Racun: Béda antara owahan

5 bèt wis ditambahake ,  4 taun kepungkur
éjaan, replaced: asap → beluk, bedha-bedha → béda-béda, cairan → cuwèran, liyane → liyané (2), ndadekake → ndadèkaké (2), nduwèni → duwé, proses → prosès (2), sifate → sipaté, permukaan → lumah
(éjaan, replaced: otak → polo, biasane → racaké (2))
(éjaan, replaced: asap → beluk, bedha-bedha → béda-béda, cairan → cuwèran, liyane → liyané (2), ndadekake → ndadèkaké (2), nduwèni → duwé, proses → prosès (2), sifate → sipaté, permukaan → lumah)
[[Gambar:Skull and crossbones.svg|thumb|Simbol bahan beracun]]
'''Racun''' bisa awujud zat padat, cair, utawa gas, kang bisa ngganggu uripé [[sél]] kang ana ing sawijining [[organisme]].<ref name="internet1">[http://www.artikata.com/arti-346651-racun.html Indonesian to Indonesian ] (Dipuntingali tanggal 17 Juni 2011)</ref> Zat racun bisa mlebu ana ing njero awak. Yoiku liwat [[oral]] (mulut) lan uga [[topikal]] (permukaanlumah tubuh).<ref name="internet1"/> Gandhengane karo ilmu [[biologi]], '''racun''' ya iku zat kang bisa nyebabake [[luka]], [[lara]], lan mati [[organisme]], racaké ana [[reaksi kimia]] utawa aktivitas liyaneliyané ing skala [[molekul]].<ref name="internet1"/> Bapak [[Toksikologi]], [[Paracelsus]], nyebutna yèn kabèh iku racun lan ora ana kang ora nganggo racun.<ref name="internet1"/> [[Dosis]] kang ndadekakendadèkaké perkara mau ora dadi racun (''Dosis solum facit venum'').<ref name="internet1"/>
 
== Terminologi ==
Racun nduwèniduwé arti padha karo tembung [[toksin]] lan [[bisa]], nanging maksud bedhabéda-bedhabéda.<ref name="internet1"/> tembung "toksin" artine racun sing diasilke saka prosesprosès [[biologi]], utawa disebut [[biotoksin]].<ref name="internet1"/> Bisa artine cairancuwèran sing mengandung racun kang diasilke déning kéwan nalika prosesprosès jaga awak utawa nyerang kéwan liyaneliyané nganggo cokotane.<ref name="internet1"/>
 
== Klasifikasi ==
# Racun sing nyebabke [[hiperemia]], racun narkotik, sing akibate bisa fatal ing [[polo]], [[paru-paru]], lan [[jantung]].<ref name="internet2"/> Tuladha [[opium]], [[tembakau]], [[konium]], [[dogitalis]], lsp.<ref name="internet2"/>
# Racun sing nglumpuhake [[saraf]], ngracuni [[darah]], organ pusat saraf bisa lumpuh lan lan nyebabke wong bisa mati.<ref name="internet2"/> Tuladha [[asam hidrosianat]], [[sianida seng]], lan [[kloroform]].<ref name="internet2"/>
# Racun sing nyebakake [[marasmus]], racaké sifatesipaté kronis lan alon-alon bisa ndadekakendadèkaké fatal kanggo keséhatan.<ref name="internet2"/> Tuladha: [[bismut putih]], [[asapbeluk timbal]], [[merkuri]], lan [[arsenik]].<ref name="internet2"/>
 
== Penawar racun ==
352.737

besutan