Paus Telesphorus: Béda antara owahan

2 bèt wis dibusak ,  4 taun kepungkur
→‎top: éjaan, replaced: Gereja → Gréja (2), greja → gréja, jabatan → kalungguhan, ugo → uga
(→‎top: éjaan, replaced: akhir → akir, Februari → Fèbruari, Sejarah → Sajarah, secara → kanthi)
(→‎top: éjaan, replaced: Gereja → Gréja (2), greja → gréja, jabatan → kalungguhan, ugo → uga)
| other=
}}
'''Paus Telesphorus''' punika ngasta jabatankalungguhan Paus [[greja|Gréja]] [[Katulik]] [[Roma]] antawis taun ([[125]]-[[136]]).
 
'''Paus Tèlèsphorus''' ya iku [[Paus]] teko 126 utawo 127 sampèk 136 utawo 137 utawo 138, selama pamaréntahan [[Kaisar Romawi]] [[Hadrian]] lan Antoninus Pius. Dhèwèké kemedosan Yunani lan lahir ing Terranova da Sibari <ref name="buku1">Chapman, John. Studies on the Early Papacy. Port Washington, NY: Kennikat Press, 1971. ISBN 978-0-8046-1139-8.</ref>, Calabria, Italia.
Telesphorus kanthi tradisional diperhitungake koyok uskup Romawi kepitu berturut-turut setelah Saint Peter. The Liber Pontificalis nyebutake yèn dhèwèké wis pertapa suatu (utawo pertapa) biksu sebelum asumsi kantor. Nurut kesaksian Irenaeus (Against Heresies III.3.3), dhèwèké ngderita "mulia" modar syahid. Meskipun paus awal sing paling disebut martir olèh sumber koyok Ponificalis Liber, Telesphorus ya iku sing pertama ing sopo Ireneaus, nulis adoh sebelumne, nge'iake gelar iki.
 
Eusebius (Sajarah GerejaGréja iv.7, iv.14) nempatkan awal kepausane ing taun keloro belas teko pamaréntahan Kaisar Hadrian (128-129) lan nge'iake tanggal kemodarane koyok taun pertama pamaréntahan Antoninus Pius (138-139) <ref name="buku2">Fortescue, Adrian, and Scott M. P. Reid. The Early Papacy: To the Synod of Chalcedon in 451. Southampton: Saint Austin Press, 1997. ISBN 978-1-901157-60-4.</ref>.
 
Ning Martirologi Romawi pestane dirayakake ing tanggal 2 Januari, GerejaGréja Yunani ngrayakake iku ing 22 Fèbruari.
 
Tradisi Misa Natal tengah bengi, perayaan Paskah ing dino Minggu, sing ngjogo teko pitu minggu-Prapaskah sebelum Paskah lan nyanyian Gloria racaké dicantolake karo Paus nya, namung beberapa sejarawan ngraguake yèn atribusi kesebut akurat.
 
Sebuah fragmen surat teko Irenaeus ing Paus Victor I selama kontroversi Paskah ing akir abad neng-2, ugouga diawetake olèh Eusebius, bersaksi Telesphorus iku ya iku kliru siji teko para uskup Romawi sing selalu ngrayakake Paskah ing dino Minggu, duduk ing dino-dino liyo ning seminggu nurut perhitungan Paskah Yahudi. Ndak koyok Victor, piye, Telesphorus pancet ning persekuthuan karo komunitas-komunitas sing ndak ngmeloki kebiasaan iki.
 
Para Karmelit nghormati Telesphorus koyok santo pelindung order sejak beberapa sumber nggambarake dhèwèké koyok seorang pertapa sing tinggal ing Gunung Karmel.
352.737

besutan