Listrik: Béda antara owahan

17 bèt wis ditambahake ,  2 taun kepungkur
éjaan, replaced: anane → anané, antarane → antarané, cahaya → cahya, digunakake → digunakaké (3), energi → ènergi, industri → indhustri, muatan → momotan (9), sifate → sipaté, Tuladhane → Tuladhané, amerga → amarga (2)
(→‎Sipate listrik: éjaan, replaced: khusus → mirunggan)
(éjaan, replaced: anane → anané, antarane → antarané, cahaya → cahya, digunakake → digunakaké (3), energi → ènergi, industri → indhustri, muatan → momotan (9), sifate → sipaté, Tuladhane → Tuladhané, amerga → amarga (2))
[[Gambar:Scottobear - 051231 sun (by-sa).jpg|thumb|250px|Petir salah sijine wujud listrik]]
 
'''Kalistrikan''' ya iku sipat barang kang metu saka ananeanané muatanmomotan listrik.<ref name="internet1">[http://carapedia.com/pengertian_definisi_listrik_info3192.html pengertian listrik] (dipunundhuh tanggal 2 Januari 2013)</ref> Listrik uga bisa ditegesi kaya ing ngisor iki:
* Listrik ya iku kahanan saka partikel subatomik tartamtu, kaya elektron lan proton, kang nyebabake narik lan mentale gaya ing antaraneantarané.<ref name="internet1"/>
* Listrik ya iku sumber energiènergi kang disalurake jalaran [[kabel]].<ref name="internet1"/> Arus listrik ana amergaamarga ana muatanmomotan listrik kang ngalir saka saluran positif menyang saluran negatif.<ref name="internet1"/>
 
Bareng karo magnetisme, listrik nggawe interaksi fundamental kang diarani elektromagnetisme.<ref name="internet2"/> Listrik bisa kedaden amergaamarga akèh fenomena fisika kang akèh dingerteni, kaya petis, medan listrik lan arus listrik.<ref name="internet2"/> Listrik digunakakedigunakaké ing industriindhustri kaya elektronik lan tenaga listrik.<ref name="internet2"/>
 
== Sipate listrik ==
Listrik nyebabake munggahe patang gaya dhasar kang alami lan sifatesipaté kang ajeg ing barang kang bisa diukur.<ref name="internet2">[http://www.azhie.net/2012/04/pengertian-arus-listrik.html pengertian arus listrik] (dipunundhuh tanggal 2 Januari 2013)</ref> Ana ing kasus iki, frasa “jumlah listrik” uga digunakakedigunakaké frasa “muatan“momotan listrik” lan uga “jumlah muatan”momotan”.<ref name="internet2"/> Ana rong jinis muatanmomotan listrik ya iku positif lan negatif.<ref name="internet2"/> Saka eksperimen, muatanmomotan kang padha jinise bakal padha-padha nulak lan muatanmomotan kang béda jinise bakal tarik-tarikan.<ref name="internet2"/> Gedhé ne gaya tarikan lan tulakan iku dikukuhaké déning hukm Coulomb. Ana efek saka listrik kang dirembug ing fenomena listrik lan elektromagnetik.<ref name="internet2"/>
 
Satan uni SI saka muatanmomotan listrik ya iku coulomb, kang duwé singkatan “C”.<ref name="internet2"/> Simbole Q digunakakedigunakaké ing persamaan kanggo ngewakili kuantitas listrik utawa matan.<ref name="internet2"/> TuladhaneTuladhané, “Q=0,5 C” tegese “kuantitas muatanmomotan listrike yaik 0,5 coulomb”.<ref name="internet2"/>
 
Yèn listrik ngalir saka bahan mirunggan, kaya wolfram lan tungsten, cahayacahya pijar kang dipancarake déning logam iku.<ref name="internet2"/> Bahan-bahan kaya ngono dianggo ing lampu bohlam.<ref name="internet2"/>
 
Saben listrik ngalir mawa bahan kang ora duwé hambatan, mula bakal diculake panas.<ref name="internet1"/> Saya gedhé arus listrike, mula panas kang metu bakal san saya dhuwur.<ref name="internet1"/> Sipat iki dianggo ing elemen [[setrika]] lan [[kompor]] listrik.<ref name="internet1"/>
348.872

besutan