Radius Prawiro: Béda antara owahan

34 bèt wis ditambahake ,  3 taun kepungkur
éjaan, replaced: bidang → babagan (2), Bidang → Babagan (3), candhake → candhaké (2), ekonom → ékonom, Ekonomi → Ékonomi (5), jabatan → kalungguhan (5), Mei → Mèi (5), nerusake → nerusaké, ngrampungake → ngrampungaké, politikus...
(→‎Karier: éjaan, replaced: Presiden → Présidhèn)
(éjaan, replaced: bidang → babagan (2), Bidang → Babagan (3), candhake → candhaké (2), ekonom → ékonom, Ekonomi → Ékonomi (5), jabatan → kalungguhan (5), Mei → Mèi (5), nerusake → nerusaké, ngrampungake → ngrampungaké, politikus...)
|imagesize =
|caption =
|office = Menteri Koordinator Bidang PerékonomianPerekonomian Républik Indonésia|Menteri Koordinator Bidang PerékonomianPerekonomian
|order = 3
|term_start = [[23 Maret]] [[1988]]
|religion = [[Kristen]]
}}
Dr. '''Radius Prawiro''', Drs.ec.,AK ({{lahirmati|[[Kota Yogyakarta|Jogjakarta]], [[Hindia-Nèderlan]] (kini [[Indonésia]])|29|6|1928|[[München]], [[Jerman]]|26|5|2005}}) ya iku [[ékonomi|ekonomékonom]] lan [[politikuspulitikus]] [[Indonésia]].
 
== Pendhidhikan ==
Anake guru kanthi nama Prawiro, Radius ngrampungakengrampungaké pendhidhikan dhasar nganti menengah atas ing Yogyakarta. Nalika isih ana ing tingkat [[SMP]] taun [[1942]], dhèwèké sempet sepet dadi tukang rokok. Candhake dhèwèké nerusakenerusaké pendhidhikan ing ''Nederlandsche Economicscshe Hogeschool'', [[Rotterdam]], [[Walanda]]. SawiseSawisé lulus, dhèwèké mlebu Fakultas EkonomiÉkonomi [[Universitas Indonésia]] ing Jakarta.
 
== Karier ==
Kariere diwiwiti Sekretaris Badan Keamanan Rakyat ingYogyakarta taun [[1945]] lan candhakecandhaké dadi Perwira Markas Tertinggi Perhubungan TRI, Yogyakarta taun [[1947]]-[[1948]], Staf Gubernur Militer Daerah Istimewa Yogyakarta ([[1945]]-[[1951]]) lan Pegawai Teknis Direktorat Akuntan Nagara ([[1960]]-[[1965]]). SawiseSawisé iku, Radius njabat minangka Deputi Menteri Pemeriksa Keuangan Nagara/[[BPK]] (1965), Deputi Menteri Urusan Bank Sentral (1965), Gubernur Bank Nagara Indonésia (1966), Gubernur [[Bank Indonésia]] (1966-1973), Gubernur [[Dana Moneter Internasional]] (IMF) lan ngrangkep wakil Gubernur [[Bank Pembangunan Asia]] (ADB) kanggo Indonésia ing taun [[1967]]-[[1971]].
 
Radius tau dadi anggota Tim Ahli EkonomiÉkonomi Présidhèn, Ketua Dewan Gubernur [[Bank Dunia]] (IBRD, 1971-1973). Candhake dilantik minangka Menteri Perdagangan ing [[Kabinet Pembangunan II]] lan [[Kabinet Pembangunan III|III]] ([[1973]]-[[1983]]), Menteri Keuangan ing [[Kabinet Pembangunan IV]] (1983-[[1988]]) lan Menteri Koordinator BidangBabagan EkonomiÉkonomi, Keuangan dan Industri lan Pengawasan Pembangunan nganti taun [[1993]].
 
== Hobi lan kulawarga ==
Radius ya iku penggemar [[fotografi]] lan [[sepeda motor]]. Hobine marang sepeda motor berawal kawiwitan nalika sekolah ing Walanda lan dilereni nalika njabat minangka [[Gubernur Bank Indonésia]] kanthi alesan keamanan. SaliyaneSaliyané iku, dhèwèké uga seneng ''berkebun'' lan akèh nglodhangake wektune kanggo ngrumat tanduran bebarengan karo bojone, Leonie Supit.
 
== Tilar donya ==
Dr Radius Prawiro tilar donya ing Rumah Sakit Deutsches Herzzentrum, Muenchen, Jerman, Kemis 26 MeiMèi 2005 jam 16.35 WIB nalika umure 76 taun. Jenazahne teka ing Indonésia dina Selasa 31 MeiMèi 2005 lan candhakecandhaké disemayamake ing rumah duka Jalan Taman Dharmawangsa Nomor 11, Kebayoran Baru, Jenazahe dimakamake ing Taman Makam Pahlawan Kalibata, Jakarta.
 
== Pranala njaba ==
* [http://www.liputan6.com/fullnews/102306.html "Radius Prawiro Meninggal Dunia"], [[Liputan 6]], [[26 MeiMèi]] [[2005]]
* [http://www.tokohindonesia.com/ensiklopedi/r/radius-prawiro/index.shtml Profil di tokohindonesia.com]
* [http://www.kompas.co.id/utama/news/0505/26/201855.htm "Radius Prawiro Meninggal Dunia"], [[KOMPAS]], [[26 MeiMèi]] [[2005]]
* [http://www.pdat.co.id/hg/apasiapa/html/R/ads,20030625-60,R.html Profil di pdat.co.id]
* [http://jkt1.detiknews.com/index.php/detik.read/tahun/2005/bulan/5/tgl/26/time/20044/idnews/369187/idkanal/10 "Radius Prawiro Wafat"], [[DetikCom]], [[26 MeiMèi]] [[2005]]
 
{{Kotak_mulai}}
{{s-off}}
{{Kotak_suksesi | jabatankalungguhan = [[Menteri Koordinator bidangbabagan EkonomiÉkonomi, Keuangan, dan Industri Républik Indonésia|Menteri Koordinator bidangbabagan EkonomiÉkonomi, Keuangan, dan Industri]] | tahuntaun = 1988 - 1993| pendahulu = [[Ali Wardhana]] | pengganti = [[Saleh Affif]]}}
{{Kotak_suksesi | jabatankalungguhan = [[Menteri Keuangan Républik Indonésia|Menteri Keuangan]] | tahuntaun = 1983 - 1988| pendahulu = [[Ali Wardhana]] | pengganti = [[J.B. Sumarlin]]}}
{{Kotak_suksesi | jabatankalungguhan = [[Menteri Koperasi dan Usaha Kecil dan Menengah Républik Indonésia|Menteri Koperasi dan Usaha Kecil dan Menengah]] | tahuntaun = 1978 - 1983| pendahulu = [[Subroto]] | pengganti = [[Bustanil Arifin]]}}
{{Kotak_suksesi | jabatankalungguhan = [[Menteri Perdagangan Républik Indonésia|Menteri Perdagangan]] | tahuntaun = 1973 - 1983| pendahulu = [[Sumitro Djojohadikusumo]] | pengganti = [[Rachmat Saleh]]}}
{{s-gov}}
{{Kotak_suksesi | jabatankalungguhan = [[Gubernur Bank Indonésia]] | tahuntaun = 1966 - 1973| pendahulu = T. Jusuf Muda Dalam | pengganti = [[Rachmat Saleh]]}}
{{Kotak_selesai}}
 
352.737

besutan