Wos: Béda antara owahan

3 bèt wis dibusak ,  2 taun kepungkur
éjaan, replaced: klompok → golongan, pérangan saking → péranganing
(→‎Anatomi wos: éjaan, replaced: ilmu → ngèlmu)
(éjaan, replaced: klompok → golongan, pérangan saking → péranganing)
Kados bulir ''serealia'' sanès, pérangan paling ageng beras dipundhominasi pathi (antawisipun 80-85%). Beras ugi ngandhut [[protéin]], [[vitamin]] (mliginipun ing pérangan aleuron), [[mineral]] lan [[banyu|toya]].
 
Pathi wos saged dipungolongaken dados kalih klompokgolongan, inggih punika:
* [[amilosa]], pati kanthi struktur boten cawang
* [[amilopektin]], pati kanthi struktur cawang
Beras saged dipunsebat dados titikanipun [[budaya]] Austronesia kanthi integral, mliginipun [[Austronesia]] pérangan kilèn. Sebatan Austronesia langkung tumuju ing aspèk ''linguistik''.
 
Ingkang mbèntenaken pantun, gabah, merang, damèn, beras, sekul, utawi ketan punika salah satunggaling titikan lekatipun ‘budaya padi’ ing masarakat panganggé kulawarga basa Austronesia, saha kanthi makaten ugi pérangan sakingpéranganing budaya Austronesia.
 
Aspèk ‘budaya padi’ ing masarakat ngriku ing mangsa rumiyin, ugi katingal ing sapérangan rélièf candhi-candhi ing [[Jawa|Jawi]].
348.872

besutan