Abdurrahman Wahid: Béda antara owahan

23 bèt wis ditambahake ,  2 taun kepungkur
éjaan, replaced: Daftar → Pratélan (2), Desember → Dhésèmber (2), dhewekan → dhèwèkan, digunakake → digunakaké, islam → Islam, jabatan → kalungguhan, dhéweké → dhèwèké (4)
(éjaan, replaced: adedasar → adhedhasar, akhir → akir, biyunge → biyungé, Biyunge → Biyungé, sawise → sawisé, tahun → taun (6))
(éjaan, replaced: Daftar → Pratélan (2), Desember → Dhésèmber (2), dhewekan → dhèwèkan, digunakake → digunakaké, islam → Islam, jabatan → kalungguhan, dhéweké → dhèwèké (4))
| birth_date=[[7 September]] [[1940]]
| birth_place=[[Jombang]], [[Jawa Timur]]
| death_date=[[30 DesemberDhésèmber]] [[2009]]
| death_place=[[Jakarta]]
| spouse=[[Shinta Nuriyah]]
 
== Kehidupan awal ==
Abdurrahman wahid lair ing dina kepapat lan wulan wolu [[kalender Islam]] taun 1940 ing Denanyar [[Jombang]], [[Jawa Timur]] saking kekalihipun [[Wahid Hasyim]] lan solichah. wonten kapitadosan manawi piyambakipun lair tanggal 4 Agustus, nanging kalender kang digunakakedigunakaké kagem nandai dinten kelairane inggih punika kalender islamIslam kang artosipun piyambakipun lair wonten 4 Sya'ban, sami kaliyan [[7 September]]1940
dhèwèké lair kanthi nama '''Abdurrahman Addakhil'''. "Addakhil" artine "Sang Penakluk".<ref name="latar gus"/> Kata "Addakhil" ora misuwur lan diganti nama "Wahid",lan luwih misuwur kanthi celukan '''Gus Dur'''. "Gus" ya iku jeneng kehormatan khas pesantren kanggo putrane kiai kang artine "''abang''" utawa "''mas''".<ref name="latar gus"/>
 
Gus Dur ya iku pembarep saking enem sedhulur. Wahid lair ing kulawarga kang terhormat ing komunitas Muslim Jawa Timur. simbah saka bapaké ya iku [[Hasyim Asyari]], pengadegé [[Nahdlatul Ulama]] (NU), déné simbah saka sisih biyung, Bisri Syansuri, ya iku guru Muslim kepisan kang miwulang kelas karo bocah wadon <ref>Barton (2002), halaman 38-40</ref>.bapakè Gus Dur, Wahid Hasyim, kalebu ing Gerakan Nasionalis lan dadi menteri Agama taun 1949.Biyungé, Ny. Hj. Sholehah, ya iku putri pendiri [[Pondok Pesantren]] Denanyar Jombang.
 
Gus Dur kanthi kabuka pernah nyatakake yèn dhéwekédhèwèké duwéni trah [[Tionghoa]]. Abdurrahman Wahid ngaku yèn ia dhéwekédhèwèké keturunan saka Tan Kim Han kang daup karo Tan A Lok, sedulur kandung [[Raden Patah]] (Tan Eng Hwa), pendiri Kesultanan Demak.<ref>{{cite web
| last =
| first =
ing taun 1944, Wahid pindah saka Jombang nuju [[Jakarta]], pnggonan bapaké katut karo [[Masyumi|Parté Majelis Syuro Muslimin Indonésia]] (Masyumi), sawijining organisasi kang didirike tentara [[Jepang]] kang wektu iku nguwasani Indonésia. Sawisé déklarasi kamardikan Indonésia tanggal 17 Agustus 1945, Gus Dur balik nuju Jombang lan tete manngon ing kana sasuwéné perang kamardikan Indonésia nglawan [[Walanda]]. ing akir perang taun 1949, Wahid pindah nuju Jakarta lan bapaké ditunjuk dadi Menteri Agama. Abdurrahman Wahid sinau ing Jakarta, masuk ing SD KRIS sadurungé pindah ing SD Matraman Perwari. Wahid uga diajari mawca buku non-Muslim, majalah, dan koran karo bapaké kanggo njebaraké pengetahuané<ref>Barton (2002), halaman 49</ref>. Gus Dur terus manggon ing Jakarta kaliyan kaluwargané sanajan bapaké wis ora dadi mentri agama taun 1952. ing April 1953, bapaké Wahid tilar donya amarga kacilakaan mobil.
 
Pawiyatan Wahid lanjut lan ing taun 1954, dhéwéké malebu ing sekolah Menengah Pertama. ing taun iku, dhéwekédhèwèké ora munggah kelas. biyungé lajeng ngirim Gus Dur nuju [[Yogyakarta]] kanggo neruskake pawiyatane. ing taun 1957, sawisé lulus saka SMP, Wahid pindah nuju [[Magelang]]kanggo mulai Pawiyatan Muslim ing Pesantren Tegalrejo. dhéwekédhèwèké ngembanagaken reputasi minangka murid berbakat,namatkake pawiyatan pesantren ing wektu rong taun (haruse empat taun). ing taun 1959, Wahid pindah nuju Pesantren Tambakberas ing Jombang. ing kana, sawetara nglanjutke pawiyatan dhewekandhèwèkan, Abdurrahman Wahid uga narima pakaryan kapisan dadi guru lan besuke minangka kepala sekolah [[madrasah]]. Gus Dur uga makarya dadi jurnalis majalah kaya ta ''Horizon'' dan ''Majalah Budaya Jaya''.
 
Gus Dur tilar donya dina Rebo tanggal 30 DesemberDhésèmber 2009.<ref>[http://www.detiknews.com/read/2009/12/31/035939/1269058/10/gerbang-rumah-duka-dibuka-warga-bisa-salati-jenazah-gus-dur Gus Dur tilar donya]</ref>
 
== Uga delengen ==
* [[DaftarPratélan Présidhèn Indonésia]]
 
== Cathetan sikil ==
{{reflist|2}}
 
== DaftarPratélan pustaka ==
* {{cite book | last = Barton | first = Greg | title = Abdurrahman Wahid: Muslim Democrat, Indonésian President | publisher = UNSW Press | date = 2002 | location = Singapore | pages = | id = ISBN 0-86840-405-5 }}
 
 
{{Kotak_mulai}}
{{Kotak_suksesi | jabatankalungguhan = [[Présidhèn Républik Indonésia]] | taun = 1999-2001 | pendahulu = [[B. J. Habibie]] | pengganti = [[Megawati Soekarnoputri]]}}
{{Kotak_selesai}}
 
348.872

besutan