Alun-alun: Béda antara owahan

21 bèt wis dibusak ,  5 taun kepungkur
→‎top: éjaan, replaced: bangunan → yasan (3), istana → pura, keraton → karaton, Keraton → Karaton, Mesjid → Masjid
(→‎top: éjaan, replaced: dene → déné, biasané → racaké)
(→‎top: éjaan, replaced: bangunan → yasan (3), istana → pura, keraton → karaton, Keraton → Karaton, Mesjid → Masjid)
{{kembangkan}}
'''Alun-alun''' ya iku panggonan rata lan amba sing adaté digunakaké kanggominangka acarané para bebrayan. Saben kutha ing tanah Jawi racaké nduwé alun-alun. Adaté alun-alun iku ditanduri wit [[wringin]] sing kembar. Wringin kembar mau pralambang [[gapura]]. Saben Kraton kaya ta [[Kraton Yogyakarta]] lan [[Kraton Surakarta]] nduwé alun-alun loro, Ya iku alun-alun [[lor]] lan alun-alun [[kidul]]. Ing antarané alun-alun lor lan kidul adaté ana [[kraton]]. Ing sisih kiwa utawa tengené, lumrahé ana pusat pamaréntahan. Ora mung iku waé, uga ana [[masjid]] utawa [[pasar]]. Masjid lumrahé ana ing sisih kuloné alun-alun. Yèn pasar, adaté bisa ana ing sisih ngendi waé. MesjidMasjid sing ana ing sacedhaké alun-alun adaté sinebut [[masjid agung]].
 
Ing kakawin Nāgarakrtāgama diwedharake yèn ana lapangan ing pusat Kutha Majapahit sing cedhak karo kumpulaning bangunanyasan KeratonKaraton Rājasanagara sing diarani [[wanguntur]] lan [[ibuh ageng]]. Mpu Prapanca ngandharake bab wanguntur sing madhepé mengalor, déné papan lapangan (ibuh ageng) iku diandharake yèn madhep mangulon, sakulon keratonkaraton. Ndelok satleraman apa sing diandharaké [[Mpu Prapanca]] ngélingaké yèn manawa ana alun-alun kudu ana bangunanyasan sainteré.
 
Kahanan bangunanyasan istanapura sing madhep ngalor mring lapangan terus diugemi nganti wetune Islam mlebu ing tanah Jawa.
352.737

besutan