Borough (New York City): Béda antara owahan

7 bèt wis dibusak ,  3 taun kepungkur
éjaan, replaced: Desa → Désa, nggadahi → gadhah (4)
(éjaan, replaced: secara → kanthi (3), béntèn → bènten, sanesipun → sanèsipun (2))
(éjaan, replaced: Desa → Désa, nggadahi → gadhah (4))
== Latar belakang ==
New York City asring dipunsebat kanthi sadayanipun dados gangsal Borough (''the Five Boroughs''); sebutan punika dipun-ginakaken kanggé nyebat New York City tanpa ambigu, supados boten nyiptakaken kebingungan kaliyan borough katamtu utawi kaliyan [[wewengkon metropolitan New York|wewengkon metropolitan ingkang langkung ageng]]. Sebutan punika asring dipun-ginakaken déning politisi kanggé ngalihaken fokus ing [[Manhattan]] lan manggenaken ingkang gangsalipun borough kasebut ing salebeting aktivitas pulitik ingkang adil. Sebatan Borough Terluar (''Outer Boroughs'') dipun-ginakaken kanggé nyebut sadaya borough kajaba Manhattan (Meskipun punjer géografis kutha punika manggèn ing perbatasan [[Brooklyn]]/[[Queens]]).
Boten kadas kutha-kutha ing [[Amérika Sarékat]] ingkang madeg ing sebuah [[County (Amérika Sarékat)|county]] tunggal, manjang sebagian ing nagara sanès, utawi nggadahigadhah county piyambak, saben-saben saking gangsal borough New York City madeg kaliyan county [[New York|praja New York]]:
 
{{Borough di NYC}}
Sedaya borough dipunbentuk ing taun 1898 ngantos konsolidasi, ing wates kutha ing wanci punika dipuntetepaken. Borough the Bronx wiwiti punika pérangan saking New York County ingkang sadèrèngipun dipunparingake déning [[Westchester County]], ngantos Bronx County dipunbentuk taun [[1914]]. Borough Queens wiwité namung madeg saking pérangan barat Queens County ingkang langkung ageng , ngantos [[Nassau County, New York|Nassau County]] dipunbentuk déning pemberian tanah saking Queens County ingkang nglingkupi tiga kutha pérangan timur taun [[1899]]. Borough Staten Island kanthi resmi namanipun Borough Richmond ngantos namanipun dipun-gantos ing taun [[1975]] kanggé merefleksiaken sebutanipun ingkang umum ing masarakat.
Saben-saben borough dipunwakili déning [[Présidhèn Borough]] lan, kaliyan sanèsipun Manhattan, nggadahigadhah sebuah balai borough (fungsinya sami lan menetap ing [[Manhattan Municipal Building]]). Sejak penghapusan [[Dewan Pertimbangan New York City|Dewan Pertimbangan]] taun [[1990]] (amargi [[Dewan Pertimbangan City of New York v. Morris|kepemimpinan]] [[Mahkamah Agung Amérika Sarékat|Mahkamah Agung AS]] taun 1989<ref>[http://www.law.cornell.edu/supct/html/historics/USSC_CR_0489_0688_ZS.html Cornell Law School Supreme Court Collection: Board of Estimate of City of New York v. Morris], [[Cornell Law School]]. Accessed September 11, 2008.</ref>) présidhèn borough sakpuika nggadahigadhah kekuasaan èksekutif ingkang alit, lan boten wonten mupangatipun lègislatif ing salebeting borough. Sebagian ageng kekuasaan èksekutif dipunterapaken déning [[Walikota New York City]], lan mupangati lègislatif inggih punika tugas saking anggota [[Dewan New York City]]. Amargi statusipun aruoa county, saben borough ugi nggadahigadhah tiyang [[Jaksa Distrik]] kadasta county sanèsipun ing praja New York. Pinten-pinten hakim pangadilan sipil ugi kapilih ing lingkup borough, meski kanthi umum saged nglayani sadaya kutha.
=== DesaDésa bersejarah ===
Pratélan 5 désa ing borough-borough [[New York City]] ingkang lajeng dados [[Lima Borough New York City]]. {{Citation needed|date=August 2010}}
 
352.737

besutan