Perang Pilipina-Amérika: Béda antara owahan

Gedhéné ora owah ,  4 taun kepungkur
éjaan, replaced: Senajan → Sanajan (2)
(→‎Révolusi Filipina: éjaan, replaced: klebu → kalebu)
(éjaan, replaced: Senajan → Sanajan (2))
'''Perang Filipina-Amérika''' iku konflik militèr antarané [[Républik Filipina Pisanan]] lan [[Amérika Sarékat]] sing dumadi antara taun 1899 nganti paling ora taun 1902. Perang iki dumadi amarga perjuwangan pulitik [[Filipina]] sing nentang pendhudhukan AS marang Filipina.
 
SenajanSanajan konflik iki diumumaké rampung taun 1902, wadybala kolonial Amérika tetep nerusaké memungsuhan marang sisa-sisa [[Angkatan Bersenjata Filipina]] lan klompok panentang liyané nganti taun 1913, lan sapérangan sajarawan nganggep perpanjangan iki minangka pérangan saka perang.
 
== Latar wuri ==
Nalika tanggal 7 Juli 1892, [[Andrés Bonifacio]], sawijining panjaga gudhang lan juru cata saka [[Manila]], madegaké [[Katipunan]], sawijining organisasi wewadi sing duwé tujuan kanggo ngranggèh kamardikan saka kolonial [[Spanyol]] kanthi cara révolusi bersenjata. Katipunan nyebar nuju akèh provinsi, lan [[Révolusi Filipina]] taun 1896 dipimpin déning para anggotané.
 
SenajanSanajan Bonifacio sawijining wong sing duwé karisma lan bisa njupuk kaputusan, nanging panjenengané dikalahaké Spanyol sajeroning perang sing panjenengané pimpin, kalebu perang gedhé pisanan ing [[San Juan del Monte]], Manila (saiki [[Pinaglabanan]]).
 
Pejuwang ing provinsi [[Cavite]] éntuk kamenangan awal. Salah siji pemimpin sing duwé prabawa lan populèr ya iku [[Emilio Aguinaldo]], sing nguwasani sapérangan gedhé wétan Cavite. Pungkasané, Aguinaldo lan faksiné éntuk kuwasa sajeroning Katipunan. Katipunan akiré dikuwasani déning pamarétahan sing révolusioner, ing endi Aguinaldo dipilih dadi présidhèn, lan Bonifacio dièksekusi amarga ''pengkhianatan''.
352.737

besutan