Cello: Béda antara owahan

3 bèt wis dibusak ,  5 taun kepungkur
éjaan, replaced: digunakake → digunakaké, pérangan saka → péranganing (2)
(éjaan, replaced: Alat → Piranti, anggone → anggoné, antarane → antarané, Daftar → Pratélan, kaperang → kapérang, liyane → liyané (2), nduweni → duwé (2), Wujude → Wujudé, jeneng jangkep → jeneng dawa)
(éjaan, replaced: digunakake → digunakaké, pérangan saka → péranganing (2))
Nama cello adalah singkatan dari kata dalam basa Italia violoncello, yang berarti "violone kecil". Violone adalah sebuah instrumen yang kuno, sebuah viol besar, yang mirip dengan bass modern.
 
Cello asring dikaitke karo [[musik]] klasik [[Éropah]]. Piranti iki dadi pérangan sakapéranganing orkestra dan menehi suwara kbas ing ''kuwartet'' gesek, lan dadi pérangan sakapéranganing kelompok musik kamar. Piranti musik iki kurang pas ing musik pop, nanging asring ana ing rekaman pop, lan rock.
 
Cello gawéane kang aling misuwur iku gawéane ''J. S. Bach Unaccompanied Suites for Cello'', kang biyasane dikenal minangka ''Bach Cello Suites''. Salah siji tuladha lagu jaman klasik karangane ''Haydn Cello Concerto #1 in C major''. Repertoar standar jaman romanti kagolong ''Cello Concerto in B minor'' déning [[Antonín Dvořák]], ''Cello Concerto in E minor'' déning [[Elgar]], lan loro sonata déning [[Brahms]]. Komposisi-komposisi moderen saka wiwitane abad ka-20 kagolong sonata-sonata cello tanpa iringan déning [[Paul Hindemith]] (opus 25) lan [[Zoltán Kodály]] (opus 8). Rekaman-rekaman ing jero ''genre Avant Garde'' wis nguripake manèh kaluwesan piranti musik. Tuladhane ya iku ''Night of the Four Moons'' déning [[George Crumb]].
== Wujudé ==
Ukuran cello luwih gedhé tinimbang piyul, nangingluwih cilik tinimbang [[bas]]. Kaya kulawargane piyul, cello duwé senar papat. Senar-senare dipaske saka nadadhuwur ning cendhek, A, D, G, lan C (A3, D3, G2, lan C2 ing notasi tala kang ilmiyah. Piranti iki kaya viola, nanging nadhane luwih cendhak, lan seperlima oktaf luwih cendhak tinimbang piyul. Piranti iki digunakakedigunakaké kanthi cara didekake ing antarané sikile pemusik kang lungguh, lan didekake ing ''endipin''.
 
Cello iku piranti musik kang rada ruwet, kang kapérang saka akèh pérangan. Sanajan umume mung digawé saka ari kayu, lan pérangan-pérangan liyané digawé nggunakake logam-logam liya utawa bahan komposit. Senar-senar moderen digawé saka [[baja]], [[usus]], [[nilon]] utawa bahan inti sintesis liyané, kang dilapisi karo gulungan logam.
352.737

besutan