Uwuh: Béda antara owahan

11 bèt wis ditambahake ,  4 taun kepungkur
éjaan, replaced: dene → déné, iso → bisa (4), Mei → Mèi, mengkono → mangkono (2), pamarentah → pamaréntah, proses → prosès, sisane → sisané, saliyane → saliyané
(éjaan, replaced: anggone → anggoné, asale → asalé, gedhe → gedhé, kayata → kaya ta, liyane → liyané, Sejatine → Sajatiné, sifate → sipaté, tegese → tegesé)
(éjaan, replaced: dene → déné, iso → bisa (4), Mei → Mèi, mengkono → mangkono (2), pamarentah → pamaréntah, proses → prosès, sisane → sisané, saliyane → saliyané)
[[Gambar:Sampahbdg.jpg|frame|Uwuh numpuk ing Dalan Pasteur, [[Bandhung]], MeiMèi [[2006]]]]
'''Uwuh''' utawa '''larahan''' ([[Basa Indonésia]]: sampah, [[Basa Sundha]]: runtah), iku barang turah sing wis ora dikarepaké manèh utawi barang sing sengaja utawa ora sengaja diguwan sumberé saka prosès manungsa lan ngalam jagad, sing durung ana aji sing migunani lan dadi regedan.
== Jinis uwuh ==
=== Miturut sipaté ===
'''Larahan miturut sipaté ana 2 cacahé'''
* Larahan [[Organik]] ya iku larahan sing isobisa ajur (terurai)
* Larahan [[Anorganik]] larahan sing ora isobisa ajur
=== Miturut wujud ===
'''Larahan miturut wujudé''' Larahan ya iku barang sing padhet utawa èncèr sing wis ora dipigunakaké manèh lan bebucalé [[manungsa]], [[kéwan]],pipis lan larahan èncèr bisa uga awujud larahan rumah tangga.
=== Miturut bahan ===
'''Miturut bahane''' Larahan iku di kelompokake dadi larahan [[organik]] lan [[anorganik]]
* Larahan organik ya iku larahan sing asalé saka barang ana kandungan unsure bahan organik, koyoto sisa-sisa [[janganan]] (sayuran), kéwan, [[deluwang]], petilan-petilan [[kayu]] saka piranti rumah tangga, petilan-petilan kayu, [[suket]] lan sak panunggalipun.Sajatiné prosesprosès pangolahe larahan ora winates diayahi déning pabrik utawa perusahaan gedhé. Para warga lumrah uga bisa ngayahi utawa nglakoni dewe.Umpamane larahan organik sisa-sisa rumah tangga saka sisanesisané para ibu masak saka [[janganan]] (sayuran) apa dhene gegodhongan bisa dirajang-rajang kanggo campuran pakan ingon-ingon bangsane [[pitik]], [[bebek]], [[menthok]], lan [[banyak]], utawa dipakakake [[raja kaya]]
* Larahan anorganik ya iku larahan sing ora bisa ajur utawi lebur karo lemah lan bisa ngrusak kasuburane lamah utawa nuwuhake [[polusi]] kaya ta [[gendul]] [[plastik]], tilas [[ban]] [[mobil]], rongsokan [[omplong]], [[tong]], [[gabus]] lan sakpiturute. Larahan anorganik ora bisa lebur ing [[lemah]].
 
== Cara ngolah larahan ==
* Larahan organik tumprape larahan sayuran, kayu lan gegodhongan, isobisa di budidayake digawé rabuk [[kompos]] sing diarani uga pupuk organik. Carane larahan dirajang-rajang banjur diwadhahi èmbèr utawa talam banjur diingoni salah sawijiné jinis cacing sing gelis anggoné mangan cacahan utawa obat sing bisa dilebur marang larahan, saéngga bisa dadi [[kompos]]. Marang tanduran rabuk kompos iki luwih unggul dibandhingaké [[pupuk]] kimia, ramah karo lingkungan saubengé lan dodolané kompos iki luwih payu tinimbang kompos saka [[tléthong]] amarga njijiki
* Larahan anorganik tumprape botol plastik, tilas ban, rongsokan omplong, tong, gabus. Ora isobisa diolah manungsa kajaba karo mesin olah sing canggih, nanging ana carane ngolah ya iku digawé utawa di manfaate kanggo dolan-dolanan anak-anak, prayata dolanan iku ora mung digawé saka bahan sing anyar lan bisa mingunake barang bekas lan digathuk-gathukake saka gabus, plastik, seng kerdus lan liya-liyané.Dolanan sing kaya mengkonomangkono kalebu aslie olahan larahan anorganik.Thulada larahan anorganik sing diolah uga kaya denedéné tilase ban mobil dienggo pot tanduran lan bak sampah/adah larahan. Bakune sing diarani ngolah larahan anorganik sing kaya mengkonomangkono iku dijupuk mumpangaté kanthi cara langsung lan ora nganggo diolah ing mesin utawa nganggo bahan kimia.
 
== Kagunan ngolah larahan ==
* Ngolah larahan saliyanesaliyané nyengkuyung programing pamarentahpamaréntah lan njaga keresikan
* Nyengkuyung keséhatan lingkungan, sing tegesé lingkungane dhéwé dadi resik lan séhat
* Bisa nambahi ulu pametu kulawarga yèn anggoné makarya diniyati minangka pakaryan tambahan
352.737

besutan