Iran: Béda antara owahan

1 bèt wis ditambahake ,  2 taun kepungkur
éjaan, replaced: . → . (2), dhaptar → pratélan, Februari → Fèbruari, Propinsi → Provinsi (30), Senadyan → Sanadyan, padunung → sing ndunungi
c (busak cithakan, per Special:Diff/1146451; panggantèn kosmètik)
(éjaan, replaced: . → . (2), dhaptar → pratélan, Februari → Fèbruari, Propinsi → Provinsi (30), Senadyan → Sanadyan, padunung → sing ndunungi)
|sovereignty_type = [[Révolusi Iran|Révolusi]]
|established_events =
|established_dates = [[11 FebruariFèbruari]] [[1979]]
|currency = [[Rial Iran|Rial]]
|currency_code = IRR
|time_zone_DST = ora ana
|utc_offset_DST = +3:30
|cctld = .ir
|calling_code = 98
|footnotes=
}}
'''Iran''' (utawa '''Pèrsi''') ([[basa Pèrsi]]: ایران) iku [[nagara]] [[Wétan Tengah]] sing papané ing [[Asia kidul-kulon]]. SenadyanSanadyan ing njero negri nagara iki wis ditepungi minangka Iran wiwit jaman kuna, tekan taun [[1935]] Iran isih diarani '''[[Pèrsi]]''' ing [[donya Kulon]]. Ing taun [[1959]], [[Mohammad Reza Shah Pahlavi]] ngetokaké wara-wara yèn kaloro istilah mau éntuk dipigunakaké. Jeneng Iran iku [[kognat]] tetembungan "Arya" sing ateges "Tanah Bangsa Arya".
 
Iran wewatesan karo [[Azerbaijan]] (500 km) lan [[Armenia]] (35 km) ing lor-kulon lan [[Laut Kaspia]] ing lor, [[Turkmenistan]] (1000 km) ing lor-wétan, [[Pakistan]] (909 km) lan [[Afganistan]] (936 km) ing wétan, [[Turki]] (500 km) lan [[Irak]] (1.458 km) ing kulan, lan perairan [[Lempongan Pèrsi]] lan [[Lempongan Oman]] ing kidul.
Ing taun [[1979]], sawijining [[Révolusi Iran]] sing dipimpin [[Ayatollah Khomeini]] ngedegaké sawijining [[Républik Islam]] [[Teokrasi|teokratis]] saéngga jeneng jangkepé Iran saiki ya iku '''Républik Islam Iran''' (جمهوری اسلامی ایران).
 
Kutha krajan Iran ya iku [[Teheran]]. Nagara iki nduwésing padunungndunungi kurang luwih 60 yuta jiwa lan jembaré ana ... km².
 
== Pamérangan administrasi ==
[[Gambar:IranNumbered.png|ka|250px|wilyah-wewengkon Iran miturut nomor-nomor ing sisih kiri]]
Iran kapérang dadi telung puluh [[propinsi]] sing dipréntah sawijining gubernur (استاندار, ostāndār). Peta ing gambar ora nuduhaké [[propinsi Hormozgan]], (#20 ing njeron dhaptarpratélan) sing arupa sawijining pulo:
{| style="background:transparent;"
|- valign="top"
|
{| style="background:transparent; font-size:90%;"
| 1. || [[PropinsiProvinsi Tehran|Tehran]]</tr>
| 2. || [[PropinsiProvinsi Qom|Qom]]<tr/>
| 3. || [[PropinsiProvinsi Markazi|Markazi]]<tr/>
| 4. || [[PropinsiProvinsi Qazvin|Qazvin]]<tr/>
| 5. || [[PropinsiProvinsi Gīlān|Gīlān]]<tr/>
| 6. || [[PropinsiProvinsi Ardabil|Ardabil]]<tr/>
| 7. || [[PropinsiProvinsi Zanjan|Zanjan]]<tr/>
| 8. || [[PropinsiProvinsi Azarbaijan Wétan|Azarbaijan Wétan]]<tr/>
| 9. || [[PropinsiProvinsi Azarbaijan Kulon|Azarbaijan Kulon]]<tr/>
| 10. || [[PropinsiProvinsi Kurdistan (Iran)|Kurdistan]]<tr/>
|}
|
{| style="background:transparent; font-size:90%;"
| 11. || [[PropinsiProvinsi Hamadān|Hamadān]]<tr/>
| 12. || [[PropinsiProvinsi Kermanshah|Kermanshah]]<tr/>
| 13. || [[PropinsiProvinsi Īlām|Īlām]]<tr/>
| 14. || [[PropinsiProvinsi Lorestān|Lorestān]]<tr/>
| 15. || [[PropinsiProvinsi Khūzestān|Khūzestān]]<tr/>
| 16. || [[PropinsiProvinsi Chaharmahal lan Bakhtiari|Chaharmahal lan Bakhtiari]]<tr/>
| 17. || [[PropinsiProvinsi Kohgiluyeh lan Boyer-Ahmad|Kohgiluyeh lan Boyer-Ahmad]]<tr/>
| 18. || [[PropinsiProvinsi Bushehr|Bushehr]]<tr/>
| 19. || [[PropinsiProvinsi Fārs|Fārs]]<tr/>
| 20. || [[PropinsiProvinsi Hormozgān|Hormozgān]]<tr/>
|}
|
{| style="background:transparent; font-size:90%;"
| 21. || [[PropinsiProvinsi Sistan lan Baluchestan|Sistan lan Baluchestan]]<tr/>
| 22. || [[PropinsiProvinsi Kermān|Kermān]]<tr/>
| 23. || [[PropinsiProvinsi Yazd|Yazd]]<tr/>
| 24. || [[PropinsiProvinsi Isfahan|Isfahan]]<tr/>
| 25. || [[PropinsiProvinsi Semnān|Semnān]]<tr/>
| 26. || [[PropinsiProvinsi Māzandarān|Māzandarān]]<tr/>
| 27. || [[PropinsiProvinsi Golestān|Golestān]]<tr/>
| 28. || [[PropinsiProvinsi Khorasan Lor|Khorasan Lor]]<tr/>
| 29. || [[PropinsiProvinsi Razavi Khorasan|Razavi Khorasan]]<tr/>
| 30. || [[PropinsiProvinsi Khorasan Kidul|Khorasan Kidul]]<tr/>
|}
|
{{Timur Tengah}}
{{OKI}}
{{geo-stub}}
 
[[Kategori:Iran]]
 
 
{{geo-stub}}
348.872

besutan