Eutanasia: Béda antara owahan

7 bèt wis ditambahake ,  4 taun kepungkur
éjaan, replaced: dene → déné, liyane → liyané (2), saperangan → sapérangan (2), senajan → sanajan, siap → siyap
(éjaan, replaced: jroning → sajeroning (2))
(éjaan, replaced: dene → déné, liyane → liyané (2), saperangan → sapérangan (2), senajan → sanajan, siap → siyap)
[[Gambar:Euthanasia machine (Australia).JPG|thumb|240px|Mesin eutanasia kang digunakake kanggo nyuntikake obat-obatan kang bisa gawé mati kanthi dosis dhuwur. Layar komputer jinjing mandu pangguna lumantar saperangansapérangan tahapan lan pitakonan kanggo mesthèkaké yèn si pangguna wis bener-bener siapsiyap sajeroning kaputusane mau. Suntikan pungkasan banjur ditindakake kanthi pitulungan mesin kang diatur saka komputer.<ref>
{{cite web
|url = http://www.smh.com.au/articles/2003/01/10/1041990085855.html
'''Eutanasia''' ([[Basa Yunani]]: ευθανασία -ευ, ''eu'' kang tegese "apik", lan θάνατος, ''thanatos'' kang ateges kepatèn) ya iku praktik panjabutan panguripan [[manungsa]] utawa [[kewan]] kanthi cara kang dianggep ora nuwuhake rasa lara utawa nuwuhake rasa lara kang minimal, biyasane ditindakake kanthi cara menehi suntikan kang bisa gawé mati.
 
Aturan [[hukum]] ngenani prakara iki béda-béda ing saben nagara lan kerep owah manut pangowahan [[Norma (sosiologi)|norma-norma]] [[budaya]] lan cawisan perawatan utawa tindakan [[medis]]. Ing saperangansapérangan nagara, eutanasia dianggep [[legal]], denedéné ing nagara-nagara liyaneliyané dianggep nglanggar [[hukum]]. Amarga sensitife isu iki, winatese lan prosedure kang ketat tansah ditrapake tanpa ndeleng status hukume.
 
== Terminologi ==
Yèn dideleng saka cara tindakane, eutanasia bisa dibagi dadi telung kategori, ya iku eutanasia agresif, eutanasia non agresif, lan eutanasia pasif.
 
* Eutanasia agresif, uga sinebut eutanasia aktif, ya iku sawijining tindakan kanthi sengaja kang ditindakake déning [[dhokter]] utawa tenaga keséhatan liyaneliyané kanggo nyingkatake utawa mungkasi uriping [[pasien]]. Eutanasia agresif bisa ditindakake kanthi pawenehan sawijining [[senyawa]] kang bisa gawé mati, ya iku kanthi oral utawa suntikan. Salah sawijining conto senyawa kang bisa gawé mati ya iku tablet [[sianida]].
* Eutanasia non agresif, kadang-kadang uga sinebut eutanasia otomatis (''autoeuthanasia'') digolongake minangka eutanasia negatif, ya iku kaanan sawijing pasien nolak kanthi tegas lan kanthi sadar nampa perawatan medis senajansanajan ngerti yèn panolakane bakal mungkasi uripe. Panolakan mau diajokake kanthi resmi kanthi gawé sawijining "'''codicil'''" (pernyataan tinulis tangan). Eutanasia non agresif intine ya iku sawijining praktik eutanasia pasif ingatase panjalukane pasien.
 
== Cathetan sikil ==
352.737

besutan