Gunung Krakatau: Béda antara owahan

4 bèt wis ditambahake ,  2 taun kepungkur
éjaan, replaced: Daftar → Pratélan (2), Desember → Dhésèmber, Selandia Anyar → Niu Selan, yén → yèn
(→‎top: éjaan, replaced: jroning → sajeroning (2))
(éjaan, replaced: Daftar → Pratélan (2), Desember → Dhésèmber, Selandia Anyar → Niu Selan, yén → yèn)
| Easiest route=
}}
'''Krakatau''' iku [[gunung geni]] kang isih aktip lan dumunung ana ing [[Selat Sunda]] antara pulo [[Jawa]] lan [[Sumatra]]. Gunung geni iki tau njeblug nalika tanggal [[26 Agustus]] [[1883]]. Jeblugané gedhé banget lan [[tsunami]] kang diakibataké nganti niwasaké watara 36.000 jiwa. Nganti tanggal [[26 DesemberDhésèmber]] [[2004]], tsunami iki minangka kang paling gedhé. Suwara jeblugan Gunung Krakatau nganti kaprungu saka[[Alice Springs]], [[Australia]] lan [[pulo Rodrigues]] cedhak [[Afrika]], 4.653 [[kilometer]]. Daya ledhaké kira-kira nganti ping 30.000-né bom atom kang njeblug ing [[Hiroshima]] lan [[Nagasaki]] ing pungkasané [[Perang Donya II]].
 
Jeblugan Krakatau nyebabaké owah-owahan iklim global. Donya nganti peteng watara loro setengah dina akibat awu vulkanis kang nutupi [[atmosfer]]. Srengéngé suminar redhup nganti setaun lawasé. Hamburan awu katon ing [[Norwegia]] nganti [[New York]].
 
Jeblugan Krakatau iki sakbeneré isih kalah dibandhingaké karo jeblugan [[Gunung Toba]] lan [[Gunung Tambora]] ing [[Indonésia]], [[Gunung Tanpo]] ing [[SelandiaNiu AnyarSelan]] lan [[Gunung Katmal]] ing [[Alaska]]. Nanging gunung-gunung kasebut njeblug nalika populasi manungsa isih sethithik banget. Sauntara iku nalika Gunung Krakatau njeblug, populasi manungsa wis cukup padhet, sains lan tèknologi wis wiwit ngrembaka, [[telegraf]] wis tinemu, lan kabel ngisor segara wis dipasang. Kacathet sajeroning sajarah yényèn jeblugan Gunung Krakatau iku bencana gedhé pisanan ing donya sawiséh panemon telegraf ngisor segara. Kamajuan mau, émané durung diimbangi déning kamajuwan ing babagan [[géologi]]. Para ahli géologi wektu iku malahan durung bisa mènèhi panjelasan ngenani jeblugan kasebut.
<!--
== Perkembangan Gunung Krakatau ==
 
== Uga delengen ==
* [[DaftarPratélan gunung ing Indonésia]]
* [[DaftarPratélan gunung]]
 
== Sumber ==
348.872

besutan