Pramuka: Béda antara owahan

7 bèt wis dibusak ,  2 taun kepungkur
éjaan, replaced: Belgia → Bèlgi, Dhaptar → Pratélan, Korea → Koréa, luwih saka → punjul (2), pérangan saka → péranganing
(→‎Obahan Pramuka Indonésia: éjaan, replaced: bagéan → pérangan)
(éjaan, replaced: Belgia → Bèlgi, Dhaptar → Pratélan, Korea → Koréa, luwih saka → punjul (2), pérangan saka → péranganing)
:''Kanggo jeneng sawijining obahan kepandhuan kang ana ing Indonésia, delengen [[Obahan Pramuka Indonésia]].''
 
'''Pramuka''', utawa sering uga disebut '''pandhu''' utawa '''kepandhuan''' ([[basa Inggris|b. Inggris]]: ''Scouting'') iku sawijining obahan pemudda kang wis ngrambah ing saindhenging donya. Obahan kepandhuan dumadi saka werna-werna organisasi kapemudaan, kanggo pria lan wanita, kang tujuané kanggo nglatih [[fisik]], [[mental]] lan [[spiritual]] para anggotané lan nyurung supaya ngayahi kagiatan positif sajeroning masarakat. Tujuan iki direngkuh liwat program latihan lan pendhidhikan non-formal kepramukaan kang ngutamakaké aktivitas praktis ing lapangan. Wektu iki, ana luwih sakapunjul 38 yuta anggota pramuka saka 217 nagara lan teritori.
 
== Sajarah ==
== Kaanggotaan ==
[[Gambar:Srtw1977.jpg|thumb|200px|''Scouting 'round the world'', 1977 edition]]
Tekan [[taun]] [[2005]], ana luwih sakapunjul 28 yuta anggota kadaftar kepanduan putra lan 10 yuta anggota kadaftar kepanduan putri ing saindhenging [[donya]] saka [[216]] nagara lan teritori sing béda.
 
''DhaptarPratélan 20 nagara-nagara kanthi anggota pramuka paling akèh'':
{| class = wikitable
|-
|align="center"|1920
|-
|[[KoreaKoréa]]
|align="right"|280,000
|align="center"|1922
|align="center"|1911
|-
|[[BelgiaBèlgi]]
|align="right"|150,000
|align="center"|1911
[[Gambar:SBY Pramuka2.jpg|left|thumb|210px|[[Présidhèn]] [[SBY]] mbukak Jambore Nasional VIII-2006]]
{{utama|Obahan Pramuka Indonesia}}
Bapak Pramuka Indonesia ya iku Sri Sultan [[Hamengkubuwono IX]]. Lambang saka obahan iki ya iku tunas [[klapa]] awit kabèh pérangan sakapéranganing wit klapa iku duwèni manfaat. Dikarepaké kanthi lambang iku, para pramuka bisa mènèhi manfaat kanggo awaké dhéwé lan lingkungan saubengé.
 
{{clear}}
348.872

besutan