Mi: Béda antara owahan

13 bèt wis ditambahake ,  3 taun kepungkur
éjaan, replaced: alat → piranti, biasa → biyasa, Korea → Koréa, macem-macem → warna-warna, Menawa → Manawa, nembe → nembé, proses → prosès, Proses → Prosès, saengga → saéngga, sakwise → sawisé, Sakwise → Sawisé, sejarah...
(→‎Jinis-jinise Mie: éjaan, replaced: biasane → racaké)
(éjaan, replaced: alat → piranti, biasa → biyasa, Korea → Koréa, macem-macem → warna-warna, Menawa → Manawa, nembe → nembé, proses → prosès, Proses → Prosès, saengga → saéngga, sakwise → sawisé, Sakwise → Sawisé, sejarah...)
}}
 
'''Mi''' utawa '''mie''' ya iku panganan paling misuwur ing [[Asia]], kususe ing [[Asia Wétan]] lan [[Asia Kidul-wétan|Kidul-wétan]]. Miturut cathetan sajarah, mie kapisanan digawé ing [[Cina]] nalika jaman pamaréntahan [[dinasti Han]]. Saka [[Cina]], mie nyebar tekan [[Jepang]], [[KoreaKoréa]], [[Taiwan]] lan nagara-nagara ing [[Asia Tenggara]] tekan [[Éropah]]. Miturut buku-buku sejarahsajarah, ing [[Éropah]], mie mulai dikenal sakwisesawisé [[Marco Polo]] nekani [[Cina]] lan nggawa jajan mie. Nanging ing perkembangane ing [[Éropah]], mie saiki dadi pasta kaya kang kita mangerteni saiki.<ref name="internet 1">[http://www.lintasberita.com/Lifestyle/Kuliner/SEJARAH_DAN_ANEKA_JENIS_MIE lintasberita.com] Mi (diaksés tanggal 10 Oktober 2011)</ref>
 
Sejatine seni nggiling [[gandum]] wis ana luwih dhisik ing [[Wétan Tengah]], kaya [[Mesir]] lan [[Pèrsi]]. Asale, mie diproduksi kanthi manuwal, nembenembé taun 700-an ana mesin kanggo nggawé mie sing ukurane cilik nganggo alatpiranti mekanik. T.Masaki tahuntaun 1854 bisa nggawé mesin kanggo nggawé mie mekanik kang bisa mroduksi mie kanthi masal. Sakawit iku, mie ngalami akèh perkembangan, kaya ing [[Cina]] mulai diproduksi mie instant kang jenenge [[Chicken Ramen]] lan ing ing [[Jepang]] jenenge [[Saparo Ramen]] (1962).<ref name="internet 2">[http://kopi-luwak.lefora.com/2009/02/21/sejarah-dan-aneka-jinis-mie/ kopi-luwak.lefora.com] Mi (diaksés tanggal 10 Oktober 2011)</ref>
 
== Jinis-jinis Mie ==
* Mie Seger, ya iku mi kang wis ora ngalami pangolahan lanjutan. Biyasane mung tahan sedina amarga kandhutan banyu kang dhuwur, ya iku 35%. Mi seger biyasane kanggo nggawé [[mi ayam]].
* Mie Teles, ya iku mi kang didol sajeroning kahanan teles. Kandhutan banyune dhuwur tekan 52% mula mung tahan 40jam.
* Mie Garing utawa mi [[endhog]], amarga prosesprosès nggawéne ditambahi endhog utawa glepung endhog. Bisa tahan suwesuwé amarga kandhutan banyune mung 13%, biasabiyasa digawé bahan kanggo nggawé mi goreng..
* Mie instan, mi kang paling pmisuwur, amarga praktis lan tahan luwih suwesuwé. Kandhutan banyune mung 5-8%. Biyasane digawé mi godhog utawa mi ggoreng.<ref name="internet 3">[http://books.google.co.id/books?id=jFDR8t-WGVYC&pg=PR2&lpg=PR2&dq=sejarah+dan+aneka+jinis+mie&source=bl&ots=sgDAr8bfMc&sig=W3qm35LPoVrh6pIOolTN8d1OZCI&hl=id&ei=zSeSTu-9BISurAfG1ayjAQ&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=3&ved=0CCYQ6AEwAjgK#v=onepage&q&f=false] Mi (diaksés tanggal 10 Oktober 2011)</ref>
 
== Komposisi Mie ==
 
== Cara Nggawé Mie ==
ProsesProsès nggawé sing kapisananan ya iku kabèh bahan dicampur dadi siji nganti dadi adonan. Banjurya adonan diuleni nganti adonan kalis, lunyu, lan transparan. SakwiseSawisé iku adonan dibentuk utawa diiris sesuai karo jinis mie kang arep digawé.<ref name="internet 5">[http://mie-web.tripod.com/aneka%20mie.htm tripod.com] Mi (diaksés tanggal 10 Oktober 2011)</ref>
 
== Jinis-jinise Mie ==
* [[Ramen]] utawa mie kriting Cina. Didol sajeroning kaanan garing ing wadhah mie instan. Cocok diolah dadi mie goreng utawa mie godhog.
* [[Rice stick noodles]] utawa [[kwetiau]], digawé saka glepung beras lan banyu. Ing pasaran didol garing lan teles. Kwetiau cocog kanggo digawé kwietiau goreng utawa godhog.
* [[Somen noodles]] asaleasalé saka [[Jepang]], digawé saka glepung gandum lan lenga. Teksture alus lan rasane gurih. Somen didol garingan, bentuke kaya sada, cocog kanggo masakan Jepang kang digodhog.
* [[Soba noodles]] utawa mi Jepang. Bentuke kaya [[mie somen]] nanging wernane klawu utawa ijo tuwa (ngandhut sari teh ijo), racaké didol garingan lan cocog kanggo didadekake mi godhog.
* [[Rice Vermicelli]] utawa [[bihun]], digawé saka glepung beras, wernane putih resik lan teksture alus, gampang mateng dadi ora perlu digodhog. Cukup dikum ing banyu panas. Biyasane didol garingan dibungkus plastik. Cocok kanggo soup lan bihun goreng.
* [[Mie shoa]], asaleasalé saka [[Cina]]. Digawé saka glepung beras, wernane putih lan gampang mateng, Cocok kanggo masak sop lan misoa goreng.
* [[Wonton]] utawa [[kulit pangsit]]. Didol telesan dibungkus plastik. Bentuke segi papat, biyasane diolah kanthi macemwarna-macemwarna isi, bisa dikukus, digodhog utawa digoreng.<ref name="internet 6">[http://www.kaskus.us/showthread.php?t=1326001&page=2 kaskus.us] Mi (diaksés tanggal 10 Oktober 2011)</ref>
 
== Kandungan Gizi ==
 
== Tips Ngolah Mie ==
* MenawaManawa tuku mie sajeroning kemasan, gatekake tanggal kedaluarsane, kawutuhan wadhah lan nomor register saka POM.
* Godhog mie garing kanthi suwesuwé lan umub, wektune sawetara 4-5 menit.
* Mie teles akèh kandhutan banyune saenggasaéngga gampang rusak. Jinis iki mung tahan sedina, sakluwihe, kualitas rasa, tekstur, lan hygiene bakal mudhun.
* Aja nggodhog utawa masak mie kesuwen amarga teksture bakal rusak lan ora kenyal manèh.<ref name="internet 6"/>
 
352.737

besutan