Klade: Béda antara owahan

3 bèt wis ditambahake ,  4 taun kepungkur
→‎top: éjaan, replaced: klompok → golongan (3)
(→‎top: éjaan, replaced: geografis → géografis, nduwèni → duwé (2), Senadyan → Sanadyan, umumé → lumrahé, dianggep minangka → dianggep)
(→‎top: éjaan, replaced: klompok → golongan (3))
[[Gambar:Monophyletic.svg|thumb|300px|Panglompokan reptilia lan manuk lumrahé dianggep monofiletik.]]
'''Klad''' utawa '''klade''' iku klompokgolongan [[taksonomi]] sing duwé siji leluhur bebarengan lan kabèh katurunané uga asal saka moyang kasebut. Klompok kaya ngéné iku diarani klompokgolongan [[monofiletik]], sing bisa digambaraké liwat analisis [[filogenetika]], kaya kacetha sajeroning [[diagram pohon]] utawa sawijining [[kladistika|kladogram]].
 
Yèn sawijining klad sacara konsisten tansah muncul sajeroning manéka analisis kladistika kanthi migunakaké manéka himpunan data, klad kasebut bisa diadopsi sajeroning [[taksonomi]] lan bisa dadi sawijining [[takson]]. Sanadyan mangkono, ora kabèh takson sing diakoni wektu iki bisa dianggep klad. [[Reptilia]], umpamané, minangka klompokgolongan [[parafiletik]] amarga ora nglebokaké [[aves]] (manuk) sing uga dianggep ngalami [[évolusi]] saka leluhur sing padha karo [[reptilia]].
 
Sajeroning kladistika, sawijining klad sing ana ing sawiji klad liya diarani "tersarang" sajeroning klad kasebut. Klad sing ''tersarang'' kasebut duwé sawetara kagunaan, umpamané bisa mènèhi cakupan èkspansi ing sawiji wewengkon géografis sing kaisolasi.
352.737

besutan