Sinta: Béda antara owahan

3 bèt wis ditambahake ,  4 taun kepungkur
éjaan, replaced: Dewa → Déwa, didadekake → didadèkaké, gedhe → gedhé, isine → isiné, liyane → liyané (2), nduwèni → duwé (2), Sawise → Sawisé (2)
(éjaan, replaced: Krajaan → Karajan (2))
(éjaan, replaced: Dewa → Déwa, didadekake → didadèkaké, gedhe → gedhé, isine → isiné, liyane → liyané (2), nduwèni → duwé (2), Sawise → Sawisé (2))
 
== Tegese Nama ==
Ing [[basa Sansekerta]], tembung ''Sita'' nduwèniduwé teges "kerut". Tembung "kerut" iku tembung kang nduwèniduwé rasa kang ''puitis'' nalika jaman [[Kerajaan India Kuna|India Kuna]], kang nuduhake aruming kasuburan. Jeneng Sita ing [[Ramayana]] iku saka tembung [[Dewi Sita]], kang wis disebutake ing [[Rigweda]] minangka dewi [[bumi]] kang mberkahi sawah lan tetanduran [[pari]] lan liya-liyaneliyané.
 
Kaya paraga kang misuwur ing legenda [[Hindhu]] liyaneliyané, Sita uga misuwur kanthi pirang-pirang paraga, kaya ta, minangka putri [[Raja]] [[Janaka]], dhèwèké jejuluk '''Janaki'''; minangka putri [[Mithila]], dhèwèké jejuluk '''Maithili'''; minangka garwane [[Rama]], dhèwèké jejuluk '''Ramaa'''. Amarga saka [[Karajan Wideha]], dhèwèké uga dikenal kanthi jeneng '''Waidehi'''.
 
== Asal-usul ==
[[Ramayana]] nyeritakake yèn Sita ora putrine [[Janaka]]. Sawijining dina [[Karajan Wideha]] lagi kena musibah, para wargane akèh kang kaluwen. Janaka minangka raja nganakake upacara utawa [[yadnya]] ing sawahkanthi cara ngluku. Banjur mata lukune nerak pethi kang isineisiné bayi wedok. Bayi iku dijupuk lan didadekakedidadèkaké anak angkat titipan [[Pertiwi]], dewi bumi lan kasuburan.
 
Sita dirumati ing Mithila, kutha krajan Wideha déning Janaka lan Sunayana, permaisurine. SawiseSawisé gedhegedhé, [[Janaka]] nganakake sayembara kanggo ngentuke jodhone Sita. Sayembarane iku awujud menthangake gendewa kang abot warisane [[DewaDéwa]] [[Siwa]]. Sayembara iki dimenangkan déning [[Rama]], pangeran saka [[Kerajaan Kosala]]. SawiseSawisé nikah Sita melu Rama urip ing [[Ayodhya]], kutha krajan Kosala.
 
== Pranala njaba ==
352.737

besutan