Vitamin C: Béda antara owahan

6 bèt wis ditambahake ,  3 taun kepungkur
éjaan, replaced: bebas → bébas, cepet → rikat (5), dada → dhadha, liyane → liyané, merga → amarga, Saliyane → Saliyané
(→‎Mumpangate Vitamin C: éjaan, replaced: kayata → kaya ta)
(éjaan, replaced: bebas → bébas, cepet → rikat (5), dada → dhadha, liyane → liyané, merga → amarga, Saliyane → Saliyané)
[[Gambar:Ascorbic acid structure.png|150px|thumb|''struktur'' kimia vitamin C]]
'''Vitamin C''' iku salah siji vitamin sing ''larut'' sajeroning [[banyu]].<ref name="Internet1">[http://dhokter-herbal.com/vitamin-c.html dhokter-herbal.com]</ref> Vitamin C diperlokaké awak kanggo nggawé ''[[kolagén]]'' ing jero|jéro [[balung]], balung rawan, [[otot]], pembuluh [[gètih]] lan ngréwangi nyerep [[zat wesi]].<ref name="Internet1"/> SaliyaneSaliyané iku, vitamin C uga bisa ngrewangi nggawé lan ngrumati zat ''perekat'' sing nyambungake sel-sel ing jaringan ing jero awak.<ref name="internet3">[http://www.smallcrab.com/keséhatan/658-sekilas-mengenal-vitamin-c smallcrab.com]</ref> Vitamin kang uga duwé jejuluk ''asam askorbat'' iki duwé wujud [[kristal]] [[putih]].<ref name="Internet2">[http://www.researchgate.net/publication/42350058_Peranan_Vitamin_C_Terhadap_Keséhatan_Tubuh_Dan_Rongga_Mulut www.researchgate.net]</ref> Vitamin C bakal luwih awèt kandhungané nalika bentuké padhèt, yèn ing wujud larutan vitamin C bakal cepetrikat rusak amarga ''[[oksidasi]]'' hawa lan ''[[oksigen]]''.<ref name="Internet2"/>
== Mumpangate Vitamin C ==
Vitamin C kang duwé akèh mumpangat kerep|kèrép diceluk dadi rajané vitamin.<ref name="internet4">[http://organisasi.org/vitamin-c-sebagai-kebutuhan-atau-gaya-hidup-manfaat-masalah-dosis-dan-efek-dampak-buruk-vitamin-c organisasi.org]</ref> Ing ngisor iki ana pirang-pirang bab kang dadi mumpangaté vitamin C.<ref name="internet4"/>
# [[Antioksidan]] paling apik. Vitamin C bisa ngalangi ''[[radikal bébas]]'' lan ''menétralisir'' sadurungé ''radikal bebasbébas'' ngrusak sel awak.<ref name="Internet5">[http://www.smallcrab.com/keséhatan/675-manfaat-vitamin-c-bagi-keséhatan smallcrab2]</ref> ''[[Dosis]]'' ''konsumsi'' vitamin C sing pas ya iku 75|[[75]] miligram saben dina.<ref name="internet4"/> Ibu sing lagi ngandut lan nyusoni merlokaké ''dosis'' sing luwih akèe saka jumlah dosis mau.<ref name="internet4"/> Kira-kira 200 miligram sedina.<ref name="internet4"/> Déné kanggo wong-wong sing mapan ing kutha gedhé kaya [[Jakarta]] ''dosis'' sing diperlokaké bisa nganti 500 miligram sedina.<ref name="internet4"/> Vitamin C dadi ''antioksidan'' paling apik mergaamarga:*Vitamin C cepetrikat larut ing banyu.<ref name="Internet5"/> Banyu iku cepetrikat nyebar ing awak, dadiné vitamin C iku bisa cepetrikat nyèbar ing awak.<ref name="Internet5"/>*''Antioksidan'' kuat liyané kaya ta [[Vitamin É]] lan ''[[ènzim]]'' ''antioksidan'' kaya ''[[superoksida dismutase (SOD)]]'' lan ''[[glutathione]]'' prelu Vitamin C supaya bisa kerja kanthi apik.<ref name="Internet5"/>*Vitamin C uga diprelokan ''enzim-enzim'' liyaneliyané kanggo ngumpulaké lan nyaring [[racun]] kaya ''[[timah]]'' lan ''[[zat polutan]]'' ing jero awak.<ref name="Internet5"/>
# Ngudhunake resiko penyakit [[jantung]].
# Marasake ''flu''/pilek luwih cepetrikat.
# Ngudhunake kadar [[kolesterol]].
# Ngudunake tekanan [[getih]].
# Ing kulit katon totol-totol abang utawa ing sakupenge rambut wernane semu biru.
# ''Persendian'' ngalami ''pendarahan, aboh, katon abang lan krasa cekot-cekot.
# Angel ambekan, tensi cendhek, lan dadadhadha krasa lara.
 
== Cathetan suku ==
352.737

besutan