Mata: Béda antara owahan

10 bèt wis dibusak ,  2 taun kepungkur
éjaan, replaced: dipengaruhi → kadayan, nduwèni → duwé (2)
(éjaan, replaced: Daftar → Pratélan, makhluk → makluk)
(éjaan, replaced: dipengaruhi → kadayan, nduwèni → duwé (2))
|Caption = Secara metafora, mata manungsa sering dianggap "jendela [[jiwa]]"
|Image2 = Mata.png
|Caption2 = Diagram mata [[manungsa]]. Ora kabèh mata makluk urip nduwèniduwé anatomi sing padha karo mata manungsa
|Precursor =
|System =
 
* [[Kornéa]]{{br}}Minangka pérangan paling njaba [[bola mata]] sing nampa cahya saka sumber cahya.
* [[Pupil]] lan [[Iris]]{{br}}Saka kornéa, cahya diterusaké menyang pupil. Pupil nentokaké kuantitas cahya sing mlebu ing pérangan mata sing luwih jero. Pupil mata bakal dadi amba yèn kondhisi ruangan peteng, lan dadi ciut yèn kondhisi ruangan padhang. Ambané pupil dipengaruhikadayan déning iris ing saubengé.Iris nduwèniduwé fungsi minangka [[diafragma]]. Iris iki katon minangka pérangan sing mawa warna ing mata.
* [[Lènsa mata]]{{br}}Lensa mata nampa cahya saka pupil lan nerusaké menyang retina. Fungsi lensa mata yakuwi ngatur fokus cahya, saéingga cahya tiba trep ing bintik kuning retina. Kanggo ndeleng obyèek sing adoh (cahya teka saka kadohan), lensa mata bakal dadi tipis. Déné kanggo ndeleng obyèek sing cedhak (cahya teka saka cedhakan), lensa mata bakal dadi kandel.
* [[Retina]]{{br}}Retina iku pérangan mata sing paling peka marang cahya, mliginé pérangan retina sing diarani [[bintik kuning]]. Sawisé retina, cahya diterusaké menyang saraf optik.
348.872

besutan