Cahya: Béda antara owahan

13 bèt wis dibusak ,  4 taun kepungkur
éjaan, replaced: . → . (2), alat → piranti, Alat → Piranti, cepet → rikat, energi → ènergi, meter → mèter (3), muatan → momotan, nduwèni → duwé (2), sifat → sipat, permukaan → lumah (4)
(→‎Sumber Cahya: éjaan, replaced: biasané → racaké)
(éjaan, replaced: . → . (2), alat → piranti, Alat → Piranti, cepet → rikat, energi → ènergi, meter → mèter (3), muatan → momotan, nduwèni → duwé (2), sifat → sipat, permukaan → lumah (4))
[[Gambar:Prism rainbow schema.png|thumb|Bagan spektum werna cahya sing disebaraké déning prisma kaca]]
'''Cahya''' arupa sajinis energiènergi wewangun gelombang èlèkromagnetik sing bisa dideleng nganggo [[mata]]. Cahya uga arupa dhasar ukuran metermèter: 1 metermèter iku let sing diliwati cahya ngliwati vakum ing 1/299,792,458 detik. Kacepetan cahya iku 299,792,458 metermèter per detik.
 
Cahya diperlokaké ing kauripan sadina-dina. [[Srengéngé]] iku sumber cahya utama ing [[Bumi]]. [[Tetanduran]] ijo merlokaké cahya kanggo nggawé panganan.
 
Sifat-sifatsipat cahya ya iku, cahya nduwèniduwé gerak lurus ning kabèh arah. Buktiné ya iku awaké dhéwé bisa ndeleng sawijining lampu sing urip saka kabèh sisih ing sawijining ruang peteng. Yèn cahya kaalangan, bayangan sing diasilaké disebabaké cahya sing nduwèniduwé gerak lurus ora bisa ménggok. Nanging cahya [[pantulan cahya|bisa dipantulaké]] .
 
Sipat-sipat cahya ya iku, cahya mrambat kenceng menyang kabèh arah. Buktiné kita bisa nyawang lampu sing murub saka arah ngendi waé ing sajeroning ruang peteng. Yèn cahya kaling-kalingan, ayang-ayang aing dikasilaké disebabaké amarga cahya sing mrambat kenceng ora bis ménggok. Nanging cahya [[pantulan cahya|bisa dipantulaké]] .
 
== Pambiasan cahya ==
Cahya dibiasaké yèn mrambat miring ngliwati medium sing béda kaya ta saka udara menyang [[kaca]] banjur ngliwati [[banyu]]. Kahanan iki disebut pambiasan cahya. Bab iki amarga cahya mrambat luwih cepetrikat ing medium sing kurang padhet. Nanging cahya sing teka kanthi sudhut teka 90 derajat, (tegak lurus) ngliwati medium sing béda-béda ora dibiasaké. Conto sedina-dina bab pambiasan ya iku sedhotan sing katon béngkong lan luwih gedhé sajeroning banyu, utawa dhasar kolam sing katon luwih cethèk saka kahanan sakbeneré.
 
== Pantulan cahya gumantung marang jinis permukaanlumah ==
Citra bisa dideleng ing sajeroning kaca pangilon amarga anané pantulan cahya. Pantulan cahya iku luwih apik lan tumata ana ing permukaanlumah sing rata. Pantulan cahya rada burem ing permukaanlumah sing ora rata. Pangilon lan permukaanlumah banyu sing bening sarta anteng minangka pemantul cahya sing apik. Bab iki sing agawé kita bisa ndeleng ayang=ayang praèn ing sajeroning pangilon.
 
=== AlatPiranti-alatpiranti kanthi prinsip pambiasan cahya ===
# Kaca benggala
# [[Mikroskop]]
** lampu gas(lampu [[neon]], lampu [[air raksa]] lamps dsb)
** geni saka gas
* percepatan saka partikel bébas mawa muatanmomotan(racaké sawijining [[elektron]])
** [[radiasi siklotron]]
** Radiasi [[Bremsstrahlung]]
352.737

besutan