Basis data: Béda antara owahan

2 bèt wis dibusak ,  2 taun kepungkur
éjaan, replaced: Daftar → Pratélan, hubungan → gayutan (4), hubungané → gayutané, Senadyan → Sanadyan
(éjaan, replaced: bidhang → babagan, sajroning → sajeroning (2))
(éjaan, replaced: Daftar → Pratélan, hubungan → gayutan (4), hubungané → gayutané, Senadyan → Sanadyan)
'''Basis data''' ([[basa Inggris]]: ''database''), utawa asring uga dieja '''basisdata''', iku kumpulan [[informasi]] sing disimpen sajeroning [[komputer]] sacara sistematik saéngga bisa dipriksa migunakaké sawijining [[program komputer]] kanggo antuk informasi saka basis data mau. [[Prangkat empuk]] sing dipigunakaké kanggo nglola lan ngundang [[kueri]] (''query'') basis data disebut [[sistem manajemen basis data]] (''database management system'', DBMS). Sistem basis data disinaoni ing [[èlmu informasi]].
 
Istilah "basis data" awalé saka èlmu komputer. SenadyanSanadyan tegesé saya wiyar, nglebokaké perkara-perkara sanjabaning babagan èlèktronika, artikel iki ngenani basis data komputer. Cathetan sing mèmper karo basis data sabeneré wis ana sadurungé révolusi indhustri ya iku ing wujud buku besar, kuitansi lan kumpulan data sing ana hubunganégayutané karo bisnis.
 
Konsèp dhasar saka basis data ya iku kumpulan saka cathetan-cathetan, utawa tugelan kawruh. Sawijining basis data duwé panjlasan kastruktur saka jinis fakta sing kasimpen ing njeroné: panjlasan iki disebut [[skema]]. Skema nggambaraké obyèk sing diwakili sawijining basis data, lan hubungangayutan ing antarané obyèk mau. Ana akèh cara kanggo ngorganisasikaké skema, utawa modhelaké struktur basis data: iki dikenal minangka [[modhel basis data]] utawa modhel data. Modhel sing umum dipigunakaké saiki ya iku [[modhel relasional]], sing miturut istilah layman makili kabèh informasi ing wujud tabèl-tabèl sing silih hubungangayutan ing ngendi saben tabèl kapérang saka baris lan kolom (dhéfinisi sing sabeneré migunakaké terminologi matematika). Ing modhel iki, hubungangayutan antar tabèl diwakili kanthi migunakaké pangaji sing padha antar tabèl. Modhel liyanékayata [[modhel hierarkis]] lan [[modhel jaringan]] migunakaké cara sing luwih èksplisit kanggo makili hubungangayutan antar tabèl.
 
Istilah ''basis data'' ngacu ing kolèksi saka data-data sing saling gegandhèngan, lan prangkat empuké kuduné ngacu minangka ''sistem manajemen basis data'' (''database management system/DBMS''). Yèn kontèké wis cetha, akèh administrator lan programer migunakaké istilah basis data kanggo kaloro teges mau.
* [http://en.wikipedia.org/wiki/Category:Database_management_systems Daftar lengkap program Database]
* [http://en.wikipedia.org/wiki/Category:SQL Daftar Database mawa basis SQL]
* [[DaftarPratélan Basisdata paling gedhé ing Donya]]
 
[[Kategori:Basis data| ]]
348.872

besutan