Gunung Krakatau: Béda antara owahan

1 bèt wis ditambahake ,  2 taun kepungkur
→‎top: éjaan, replaced: kilometer → kilomèter
(éjaan, replaced: Daftar → Pratélan (2), Desember → Dhésèmber, Selandia Anyar → Niu Selan, yén → yèn)
(→‎top: éjaan, replaced: kilometer → kilomèter)
| Easiest route=
}}
'''Krakatau''' iku [[gunung geni]] kang isih aktip lan dumunung ana ing [[Selat Sunda]] antara pulo [[Jawa]] lan [[Sumatra]]. Gunung geni iki tau njeblug nalika tanggal [[26 Agustus]] [[1883]]. Jeblugané gedhé banget lan [[tsunami]] kang diakibataké nganti niwasaké watara 36.000 jiwa. Nganti tanggal [[26 Dhésèmber]] [[2004]], tsunami iki minangka kang paling gedhé. Suwara jeblugan Gunung Krakatau nganti kaprungu saka[[Alice Springs]], [[Australia]] lan [[pulo Rodrigues]] cedhak [[Afrika]], 4.653 [[kilometerkilomèter]]. Daya ledhaké kira-kira nganti ping 30.000-né bom atom kang njeblug ing [[Hiroshima]] lan [[Nagasaki]] ing pungkasané [[Perang Donya II]].
 
Jeblugan Krakatau nyebabaké owah-owahan iklim global. Donya nganti peteng watara loro setengah dina akibat awu vulkanis kang nutupi [[atmosfer]]. Srengéngé suminar redhup nganti setaun lawasé. Hamburan awu katon ing [[Norwegia]] nganti [[New York]].
348.872

besutan