Ménaka: Béda antara owahan

22 bèt wis ditambahake ,  5 taun kepungkur
éjaan, replaced: anggone → anggoné, dene → déné (2), Dewa → Déwa (7), Keluarga → Kulawarga (2), nerusake → nerusaké, nglairake → nglairaké (2), ngrampungake → ngrampungaké, sawise → sawisé, Sawise → Sawisé (3)
(→‎Menaka lan Wiswamitra: éjaan, replaced: nemokake → nemu)
(éjaan, replaced: anggone → anggoné, dene → déné (2), Dewa → Déwa (7), Keluarga → Kulawarga (2), nerusake → nerusaké, nglairake → nglairaké (2), ngrampungake → ngrampungaké, sawise → sawisé, Sawise → Sawisé (3))
| Tempat = Kahyangan Indra
| Golongan = [[Bidadari]]
| KeluargaKulawarga = KeluargaKulawarga
| Pasangan = [[Wiswamitra]]
| Anak = [[Sakuntala]]
}}
Ing [[mitologi]] [[Hindhu]], '''Menaka''' ([[basa Sanskerta]]: मेनका; ''Ménakā'') ya iku jeneng sawijining [[widadari]] saka kahyangan kang ayu banget. Sebagian carita uripe ana ing [[Ramayana]] lan [[Adiparwa]]. Ing [[Ramayana]], Menaka minangka widadari kang nggoda [[Wiswamitra]], denedéné ing [[Adiparwa]], Menaka dicaritakake minangka ibu saka [[Sakuntala]].
 
== Menaka lan Wiswamitra ==
 
Sawijining dina, dhèwèké diutus déning [[Indra]], Raja para [[DewaDéwa (Hindhu)|DewaDéwa]], supaya nggagalake tapa kang ditindakake déning [[Wiswamitra]]. Nanging dhèwèké dadi wedi nindakake tugase kanthi dhewean, amarga dhèwèké ngerti yèn kutukane [[Wiswamitra]] kang lagi nesu medeni banget. Pungkasane Indra njamin yèn dhèwèké dikancani déning DewaDéwa [[Bayu]] lan DewaDéwa [[Kama]]. SawiseSawisé yakin kanthi jaminan [[Indra]], Menaka numuju ing papan partapaan [[Wiswamitra]].
 
SawiseSawisé teka ing papan patujon, DewaDéwa [[Bayu]] nyebarake wewanginane Menaka kanggo mancing asmara [[Wiswamitra]]. SawiseSawisé Wiswamitra melèk, DewaDéwa [[Bayu]] nyingkap kain kang dienggo Menaka. Nalika iku, DewaDéwa [[Kama]] manah Wiswamitra nganggo panah asmara. Pangkasane, nepsu asmara Wiswamitra thukul kanggo nyenengi Menaka. Wis pirang-pirang taun kekarone sesambungan, nanging Wiswamitra pungkasane sadar yèn Menaka mung sawijining godan kang diwenehake déning [[Indra]] kanggo nggoda tapane. Kanthi soroting mripat kang mancarake kamuntaban, Wiswamitra mandeng Menaka. Menaka gemetar kawedèn lan njaluk pangapura marang Wiswamitra supaya ora dikutuk, amarga dhèwèké mung nindakake tugas.
 
[[Wiswamitra]] ora ngutuk Menaka, nanging dhèwèké kuciwa jalaran pantangan kang wis ditaati pirang-pirang dilanggar amarga njalin sesambungan karo widadari Menaka. Pungkasane Wiswamitra lunga saka Pushkara lan tumuju [[Himalaya]] saperlu nerusakenerusaké tapane. Pirang-pirang versi ngandakake yèn Wiswamitra ngutuk Menaka supaya nglalekake sekabehe sesambungane.
 
Amarga wis rampung anggoneanggoné ngrampungakengrampungaké tugase, Menaka bali ana [[kahyangan]], ananging dhèwèké uga mbobot sawisesawisé njalin sesambungan karo [[Wiswamitra]]. Ing ''hulu'' kali [[Malini]] kang dumung ing siki Gunung [[Himalaya]], Menaka nglairakenglairaké sawijining bayi wadon. Bayi mau mung ditinggalake denedéné ibu munggah ana kahyangan. Banjur [[Bagawan Kanwa]] kang lagi ana ing sacedhake kali Malini nemu bayi mau kang dijaga manuk ''Sakuni''. Amarga melas, bayi mau dipungut banjur dijenengi "[[Sakuntala]]", amarga dhèwèké diopeni manuk ''Sakuni''. Sakuntala banjur kawin karo [[Duswanta]], lan nglairakenglairaké sawijining raja misuwur kang jenenge [[Bharata (raja)|Bharata]].
 
== Uga delengen ==
352.737

besutan