitektur-manca-nagara/3286-arsitektur-kastil-malbork.html], (id) Arsitektur Kastil Malbork (dipun-akses tanggal 27 Dhésèmber 2012).</ref>.
352.737

besutan